Tak Hadir Temuduga SPA, Adakah Calon Akan Kena “Blacklist”? Ini Penjelasan SPA

Ramai calon yang tertanya apa yang akan terjadi jika tidak hadir temuduga SPA. Ramai yang fikir bahawa calon yang berjaya dipanggil temuduga tetapi gagal menghadiri temuduga tersebut akan DISENARAI HITAM. Ini bermaksud calon tersebut tidak akan dipanggil lagi untuk temuduga pada masa akan datang, betul ke?

Bagi yang tidak berkesempatan untuk menghadiri temuduga berikutan masalah peribadi, anda sebenarnya boleh sahaja menunda tarikh tersebut dengan menghubungi pegawai SPA.

Ikuti perkongsian di bawah untuk dapatkan ifo lanjut penjelasan SPA berkenaan status sekiranya tidak hadir temuduga SPA.

APA JADI JIKA TIDAK HADIR TEMUDUGA SPA?

Persoalannya di sini adalah adakah calon akan disenaraihitam sekiranya gagal menghadiri temuduga? Jawapan penjelasan SPA ada di gambar bawah:

Maksudnya anda TIDAK AKAN disenarai hitam sekiranya tidak hadir ke temuduga SPA. Anda juga tidak perlu pun maklumkan kehadiran anda untuk temuduga SPA.

NAK TUKAR TARIKH/ PUSAT TEMUDUGA?

Sekiranya anda ada sebab tertentu tidak hadir temuduga, anda sebenarnya boleh tukar tarikh/ pusat temuduga tau! Namun penukaran tarikh/ pusat temuduga SPA ini hanya tertakluk kepada beberapa faktor berikut sahaja:

  • Kecemasan
  • Keagamaan
  • Kesihatan
  • Lokaliti (Sabah/ Sarawak/ Semenanjung)

Walaubagaimanapun, kelulusan permohonan tukar tarikh atau lokasi temuduga adalah berdasarkan keputusan pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam. Pastikan calon yang nak tukar tarikh/ lokasi temuduga buat permohonan segera selepas mendapat maklumat tarikh & lokasi temuduga.

Rujuk: Panduan Mohon Tukar Tarikh/ Pusat Temuduga SPA

Semoga penjelasan ini dapat memberi penerangan yang jelas kepada calon!

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma