Semakan Tawaran Kedua Kemasukan Ke MRSM Tingkatan 1 & 4 2022 Dibuka

MRSM menyediakan sistem pendidikan berteraskan Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) bagi melahirkan insan cemerlang yang holistik, inovatif dan berintegriti. Bagi pelajar yang bakal melanjutkan pengajian ke Tingkatan 1 dan 4 pada tahun 2022 dan telah membuat permohonan kemasukan ke MRSM, kini boleh buat semakan tawaran kemasukan ke MRSM sesi 2022.

Majlis Amanah Rakyah (MARA) kekal dengan dasar 60 peratus pengambilan pelajar daripada keluarga B40 selain keutamaan kepada calon luar bandar dan miskin bandar. Calon yang berjaya ditawarkan ke MRSM akan menerima notifikasi menerusi Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) atau email yang didaftarkan semasa permohonan.

Ikuti perkongsian di bawah untuk cara buat semakan tawaran kemasukan ke MRSM sesi 2022.

PEMAKLUMAN AWAL

Pengerusi Majlis Amanah Rakyat (MARA) Datuk Azizah Mohd Dun berkata, calon yang berjaya, mereka akan menerima pemakluman menerusi:

  • Sistem Pesanan Ringkas (SMS); atau
  • Emel yang telah didaftarkan semasa permohonan

TARIKH SEMAKAN TAWARAN

Semakan tawaran kedua kemasukan ke MRSM tingkatan 1 dan 4 tahun 2022 boleh dibuat pada:

  • Mulai 18 April 2022 jam 12.30 tengahari

Calon yang berjaya perlu membuat pengesahan penerimaan tawaran kemasukan ke MRSM dalam tempoh tujuh hari menerusi pautan dalam portal semakan.

SEMAKAN TAWARAN KEDUA KEMASUKAN KE MRSM SESI 2022

Untuk dapatkan info lanjut tawaran kemasukan ke MRSM, calon perlu buat semakan mulai 18 April 2022 jam 12.30 tengahari melalui Portal Rasmi Majlis Amanah Rakyat di pautan berikut:

Dah buat semakan, calon perlu buat pengesahan TERIMA atau TOLAK tawaran kemasukan ke MRSM sesi 2022 dengan klik pada butang yang disediakan. Sekiranya calon tidak membuat pengesahan penerimaan tawaran dalam tempoh 7 hari, tawaran kepada calon berkenaan dianggap TERBATAL.

Semak Tawaran Kemasukan Ke MRSM Tingkatan 1 & 4 Tahun 2021. Ini Caranya

Untuk maklumat lanjut berkaitan permohonan, anda boleh rujuk di laman dan talian berikut:

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma