Mohon Rumah Mampu Milik Terengganu: Syarat Kelayakan Dan Permohonan Online

Rumah merupakan satu aset yang sangat penting dan diperlukan oleh semua golongan tidak kira bujang, keluarga kecil ataupun keluarga besar. Dengan harga rumah yang kian meningkat dari tahun ke tahun, menyebabkan makin ramai yang tidak mampu memiliki rumah sendiri.

Jika kita lihat kerajaan Malaysia tidak pernah berhenti membantu rakyat dalam kehidupan yang lebih selesa. Tidak kurang juga kerajaan negeri masing-masing.

Kerajaan negeri Terengganu telah mengumumkan inisiatif bantuan perumahan untuk rakyat negeri itu dan kini Rumah Mampu Milik Terengganu (RMMT) boleh dimohon secara online bagi yang berkelayakan.

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui lebih lanjut mengenai RMMT, syarat dan cara memohon lengkap dengan contoh rumah yang disediakan dalam RMMT.

RUMAH MAMPU MILIK TERENGGANU (RMMT)

RMMT adalah satu inisiatif kerajaan negeri Terengganu dalam membantu golongan berpendapatan rendah di negeri itu dengan menyediakan rumah yang mampu dimiliki oleh rakyat di Terengganu.

Permohonan RMMT kini dibuka secara online bagi rakyat Terengganu yang memenuhi syarat kelayakan. Oleh kerana rumah mampu milik ini dijaga dan diurus oleh kerajaan negeri, rumah ini memang dibina khusus buat rakyat yang lahir dan menetap di negeri Terengganu sahaja.

Harga Rumah Mampu Milik Terengganu pula memang di bawah harga pasaran, sekitar RM68,000, khas untuk membantu golongan isi rumah berpendapatan rendah (B40).

SYARAT KELAYAKAN

Berikut adalah syarat kelayakan yang perlu dipenuhi untuk membuat permohonan RMMT:

 • Pemohon atau pasangan mestilah rakyat Terengganu yang menetap dalam negeri Terengganu.
 • Berumur 21 tahun ke atas; kalau pemohon berumur melebihi 50 tahun boleh dipertimbangkan tetapi kena ada jaminan bayaran daripada ahli keluarga (ahli keluarga ini boleh jadi anak atau adik-beradik kandung).
 • Dah berkahwin; ada juga untuk golongan bujang tapi 10% sahaja diperuntukkan kepada yang berpendapatan bulanan tidak melebihi RM2,500.
 • Pemohon dan pasangan belum ada rumah.
 • Pemohon dan pasangan tak pernah terima tanah anugerah kediaman daripada pihak kerajaan.
 • Pendapatan kasar bulanan isi rumah (pemohon dan pasangan) tak lebih dari RM3,500 sebulan.
 • Kalau pemohon dan pasangan dari penjawat awam, hanya yang bergred 1 hingga 22 sahaja layak memohon.
 • Isteri kedua/ketiga/keempat layak dipertimbangkan kalau pendapatan bulanan tidak melebihi RM2,500 sebulan.
 • Penerima hanya layak memiliki Rumah Mampu Milik/Rumah Pangsa Mampu Milik (RMM/RPMM) sekali saja dan kalau rumah itu dijual (selepas sekatan moratorium), penerima tak boleh lagi membuat permohonan kedua dan seterusnya.

CARA MEMOHON

 1. Log masuk ke akaun di laman web e-Perumahan
  Mohon Rumah Mampu Milik Terengganu: Syarat Kelayakan Dan Permohonan Online
 2. Sekiranya anda belum mempunyai akaun pengguna, sila daftar akaun baru dengan klik pada butang Sign Up pada sudut atas sebelah kanan halaman.
  –  Username dan Email hendaklah yang belum didaftarkan dalam sistem, sekiranya gagal untuk mendaftar, sila gunakan Username / Email yang lain.
 3. Pengaktifan akaun anda akan dilakukan secara automatik oleh sistem. Sila abaikan mesej berkenaan activation email.
 4. Kemudian anda boleh daftar masuk menggunakan akaun pengguna anda dengan klik pada butang Login pada sudut atas sebelah kanan halaman.
 5. Selepas daftar masuk, klik pada pilihan Permohonan Saya di menu bahagian atas laman web ini. Anda akan dibawa ke halaman untuk mengisi maklumat anda.
 6. Sila isi maklumat seperti yang dikehendaki, buat semakan pada tab HANTAR dan klik pada butang Hantar untuk menghantar permohonan.

Bagi yang telah mendaftar / memohon sebelum ini menerusi sistem ini, sila Login menggunakan Username dan Password yang telah didaftarkan untuk membuat sebarang pengemaskinian keatas maklumat permohonan anda.

Bagi yang membuat permohonan menggunakan borang, sila hubungi pihak Pejabat Setiausaha Kerajaan Terengganu (Perumahan) untuk membuat sebarang pengemaskinian maklumat permohonan anda.

Mohon Rumah Mampu Milik Terengganu: Syarat Kelayakan Dan Permohonan Online

SENARAI LOKASI PROJEK RMMT

Antara lokasi projek RMMT seperti yang ada dalam laman web adalah:

 • Besut
 • Dungun
 • Kemaman
 • Kuala Terengganu
 • Marang
 • Hulu Terengganu
 • Setiu
 • Kuala Nerus

CONTOH RUMAH RMMT

Mohon Rumah Mampu Milik Terengganu: Syarat Kelayakan Dan Permohonan Online

Mohon Rumah Mampu Milik Terengganu: Syarat Kelayakan Dan Permohonan Online

PENTING! Untuk makluman anda, kerajaan negeri Terengganu tidak melantik mana-mana pihak untuk mewakili dalam sebarang urusan yang berkaitan dengan Permohonan Rumah Mampu Milik (RMMT). Jadi pastikan anda berurusan dengan laman web rasmi dan pejabat rasmi.

Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh hubungi Pejabat Setiausaha Kerajaan Terengganu (Perumahan) di talian 09-626 7999/ 09-631 7999.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma