Semakan Status Permohonan Bantuan Khas Ibu Tunggal (BKIT) RM300

Seperti yang telah diumumkan oleh Perdana Menteri dalam pelan PENJANA, ibu tunggal yang telah membuat permohonan Bantuan Khas Ibu Tunggal (BKIT) bakal menerima manfaat sebanyak RM300 yang dibayar secara one-off. Manfaat ini diberikan kepada pemohon yang layak bagi mengurangkan beban mereka berdepan impak COVID-19.

Ibu tunggal yang layak dan telah berdaftar dengan KPWKM boleh membuat semakan status permohonan sekarang.

IBU TUNGGAL YANG LAYAK

Berikut adalah kriteria ibu tunggal yang layak menurut Jabatan Pembangunan Wanita:

 • Seseorang perempuan yang menjadi Ketua Isi Rumah, bertaraf perkahwinan balu atau bercerai / berpisah tetap dan mempunyai anak yang belum berkahwin dalam isi rumah yang sama;
 • Seseorang perempuan yang menjadi Ketua Isi Rumah tetapi mempunyai suami yang tidak sihat dan tidak berkemampuan untuk bekerja dan mempunyai anak yang belum berkahwin dalam isi rumah yang sama atau;
 • Seseorang perempuan yang menjadi Ketua Isi Rumah, tidak pernah berkahwin tetapi mempunyai anak iaitu anak angkat atau anak tidak sah taraf.

SEMAKAN STATUS PERMOHONAN BANTUAN IBU TUNGGAL

Semakan status permohonan Bantuan Khas Ibu Tunggal (BKIT) boleh dilakukan secara dalam talian dengan langkah berikut:

 1. Layari laman Semakan Status Permohonan BKIT
 2. Masukkan Nombor Kad Pengenalan pemohon
 3. Klik Cari
  Semakan Status Permohonan Bantuan Khas Ibu Tunggal (BKIT) RM300
 4. Status Permohonan akan dipaparkan

MAKSUD STATUS PERMOHONAN

Berikut adalah maksud untuk status-status permohonan yang dipaparkan:

Permohonan Belum Diterima

 • Status permohonan ini bermaksud permohonan anda masih belum diterima dan masih dalam proses untuk terima permohonan. Jadi pemohon diminta untuk buat semakan semula dari masa ke semasa

Permohonan Diterima

 • Status Permohonan Diterima bermaksud permohonan anda telah diterima dengan jayanya dan dalam proses kelulusan. Pemohon diminta untuk buat semakan semula dari masa ke semasa.

Permohonan Diluluskan

 • Status Permohonan Diluluskan bermaksud permohonan anda telah diterima dan telah diluluskan kerana layak  mengikut syarat yang ditetapkan. Pemohon hanya perlu tunggu wang bantuan dikreditkan ke dalam akaun bank yang telah didaftarkan.

Permohonan Tidak Lulus/ Tidak Berjaya

 • Status Permohonan Tidak Berjaya bermaksud permohonan anda telah diterima dan ditapis. Namun dukacita dimaklumkan anda tidak layak menerima bantuan atas sebab-sebab tertentu.

Bagi ibu tunggal yang masih belum membuat permohonan, anda masih berpeluang untuk buat permohonan sehingga 31 Oktober 2020 di pautan berikut:

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lanjut mengenai Bantuan Khas Ibu Tunggal, anda boleh rujuk Jabatan Pembangunan Wanita di talian 03 8232 1000 atau emel ke alamat infojpw@jpw.gov.my.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma