“Apakah Sumbangan Anda Lakukan Untuk Kerajaan?” Ini Contoh Jawab Soalan Temuduga Kerajaan

“Apakah sumbangan yang anda lakukan untuk kerajaan?” Soalan ini agak popular ya dalam temuduga kerja kerajaan. Calon patut bersyukur sekiranya dapat soalan ini kerana soalan ini boleh dikatakan agak mudah ya berbanding sekiranya anda mendapat soalan berkenaan pengetahuan am.

Pernah terfikir tak apa sumbangan yang anda pernah berikan kepada negara atau kerajaan? Walaupun tak sedar, sebenarnya pasti ada sumbangan yang anda berikan! Ikut peraturan negara pun dah dikira sumbangan terhadap negara tau.

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui panduan menjawab soalan berkaitan sumbangan anda terhadap kerajaan untuk rujukan anda.

TIPS MENJAWAB SOALAN SUMBANGAN TERHADAP KERAJAAN

Apa point penting yang anda boleh ketengahkan jika ditanya sumbangan terhadap kerajaan?

  • Menyokong dasar kerajaan
  • Membayar cukai pendapatan
  • Mematuhi SOP ketika memerangi Covid-19
  • Membantu kerajaan menguruskan penularan covid 19
    – Ambil suntikan vaksinasi
    – Daftar MySejahtera

Pastikan anda tutup jawapan dengan harapan anda sekiranya diberikan peluang untuk memegang jawatan tersebut.

CONTOH JAWAPAN

Berikut adalah contoh jawapan untuk rujukan calon berkenaan sumbangan yang anda lakukan untuk kerajaan:

Saya amat berminat dalam bekerja dengan kerajaan oleh kerana saya mempunyai pengalaman membuat latihan industri di Pejabat Daerah Kebajikan Masyarakat. Oleh kerana sangat berminat saya telah memohon untuk menjadi salah seorang pegawai kerajaan untuk saya memberikan sumbangan kepada kerajaan.

Antara sumbangan saya ialah saya menyokong dasar dasar kerajaan yang sedia ada contohnya membayar cukai pendapatan. Selain itu , semasa kita sedang menghadapi bencana covid 19 saya juga merupakan penyumbang dalam memerangi covid 19 , antara contohnya saya amat mematuhi segala sop yang telah ditetapkan oleh kerajaan, didalam pekerjaan saya sekarang. saya amat mementingkan penjarakan sosial antara pekerja dan diantara pelanggan agar sop yang telah ditetapkan kerajaan dapat diikuti dan dipatuhi oleh setiap masyarakat. Selain itu, saya juga mendaftar dan menggunakan aplikasi my sejahtera untuk membantu kerajaan menguruskan penularan covid 19.

Harapan saya sekiranya saya diberikan peluang untuk memegang jawatan ini kelak , saya akan memberikan sumbangan yang lebih banyak kepada kerajaan, negara serta masyarakat kita. saya sangat berharap agar saya diberikan peluang untuk memegang jawatan ini kelak agar saya dapat memberikan lebih banyak lagi sumbangan kepada kerajaan dan negara.

Semoga bermanfaat!

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma