Senarai Sekolah KPM Yang Terkesan Banjir & Tarikh Pengoperasian Semula

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah memaklumkan bahawa masih banyak institusi pendidikan KPM yang terkesan dengan banjir sehingga 3 Januari 2022. Susulan dengan pengumuman KPM mengenai pengoperasian semula sekolah tidak lama lagi, sekolah-sekolah ini mungkin akan beroperasi pada tarikh lain daripada sekolah yang tidak terlibat.

Sekolah-sekolah yang disenaraikan ini hanya akan beroperasi apabila telah bersedia dan lakukan pembersihan sahaja manakala sekolah yang tidak terlibat akan beroperasi pada tarikh ditetapkan. Ibu bapa digesa untuk semak senarai sekolah yang disenaraikan untuk kemudahan anak-anak kembali ke sekolah nanti.

Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut senarai sekolah terkesan banjir dan tarikh pengoperasian.

INSTITUSI PENDIDIKAN KPM TERKESAN BANJIR

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) ingin memaklumkan bahawa status institusi pendidikan KPM yang terkesan dengan banjir sehingga 3 Januari 2022 adalah seperti berikut:

  • 18 institusi pendidikan, melibatkan 16 sekolah rendah dan 2 sekolah menengah masih dinaiki air seperti
  • 87 institusi pendidikan masih dijadikan Pusat Pemindahan Sementara (PPS)
  • 8 institusi pendidikan yang telah terkesan akibat banjir dan belum bersedia untuk beroperasi

TARIKH PENGOPERASIAN SEKOLAH

Berdasarkan kenyataan media KPM bertarikh 24 Disember 2021, tarikh permulaan sesi persekolahan bagi Penggal 3, 2021/2022 adalah:

  • Kumpulan A: 9 Januari 2022
  • Kumpulan B: 10 Januari 2022

Namun demikian, bagi institusi pendidikan di bawah KPM yang terkesan akibat banjir seperti yang dinyatakan, pengoperasian adalah:

  • Sekolah terlibat banjir: Beroperasi setelah institusi pendidikan terlibat sedia untuk beroperasi

Bagi institusi pendidikan yang telah selesai dibersihkan dan bersedia untuk kembali beropasi, pengoperasian institusi pendidikan ini akan bermula pada hari Ahad/ Isnin minggu persekolahan berikutnya.

KPM akan terus memantau dan mengemas kini pada setiap hari Rabu senarai institusi pendidikan yang dilanda banjir atau yang dijadikan sebagai PPS. Perubahan senarai yang dikeluarkan oleh KPM adalah tertakluk kepada situasi semasa bencana banjir. Justeru, mungkin terdapat pertambahan atau pengurangan bilangan institusi pada setiap minggu. Senarai ini boleh diakses melalui laman sesawangn KPM https://www.moe.gov.my/.

Institusi pendidikan bawah KPM adalah merujuk kepada sekolah, kolej vokasional, kolej matrikulasi dan IPT. Ia juga terpakai kepada sekolah swasta yang berdaftar di bawah KPM.

SENARAI SEKOLAH TERLIBAT

Sekolah Masih Dinaiki Air

Sekolah Dijadikan PPS

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma