Permohonan Kursus Sijil Pendidikan Awal Kanak-Kanak KEMAS Tahun 2023 Kini Dibuka

Berminat bekerja dengan KEMAS? Ini peluang anda bergelar seorang Pembantu Pembangunan Masyarakat S19 KEMAS dengan memohon mengikuti Kursus Sijil Pendidikan Awal Kanak-kanak (TABIKA/ TASKA) KEMAS ambilan 2023. Maklumat lanjut permohonan adalah seperti yang diiklankan di bawah.

Tawaran mengikuti Kursus Sijil Pendidikan Awal Kanak-kanak (TABIKA/ TASKA) KEMAS bagi pengambilan tahun 2023 kini dibuka. Warganegara Malaysia berumur 18 tahun ke atas adalah dipelawa untuk memohon untuk mengikuti kursus yang ditawarkan.

Calon-calon yang berjaya dalam Kursus Pendidikan Awam Kanak-Kanak akan dipertimbangkan untuk berkhidmat sebagai jawatan yang telah ditetapkan (Guru Tadika / Taska KEMAS).

Ikuti perkongsian di bawah untuk dapatkan maklumat lanjut tawaran Kursus Sijil Pendidikan Awal Kanak-kanak KEMAS.

IKLAN TAWARAN KURSUS SIJIL PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK KEMAS

MAKLUMAT KURSUS

 • Nama kursus: Sijil Kursus Pendidikan Awal Kanak-Kanak (TABIKA KEMAS)
 • Tempat: Institut/ Pusat Latihan KEMAS
 • Tempoh: 3 bulan atau tertakluk kepada perubahan yang ditetapkan oleh Jabatan
 • Tempoh permohonan: 20 Januari 2023 hingga 3 Februari 2023

SYARAT KELAYAKAN

Calon yang ingin mengikuti Kursus Pendidikan Awal Kanak-kanak KEMAS hendaklah memiliki kelayakan berikut:

 • Warganegara Malaysia
 • Berumur 21 tahun ke atas dan tidak melebihi 35 tahun pada tarikh tutup iklan;
 • diploma akademik dalam bidang pendidikan awal kanakkanak yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan; dan
 • kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
 • Terbuka kepada calon lelaki atau perempuan.
 • Telah menamatkan pengajian dan mempunyai skrol diploma serta transkrip (telah selesai majlis konvokesyen).
 • Tidak berkhidmat sebagai kakitangan lantikan tetap atau kontrak (contract of service) dalam perkhidmatan Kerajaan.
Nota: Kursus ini bukanlah satu jaminan kepada calon untuk dilantik sebagai kakitangan kontrak (contract of service) KEMAS. Sekiranya dilantik, calon akan ditempatkan mengikut keperluan dan kekosongan di seluruh negara.

CARA MEMOHON

Sekiranya anda berminat untuk mengikuti Kursus Sijil Pendidikan Awal Kanak-Kanak KEMAS, anda boleh buat permohonan sehingga 3 Februari 2023. Permohonan boleh dibuat secara atas talian di pautan berikut:

Daftar sebagai pengguna baharu untuk buat permohonan. Pendaftaran baru akan memerlukan pengaktifan akaun melalui emel yang akan dihantar kepada pemohon. Sila semak akaun emel selepas mendaftar untuk pengaktifan.

Nota: Calon hanya dibenarkan mengisi satu jurusan TABIKA atau TASKA sahaja. Permohonan yang lewat diterima atau tidak mengikut syarat yang dinyatakan akan ditolak.

PANGGILAN TEMUDUGA

 • Hanya calon yang layak sahaja akan dipanggil untuk sesi temuduga
 • Calon yang tidak dihubungi selepas 2 bulan daripada tarikh tutup iklan dianggap tidak berjaya. Surat pemberitahuan tidak akan dikeluarkan oleh Jabatan

Untuk maklumat lanjut atau sebarang pertanyaan berkenaan Kursus Sijil Pendidikan Awal Kanak-Kanak TABIKA / TASKA KEMAS, anda boleh rujuk atau hubungi pejabat KEMAS negeri di alamat/ talian berikut:

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma