Khidmat Sukarelawan COVID-19 Kini Di Buka Untuk Individu Dalam Bidang Perubatan

Berikutan dengan peningkatan kes jangkitan Covid-19 di Malaysia, pasukan kesihatan kini mengalami kesesakan dengan pesakit di hospital di seluruh negeri yang menyebabkan mereka memerlukan ramai tenaga kerja.

Bagi membantu misi merawat pesakit Covid-19, Persatuan Pembantu Perubatan Malaysia (PPPM) telah memanjangkan pesanan khidmat sukarelawan kepada Pembantu/Penolong Pegawai Perubatan serta anggota kesihatan yang lain, yang ingin membantu KKM dalam menangani wabak Covid-19.

Ketahui maklumat lanjut mengenat penyertaan khidmat sukarelawan di perkongsian bawah.

KHIDMAT SUKARELAWAN DIPERLUKAN

Tumpuan khidmat sukarelawan yang dibuka ini adalah di Lembah Klang serta negeri-negeri lain. Perkhidmatan ini memerlukan sukarelawan mulai 23 Mac 2020 iaitu sepanjang hari Isnin hingga Sabtu mengikut pilihan waktu kerja seperti berikut:

Pilihan 1: Kerja 6 hari seminggu (Isnin hingga Sabtu & pulang pada hari Ahad)

Pilihan 2: Kerja syif selama 2 minggu (Isnin hingga minggu berikutnya & balik pada hari Selasa)

Individu yang berminat boleh berkhidmat sebagai sukarela bermaksud tiada sebarang bayaran atau upah dan imbuhan pendahuluan diri (perjalanan,makan dan minum). Segala perbelanjaan adalah ditanggung sendiri oleh anggota sukarelawan, tetapi tempat tinggal disediakan di National Health Institure (NIH), Setia Alam bagi sukarelawan yang memerlukan.

Khidmat Sukarelawan COVID-19 Kini Di Buka Untuk Individu Dalam Bidang Perubatan-1

SYARAT MENYERTAI KHIDMAT SUKARELAWAN

Syarat-syarat menyertai khidmat sukarelawan yang ditetapkan adalah seperti berikut:

  • Berdaftar dengan badan profesional yang mengawal selia amalam pemohon
  • Sihat tubuh badan & tidak mempunyai masalah kesihatan yang tidak terkawal
  • Sanggup bertugas di mana-mana lokasi seperti yang diarahkan

CARA MENYERTAI KHIDMAT SUKARELAWAN

Jika anda mempunyai rakan-rakan dan keluarga yeng bekerja dalam sektor perubatan yang berminat  untuk menyertai khidmat sukarelawan ini, anda bolehlah lengkapkan Google Form yang disediakan oleh Bahagian Kawalan Penyakit KKM DI SINI dan hadir ke taklimat di NIH, Setia Alam pada masa yang ditetapkan engikut surat panggilan sebelum mula bertugas.

Bagi individu yang sedang berkhidmat sama ada di sektor awam mahupun swasta, anda mestilah peroleh kebenaran Ketua Jabatan atau majikan terlebih dahulu. Keizinan Ketua Jabatan adalah perlu bagi mendapatkan pelepasan & melancarkan urusan perkhidmatan sukarelawan.

Khidmat Sukarelawan COVID-19 Kini Di Buka Untuk Individu Dalam Bidang Perubatan-1

Kita sebagai rakyat Malaysia haruslah menjadi orang yang tanggungjawab dan prihatin dalam membantu mengurangkan beban individu lain. Jika anda seorang yang berkelayakan untuk membantu dalam bidang ini, bantuan anda sangatlah di perlukan buat masa sekarang.

Ingatlah, jika kita tolong orang kita tidak akan rugi apa pun sebaliknya orang akan mengingati jasa kita sampai bila-bila.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma