Cara Semak Kelulusan Akademik Tertinggi Seseorang Secara Online Di Portal eProfiling

 

Tahu tak, anda boleh semak kelayakan akademik seseorang secara online melalui laman yang disediakan oleh Kementerian Pengajian Tinggi (KPT), iaitu portal eProfiling. Dengan hanya memasukkan nombor kad pengenalan sahaja, maklumat akademik serta tahun bergraduasi akan dipaparkan.

Bukan itu sahaja, melalui portal tersebut anda boleh ketahui minat serta kecenderungan kerjaya. Anda hanya perlu jawab beberapa ujian personaliti melalui laman yang sama.

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui panduan buat semakan kelayakan akademik seseorang secara online dan buat ujian personaliti.

SEMAKAN KELAYAKAN AKADEMIK

Berikut adalah panduan buat semakan kelayakan akademik tertinggi seseorang secara online dengan hanya memasukkan nombor kad pengenalan:

  1. Pergi ke pautan eprofiling.mohe.gov.my
  2. Masukkan nombor kad pengenalan dan klik hantar
  3. Maklumat akan dipaparkan

Ujian Personaliti

Sekiranya anda ingin menilai minat dan personaliti, anda boleh klik Terus Ke Ujian Personaliti untuk membuat ujian dan tentukan personaliti anda.

Klik stserusnya dan jawab setiap soalan yang diberi. Keputusan anda akan dipaparkan berdasarkan jawapan anda.

Penerangan akan diberikan berdasarkan Gaya Individu serta Persekitaran Pekerjaan yang dipadankan dengan minat anda. Melalui ujian ini, anda oleh lah buat pilihan yang tepat bagi haluan kerjaya nanti.

Semoga bermanfaat!

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma