5 Soalan Temuduga Yang Calon Tak Pernah Terfikir Akan Ditanya Serta Jawapan Terbaik

Biasanya calon temuduga pasti akan hafal jawapan untuk soalan yang memang dah tahu akan ditanya semasa temuduga. Contohnya seperti perkenalkan diri, pencapaian akademik, sebab nak bekerja di syarikat tersebut, kelebihan anda untuk jawatan tersebut dan sebagainya.

Soalan-soalan ini adalah soalan biasa yang semua calon temuduga dah tahu akan ditanya semasa temuduga. Namun tak semua penemuduga akan gunakan soalan yang sama je tau, jangan terpedaya. Ada beberapa soalan yang penemuduga suka tanya tetapi calon tidak pernah terfikir akan ditanya. Jangan terdiam pula apabila ditanya soalan ini!

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui beberapa soalan temuduga yang calon tak pernah terfikir akan ditanya beserta contoh jawapan terbaik.

5 CONTOH SOALAN TEMUDUGA YANG MUNGKIN DITANYA

Berikut adalah contoh soalan temuduga yang kebanyakan calon tidak pernah terfikir akan ditanya beserta contoh jawapan yang anda boleh gunakan:

1 Adakah anda bersedia untuk gagal?

Tiada siapa yang ingin gagal dalam tugasan dan pekerjaan masing-masing. Soalan ini disoal oleh penemuduga untuk ketahui apakah tindakan anda untuk mengelakkan daripada gagal dalam setiap tugasan. Adakah anda akan belajar dari kesilapan atau anda akan memperbaiki diri pada masa yang akan datang?

Contoh jawapan 

“Sebagai seorang pekerja, saya tidak ingin merasai fasa gagal dalam kehidupan. Tetapi saya akur. tidak semua yang dirancang akan berakhir dengan kejayaan. Jadi, saya perlu terima sebarang kemungkinan dan perlu lakukan perubahan dengan secepat mungkin. Oleh itu, saya perlu mempunyai Plan B untuk menggantikan projek tersebut dengan secepat mungkin agar semuanya tidak tertangguh dan mengalami kerugian.”

2 Jika masa diundur 10 tahun yang lepas, apa yang anda akan lakukan?

Mesti ada pelbagai cadangan atau plan yang akan anda lakukan sekiranya masa boleh diundur semula 10 tahun yang lepas. Ingat, ini adalah salah satu soalan tricky untuk melihat personaliti anda. Hati-hati dan jangan terlalu berkongsi maklumat dengan terlalu banyak.

Contoh jawapan 

“Pada 10 tahun yang lepas, perjalanan hidup saya adalah sangat indah dan membahagiakan saya. Karier saya berjalan dengan lancar, saya mengembangkan kerjaya saya dengan kejayaan projek yang besar, menambahkan kemahiran terkini serta menerima kenaikan pangkat yang diidamkan. Jadi, kehidupan saya 10 tahun yang lepas membuatkan saya sentiasa bersemangat sehingga hari ini.”

3 Adakah anda seorang yang bertuah?

Soalan ini adalah soalan terbuka dan tidak ada salah atau betul jawapannya. Jawapan yang diberikan adalah menunjukkan anda seorang yang unik dan berbeza dengan orang lain. Sila jual diri ketika menjawab soalan ini kepada penemuduga anda.

Contoh jawapan

“Pastinya saya seorang yang bertuah kerana mempunyai pelbagai kelebihan dan sentiasa berpeluang untuk bekerja dengan orang yang hebat. Malahan, saya turut mempunyai pelbagai kemahiran yang tidak ada pada orang lain dan menjadi motivasi pada orang lain. Saya juga mempunyai sijil profesional dalam bidang yang kritikal pada masa kini serta pastinya diiktiraf oleh agensi tersebut.”

4 Apa yang telah anda belajar daripada kesilapan anda yang lalu?

Penemuduga tahu bahawa tiada siapa yang sempurna dalam melakukan tugasan. Pastinya setiap pekerja ada melakukan beberapa kesalahan yang tidak diingini ketika menyiapkan tugasan masing-masing. Untuk soalan ini, penemuduga hanya ingin mengukur fleksibiliti dan kemahiran anda untuk mengatasi kesilapan yang telah dilakukan sebelum ini.

Contoh jawapan

“Setiap orang tidak lari daripada melakukan kesilapan. Saya juga pernah melakukan kesilapan ketika menyiapkan tugasan yang diberikan. Saya belajar daripada kesilapan ini dan perlu membuat perancangan dengan lebih teliti serta perlu meminta pandangan daripada staf yang lebih berpengalaman dalam bidang tersebut.”

5 Apakah kritikan yang sering anda terima?

Ada individu yang boleh menerima kritikan dan ada yang sukar menerima teguran daripada orang lain. Penemuduga sebenarnya ingin ketahui kelemahan anda yang akhirnya bertukar menjadi kekuatan anda pada masa kini. Jangan pula anda ceritakan kelemahan anda dan tiada perubahan yang dilakukan.

Contoh jawapan

“Teguran yang saya terima adalah saya agak lambat menggunakan beberapa software terkini untuk menyiapkan tugasan saya. Jadi, saya menerima teguran tersebut dan mengambil beberapa inisiatif dengan menghadiri kursus komputer untuk meningkatkan lagi ilmu pengetahuan serta kemahiran saya dalam bidang komputer serta software terkini. Tugasan saya disiapkan dengan lebih cepat dan majikan berpuas hati dengan hasil kerja saya yang lebih kreatif dan siap mengikut jadual.”

Semoga bermanfaat!

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma