Tak Ambil Dos Penggalak, Ini SOP Bagi Warganegara Yang Hilang Status Lengkap Vaksin Mulai 1 April

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah membuat pemakluman berhubung prosedur operasi standard (SOP) bagi individu yang kehilangan status vaksinasi lengkap. Seperti yang telah diumumkan sebelum ini, beberapa kategori individu yang tidak ambil dos penggalak akan kehilangan status vaksinasi lengkap bermula 1 April 2022.

Walaupun mereka hilang status vaksinasi lengkap, maklumat sejarah vaksin primer yang terdapat dalam aplikasi MySejahtera masih kekal.

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui SOP yang ditetapkan oleh KKM bagi warganegara yang hilang status lengkap vaksinasi mulai 1 April 2022.

WARGANEGARA YANG HILANG STATUS LENGKAP VAKSIN

Kumpulan individu berikut akan kehilangan status vaksinasi lengkap dalam aplikasi MySejahtera mereka sekiranya masih belum menerima dos penggalak bermula 1 April 2022:

  • Semua penerima vaksin Sinovac dan Sinopharm berusia 18 tahun dan ke atas; dan
  • Penerima semua jenis vaksin dos primer berumur 60 tahun ke atas

SOP BAGI WARGANEGARA YANG HILANG STATUS LENGKAP VAKSIN

Bagi kumpulan yang hilang status lengkap vaksin, berikut adalah SOP yang dinyatakan oleh KKM:

  • Masih boleh melakukan aktiviti-aktiviti yang dibenarkan ke atas individu yang telah menerima vaksinasi lengkap seperti dine-in di restoran, memasuki pusat beli belah, tempat kerja dan rumah ibadat
  • Sehubungan itu, pemilik premis perlu pastikan bahawa hanya pelanggan atau pengunjung yang telah sekurang-kurangnya melengkapkan vaksinasi dos primer dibenarkan masuk ke premis perniagaan, rumah ibadat dan lain-lain yang berkenaan

Pemakluman SOP terbaharu ini bagaimanapun bukan bermaksud penerima vaksin Sinovac berusia 18 tahun dan ke atas serta penerima semua vaksin berusia 60 tahun dan ke atas tidak perlu mendapatkan dos penggalak.

Pengambilan dos penggalak akan meningkatkan semula paras antibodi dalam tubuh seterusnya boleh mengurangkan risiko gejala teruk akibat jangkitan Covid-19.

Kementerian Kesihatan ingin menasihatkan dan menggalakkan individu yang belum menerima dos penggalak supaya mendapatkan dengan segera.

KRITERIA LENGKAP VAKSINASI DOS PRIMER

Seseorang individu itu diiktiraf sebagai telah lengkap vaksinasi dos primer apabila telah memenuhi kriteria-kriteria berikut:

  • Bagi jenis vaksin yang memerlukan dua dos suntikan (Pfizer, AstraZeneca, dan Sinovac), individu berkenaan mestilah telah melepasi hari ke-14 dari tarikh suntikan dos kedua; dan
  • Bagi jenis vaksin yang hanya memerlukan satu dos suntikan (Johnson & Johnson dan CanSino), individu berkenaan mestilah telah melepasi hari ke-14 dari tarikh suntikan.

FASA PERALIHAN ENDEMIK BERJALAN LANCAR DAN SELAMAT

Tanggungjawab setiap individu dan solidariti dalam kalangan komuniti merupakan aspek yang amat penting dalam usaha kita mencegah penularan jangkitan Covid-19. Walaupun negara kini masih dalam fasa peralihan ke endemik, orang ramai diingatkan agar:

  • Memakai pelitup muka pada setiap masa apabila terdapat kehadiran individu lain
  • Sentiasa membersihkan tangan sama ada menggunakan sabun atau hand sanitiser
  • Mengelakkan perhimpunan ramai yang sukar menjalankan penjarakan fizikal
  • Tidak berada di ruang yang mempunyai pengudaraan yang tidak baik

Semoga Keluarga Malaysia berjaya mengharungi fasa peralihan ke endemik dengan selamat dan lancar.

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma