SPS Prihatin Wanita: Bantuan RM163 Setiap Tahun Untuk Wanita Bekerja Sendiri 

Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) menyambut baik keputusan Kerajaan menambah baik bantuan dan insentif kewangan yang disediakan untuk majikan dan pekerja seperti yang diumumkan oleh YAB Perdana Menteri dalam Program Strategik Memperkasa Rakyat dan Ekonomi (PEMERKASA) pada 17 Mac 2021.

Antara program pasaran buruh aktif dalam PEMERKASA yang akan dilaksanakan PERKESO adalah insentif penawaran pekerjaan sementara dan pekerjaan gig, dana padanan di bawah Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri (SKSPS) PERKESO bagi usahawan wanita dan wanita yang bekerja sendiri, pelanjutan tempoh insentif untuk Program Perantisan serta pelanjutan Program Subsidi Upah 3.0 selama tiga bulan secara bersasar.

Insentif Program KerjayaGig telahpun dikongsikan di perkongsian lalu. Untuk perkongsian ini, anda boleh dapatkan info lanjut berkenaan SPS Prihatin Wanita (SPW).

MANFAAT SPS PRIHATIN WANITA

SPS Prihatin Wanita merupakan dana padanan 70% bagi wanita yang bekerja sendiri disediakan di bawah Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri (SKSPS) PERKESO.

Melalui SPS Prihatin Wanita PERKESO, para wanita akan terima manfaat seperti berikut:

  • Kerajaan akan membayar 70% (RM163.00) caruman setahun pelan 2 SKSPS manakala pemohon hanya membayar 30% (RM69.80) setahun
Nota: Caruman pelan 2 SKSPS merupakan perlindungan pendapatan sebanyak RM1,550.

KELAYAKAN SPW

Wanita yang akan menerima manfaat daripada program SPW adalah terdiri daripada:

  • Usawahan wanita
  • Wanita yang bekerja sendiri

TARIKH PERMOHONAN SPW

SPS Prihatin Wanita (SPW) boleh dimohon pada tarikh yang ditetapkan iaitu:

  • 1 April hingga 31 Disember 2021

Sejumlah RM10 juta telah diperuntukkan Kerajaan bagi inisiatif perlindungan keselamatan sosial kepada usahawan dan pekerja wanita yang bekerja sendiri. Info lanjut berkenaan panduan buat permohonan akan menyusul setelah mendapat makluman terbaru

Seperti yang digariskan dalam PEMERKASA, Program Subsidi Upah 3.0 (PSU 3.0) akan dilanjutkan selama 3 bulan lagi secara lebih bersasar bagi sektor pelancongan, perdagangan borong dan runcit serta sektor-sektor lain yang ditutup semasa PKP.

Seramai 400,000 pekerja dan 37,000 majikan dijangka mendapat manfaat daripada Program PSU 3.0 ini dengan peruntukan sebanyak RM700 juta. . Lanjutan PSU 3.0 ini membolehkan majikan dalam sektor-sektor terbabit untuk menerima RM600 sebulan untuk setiap pekerja yang bergaji bulanan RM4,000 dan ke bawah. Subsidi upah ini terhad kepada 500 pekerja bagi setiap majikan. Tarikh tutup permohonan PSU 3.0 kekal pada 30 Jun 2021.

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma