Parlimen Bubar, Adakah Inisiatif Dalam Bajet 2023 Akan Diteruskan? Ini Penjelasannya

Bajet 2023 yang dibentangkan pada 7 Oktober 2022 lalu bertemakan ‘Keluarga Malaysia, Makmur Bersama’ yang membabitkan peruntukan RM372.3 bilion dikatakan dipandu oleh agenda 3R – Responsif, Bertanggungjawab dan Reformis. Ini adalah bajet kedua yang dibentangkan di bawah kerajaan pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan yang kedua sejak Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12).

Pada 10 Oktober 2022 Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan pembubaran Parlimen bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15). Pasti ramai yang tertanya-tanya kan bagaimana dengan Bajet 2023 yang telah pun dibentangkan bila parlimen dibubarkan?

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui apa jadi dengan Bajet 2023 apabila parlimen telah dibubarkan.

BAJET 2023 PERLU DIBENTANG SEMULA?

Seperti yang dimaklumkan oleh Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Azhar Azizan Harun:

  • Bajet 2023 perlu dibentang semula pada sesi sidang parlimen akan datang selepas kerajaan baharu dibentuk

Bajet yang bertemakan ‘Keluarga Malaysia Makmur Bersama’ itu mencetuskan persoalan sama ada ia akan diteruskan pada kerajaan baharu atau sebaliknya.

  • Tidak timbul isu keabsahan Bajet 2023 yang dibentangkan di Dewan Rakyat pada 7 Oktober lalu, memandangkan ia masih BELUM DILULUSKAN.

“Oleh kerana telah dibubarkan, maka perbahasan itu tidak akan berlaku. Belanjawan itu tidak diluluskan. Maka mengikut peruntukan Perlembagaan Persekutuan dan peruntukan Peraturan Mesyuarat, selepas PRU satu kerajaan baharu akan dibentuk dan kerajaan baharu tersebut mestilah membawa belanjawan mereka sendiri selepas ia dibentuk.

Mereka mestilah membawa belanjawan mereka sendiri dan dibaca kali pertama lagi sekali, dan kemudian kali kedua dibahaskan di peringkat dasar dan jawatankuasa seperti mana lazim. Nak meneruskan belanjawan ini pun ok,” kata Tan Sri Azhar berkata dalam satu temu bual khas bersama RTM.

KEDUDUKAN RANG UNDANG-UNDANG (RUU) YANG DILULUSKAN

Beliau juga ditanya mengenai kedudukan Rang Undang-undang (RUU) yang telah diluluskan.

“Kita kena rujuk kepada Perlembagaan Persekutuan. Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan sekiranya parlimen dibubar, cuma RUU yang menunggu perkenaan Diraja saja yang akan sah pada parlimen akan datang.

“Jadi maksudnya satu RUU itu diluluskan di Dewan Rakyat, dan kemudiannya diluluskan oleh Dewan Negara. Kemudiannya dipersembahkan kepada DYMM YDP Agong untuk diperkenankan, kemudian parlimen bubar maka RUU itu boleh diteruskan dan diperkenankan oleh DYMM Agong. Tetapi jika hanya diluluskan di Dewan Rakyat, maka ia tidak mempunyai apa-apa kesan,” tambah Azhar.

Sumber

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma