axis bank horny bhabhi scandal.visit the website xxx videos
yeahporn.top horny man makes al kinds of tricks with shaved wet fur pie.
www.pornforbuddy.com

Semakan NCD Online Enquiry Cara Semak No Claim Discount Kenderaan

Tahukah anda bahawa anda boleh dapat diskaun sehingga 55% untuk pelan perlindungan insurans kenderaan? Khas buat pemilik kenderaan motorsikal atau motorkar (termasuk kereta) yang mempunyai insuran perlindungan kenderaan!

Diskaun untuk pelan ini dikenali sebagai No Claim Discount (NCD). Untuk ketahui lebih lanjut mengenai NCD dan cara melakukan semakan kelayakan NCD secara online ikuti perkongsian di bawah.

NO CLAIM DISCOUNT (NCD)

NCD merupakan diskaun tanpa tuntutan atau diskaun insurans kenderaan yang ditawarkan kepada pemilik yang tidak membuat sebarang tuntutan dalam jangka masa 12 bulan daripada tarikh pembelian insurans kereta.

Selain itu, pihak insurans atau takaful juga menawarkan NCD jika tiada sebarang tuntutan yang dibuat terhadap pemilik kenderaan (car owner) oleh pihak ketiga. Justeru anda digalakkan untuk mengetahui maklumat berkaitan NCD di Malaysia semasa memperbaharui insurans yang dapat memberikan keuntungan kewangan kepada anda.

Secara ringkasnya, jika anda tidak pernah membuat tuntutan kenderaan selama 12 bulan sepanjang tempoh polisi, maka pada masa anda meperbaharuinya anda berhak untuk mendapat diskaun

KADAR DISKAUN NCD UNTUK KENDERAAN ANDA

Kadar diskaun yang diterima adalah bergantung kepada jenis kenderaan. Kenderaan persendirian akan menikmati diskaun yang lebih tinggi berbanding kenderaan motorsikal dan komersial. Untuk mendapat diskaun, anda perlu penuhi syarat 12 bulan tanpa tuntutan.

Tiada diskaun renew polisi insuran diberikan bagi tahun pertama. Diskaun akan mula diberikan bagi tahun kedua, ketiga dan seterusnya.

Berikut adalah kadar peratusan yang akan diberikan untuk NCD mengikut jenis kenderaan dan tempoh mengikut tahun

Kenderaan Persendirian (kereta sendiri/ syarikat):

 • Tahun Pertama – 0%
 • Tahun Kedua – 25%
 • Tahun Ketiga – 30%
 • Tahun Keempat – 38.33%
 • Tahun Kelima – 45%
 • Tahun Seterusnya – 55%

Motorsikal dan Kenderaan Komersial (motorsikal, teksi, lori & Special Vehicle):

 • Tahun Pertama – 0%
 • Tahun Kedua – 15%
 • Tahun Ketiga – 20%
 • Tahun Keempat – 25%
 • Tahun Seterusnya – 25%

FAKTOR KELAYAKAN TERIMA DISKAUN NCD

Untuk membuat tuntutan diskaun NCD, anda perlu tahu beberapa faktor yang melayakkan anda menerima NCD.

Kerosakan Yang Bukan Dilakukan Sendiri (No Fault Damage)

No-Fault Damage merupakan sejenis kerosakan yang bukan berpunca daripada pemilik kenderaan itu sendiri. Ianya mungkin disebabkan oleh faktor lain seperti pihak ketiga. Anda sebenarnya boleh membuat tuntutan terhadap pihak tersebut ataupun terhadap polisi perlindungan anda sendiri tanpa melibatkan NCD insuran.

Pindahan Ke Atas Kenderaan Baharu

Jika anda berhasrat untuk menjual kereta lama dan membeli kereta baharu anda boleh memindahkan diskaun tersebut sekiranya NCD lama telah mencapai 30%. Tetapi jika anda mahu menggunakan kedua-dua kenderaan tersebut (baru dan lama), maka anda tidak boleh memindahkan NCD kerana ianya hanya boleh diguna pakai untuk satu kenderaan pada satu masa.

Polisi Cermin Kereta

Ramai orang mengambil polisi cermin kereta kerana ia merupakan komponen kereta yang senang terjejas akibat kemalangan. Sekiranya anda mempunyai polisi ini dan membuat tuntutan terhadapnya, NCD kereta anda langsung tidak akan terlibat. Namun begitu, apabila berlakunya sesuatu yang menyebabkan anda terpaksa membuat tuntutan bagi menukar cermin kereta, anda perlu menggunakan NCD.

Syarikat Insurans Yang Berbeza

NCD insuran kenderaan anda tidak akan terjejas sekiranya anda bertukar ke syarikat insurans yang baru. Ini bermaksud anda akan tetap menikmati diskaun yang sedia ada dengan syarikat insurans lain.

CARA SEMAK NCD SECARA ONLINE

Ikut langkah berikut untuk membuat semakan:

 1. Layari portal semakan NCD di MyCarInfo
 2. Klik pada ruangan NCD Enquiry
  Semakan NCD Online Enquiry Cara Semak No Claim Discount Kenderaan
 3. Tekan butang Find Out Your NCD
  Semakan NCD Online Enquiry Cara Semak No Claim Discount Kenderaan
 4. Masukkan nombor pendaftaran kenderaan anda beserta nombor kad pengenalan pemilik kenderaan di ruangan yang disediakan. Kemudian klik Get My NCD Report
  Semakan NCD Online Enquiry Cara Semak No Claim Discount Kenderaan
 5. Paparan status NCD akan dipaparkan.
  Semakan NCD Online Enquiry Cara Semak No Claim Discount Kenderaan

Segala maklumat kenderaan dan diskaun yang akan diterima dapat anda lihat di paparan status tersebut. Semoga perkongsian ini dapat membantu anda membuat semakan No Claim Discount untuk kenderaan anda dan mendapatkan penjimatan dalam urusan harian masing-masing.

https://baseofporn.com
https://www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma