Rakyat Selangor Boleh Dapatkan Dos Penggalak Percuma Mulai Hari Ini Melalui 2 Kaedah

Menerusi Program SelVax Booster, kerajaan negeri Selangor akan melaksanakan pemberian sebanyak 157,000 dos penggalak secara percuma di bawah Program Vaksin Selangor (SelVax). Penduduk di Selangor berumur 18 tahun ke atas yang sudah menerima dua dos vaksin boleh mendapatkan dos penggalak tersebut melalui 2 kaedah yang disediakan.

Permohonan untuk mendapatkan suntikan dos penggalak bagi individu yang telah lengkap divaksin boleh dibuat bermula 8 Disember 2021. Tunggu apa lagi? Jom tingkatkan perlindungan diri sekarang dengan pengambilan dos penggalak ini!

Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut pemberian dos penggalak secara percuma menerusi Program SelVax Booster.

JENIS DOS PENGGALAK

Kerajaan Negeri Selangor melaksanakan pemberian sebanyak 157,000 dos penggalak jenis:

  • Sinovac

INDIVIDU YANG LAYAK

Pemberian dos penggalak secara percuma di bawah program Vaksin Selangor ini adalah dibuka kepada individu berikut:

  • Berumur 18 tahun ke atas
  • Sudah menerima dua dos vaksin

KAEDAH PERMOHONAN

Penduduk Selangor yang sudah menerima dua dos vaksin boleh mendapatkan dos penggalak jenis Sinovac melalui salah satu kaedah berikut:

Melalui Klinik Selcare Berhampiran

Anda boleh dapatkan dos penggalak dengan hadir ke klinik Selcare berhampiran mulai 8 Disember 2021. Senarai klinik Selcare bagi program ini boleh didapati di laman sesawang berikut:

Melalui Aplikasi SELangkah

Orang ramai juga boleh mendapatkan dos penggalak melalui aplikasi SELangkah. Malah orang ramai juga digalakkan mendaftar terlebih dahulu di laman sesawang berkenaan. Rakyat Selangor yang masih belum ada aplikasi SELangkah boleh muat turun di telefon pintar masing-masing untuk kemudahan mendapatkan dos penggalak.

Semua maklumat penerimaan vaksinasi dos penggalak melalui program itu akan dihantar oleh klinik terbabit melalui aplikasi MySejahtera.

Untuk makluman anda, Program SelVax Booster akan turut dilaksanakan di beberapa lokaliti (on-site) tertentu berdasarkan permintaan Ahli-ahli Dewan Negeri seluruh Selangor. Maklumat lanjut berkenaan Program SelVax Booster di kawasan DUN akan diumumkan dalam masa terdekat selepas kerajaan negeri memperincikan prosedur standard operasi (SOP).

Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) meluluskan sejumlah RM 10.7 juta peruntukan bagi melaksanakan Program Pengurusan Covid- 19 Assessment Centre (CAC) dan Pemantauan Pesakit Yang Menjalani Kuarantin Kendiri Melalui Aplikasi SELangkah ke seluruh Selangor.

Untuk maklumat lanjut berkenaan pemberian dos penggalak buat rakyat Selangor, anda boleh hubungi Selcare Clinic berdekatan atau terus ke laman web www.selcarecllinic.com.

Sumber

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma