Terkini: SOP Kemasukan Ke Sabah & Perjalanan Pulang Dari Sabah Ke Semenanjung, Sarawak & WP Labuan

Rakyat Malaysia kini dibenarkan untuk masuk ke Sabah atau melakukan perjalanan pulang dari Sabah ke Semenanjung, Sarawak dan Wilayah Persekutuan Labuan dengan mematuhi beberapa perincian SOP baharu yang telah ditetapkan.

Untuk makluman anda, kebenaran pihak PDRM bagi pergerakan keluar dari Sabah kini sudah TIDAK DIPERLUKAN. Namun, SOP mestilah dipatuhi.

Semak perincian SOP kemasukan dan perjalanan pulang dari Sabah di bawah.

SOP KEMASUKAN KE SABAH

Kerajaan Negeri Sabah telah bersetuju membenarkan kemasukan individu ke Negeri Sabah dengan beberapa perincian SOP baharu seperti berikut:

i. Kemasukan individu ke negeri Sabah DIBENARKAN untuk tujuan sosial (pas lawatan sosial) bagi:

  • Kemasukan domestik (pemegang MyKad, MyPR, MyKAS)
  • Pemegang pas-pas imigresen jangka panjang (bukan warganegara) yang sah tempoh; dan
  • Suami/isteri kepada rakyat Sabah dan tanggungan

ii. Kemasukan bagi orang yang bukan warganegara yang tidak memiliki pas-pas imigresen jangka panjang WAJIB mendapatkan Kelulusan Khas daripada Kerajaan Negeri Sabah.

iii. Semua individu yang akan masuk ke Sabah melalui pintu masuk udara, laut dan darat perlu menjalani swab ujian pengesanan RT-PCR atau RTK-Ag COVID-19 tiga hari sebelum perjalanan. Hanya individu yang tidak bergejala dengan keputusan ujian negatif akan dibenarkan masuk ke Sabah.

Kebenaran pihak PDRM bagi pergerakan keluar dari Sabah adalah TIDAK DIPERLUKAN.

SOP PERJALANAN PULANG DARI SABAH

Mulai 25 November 2020, pengembara yang tiba dari Sabah ke Semenanjung Malaysia, Sarawak dan Wilayah Persekutuan Labuan perlu mengikut SOP berikut:

  • Menjalani Swab ujian pengesahanan Covid-19 tiga hari sebelum berlepas dari Sabah ke negeri lain di Malaysia
  • Sekiranya individu positif ujian pengesanan Covid-19 atau bergejala, mereka tidak dibenarkan untuk meneruskan perjalanan keluar dari Sabah
  • Individu positif Covid-19 perlu dirujuk ke hospital untuk isolasi, rawatan dan pemantauan. Manakala bagi individu yang bergejala akan dirujuk untuk menjalani pemeriksaan
  • Pengembara yang dibenarkan meneruskan perjalanan keluar dari Sabah akan melalui saringan demam dan gejala, pemeriksaan laporan ujian swab pengesanan Covid-19 dan diwajibkan penggunaan aplikasi MySejahtera setibanya di Pintu Masuk negara di Semenanjung Malaysia, Sarawak dan Wilayah Persekutuan Labuan
  • Sekiranya mereka tidak bergejala dan laporan ujian makmal Covid-19 disahkan negatif, pengembara ini tidak lagi perlu menjalani kuarantin wajib selama 14 hari
  • Kebenaran pihak PDRM bagi pergerakan keluar dari Sabah TIDAK DIPERLUKAN

Sumber

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma