axis bank horny bhabhi scandal.visit the website xxx videos
yeahporn.top horny man makes al kinds of tricks with shaved wet fur pie.
www.pornforbuddy.com

Rumah Kontena Kini Jadi Kediaman Pilihan Alternatif Di Malaysia

Kalau anda sedar, rumah kontena kini semakin berleluasa di serata Malaysia. Boleh dikatakan hampir semua negeri ada ubahsuai kontena menjadi pelbagai kegunaan seperti homestay, kedai makan, tempat tarikan serta hotel. Sebenarnya ia satu konsep yang menarik.

Penggunaan kontena sebagai satu kediaman ini mungkin sedang melonjak naik kerana ia mudah untuk diperolehi dan juga harganya yang agak murah.

Sekarang bukan sahaja orang jadikan rumah kontena ini sebagai kegunaan perniagaan, malah orang sudah jadikan kontena ini sebagai rumah untuk didiami.

APA ITU RUMAH KONTENA?

Rumah Kontena Kini Jadi Kediaman Pilihan Alternatif Di Malaysia

Rumah kontena atau nama lainnya rumah cabin merupakan satu kediaman alternatif yang dibina sepenuhnya menggunakan kontena perkapalan. Siapa sangka yang raksasa logistik itu dapat diubah menjadi rumah yang sangat unik dan mampu milik untuk didiami.

Semakin ramai nampaknya rakyat Malaysia berminat dengan harganya yang jauh lebih murah berbanding membina rumah biasa. Pembinaan rumah kontena pula adalah mengikut cita rasa. Kalau kreatif, cantiklah rumah yang dibina!

KENAPA RUMAH KONTENA MENJADI SATU ALTERNATIF KEDIAMAN RAKYAT MALAYSIA?

Ada sebab kenapa rakyat Malaysia menjadikan rumah kontena sebagai satu kediaman bagi menggantikan rumah biasa.

1) Kos Rendah

Rumah Kontena Kini Jadi Kediaman Pilihan Alternatif Di Malaysia

Dengan harga rumah yang semakin meningkat sekarang, sudah pastinya ramai yang tidak berkemampuan lebih-lebih lagi rumah di kawasan bandar.

Jika nak dibandingkan, rumah kontena pastinya lebih mudah berbanding rumah biasa kerana kos tanah dan pembinaannya lebih rendah.

Rumah kondo Kuala Lumpur paling kurang pun RM300,000 tetapi untuk sebuah rumah kontena baru, harganya tidak lebih daripada RM100,000

2) Mesra Alam

Rumah Kontena Kini Jadi Kediaman Pilihan Alternatif Di Malaysia

Bagi yang tidak tahu, rumah kontena ini memang dibina menggunakan kontena semata-mata. Pembinaan dinding atau struktur luar tidak diperlukan bagi yang tidak mahu. Secara asasnya, jika dilihat dari luar memang kelihatan kontena sahaja.

Selalunya penghuni rumah kontena ini serikan rumah mereka di bahagian dalam dengan membuat bahagian dapur, bilik tidur, bilik air dan ruang tamu.

3) Estetika Yang Unik

Rumah Kontena Kini Jadi Kediaman Pilihan Alternatif Di Malaysia

Zaman sekarang ini apa sahaja pasti ingin dimasukkan dalam media sosial. Jadi pastinya kita inginkan rumah yang nampak unik, cantik dan menawan agar menarik perhatian orang.

Nama ‘rumah kontena’ sahaja sudah lain daripada yang lain. inikan pula bila orang lihat reka bentuk dan hiasan dengan ciri-ciri yang unik dan jarang dilihat.

Rumah yang unik pastinya akan membuatkan orang terkesima.

4) Proses Binaan Pantas

Pembinaan rumah kontena tidak memerlukan proses yang rumit seperti rumah biasa. Maklumlah, dinding pun telah siap ada. Anda hanya perlu membuat plan dan menyusun bahagian dalaman sahaja.

Hanya perkara-perkara asas dan kerja yang tidak memerlukan masa yang lama sahaja diperlukan dalam membina rumah kontena.

Oleh sebab itu, rumah kontena dapat disiapkan dengan cepat berbanding dengan membeli rumah baru dengan pemaju, di mana anda mungkin perlu menunggu sehingga bertahun-tahun sebelum rumah siap dan diserahkan kunci.

5) Bahan Binaan Yang Kukuh

Rumah Kontena Kini Jadi Kediaman Pilihan Alternatif Di Malaysia

Kalau dilihat pun sudah tahu betapa kukuhnya kontena perkapalan. Ianya direka khas untuk menanggung bebanan yang tinggi, tahan lasak dan juga menahan pelbagai cuaca. Jadi tidak mustahil lah jika ia dijadikan tempat kediaman.

Anda tidak perlu risau jika ia runtuh atau reput. Tetapi jika anda berminat untuk membina rumah kontena bertingkat, pastikan daya tahan kontena yang digunakan diperkukuh.

KOS PEMBINAAN SEBUAH RUMAH KONTENA

1) Pembelian Kontena

Rumah Kontena Kini Jadi Kediaman Pilihan Alternatif Di Malaysia

Perkara yang paling penting yang perlu ada mestilah kontena yang sesuai. Jika anda ingin menggunakan kontena baru, harga masa kini adalah dalam lingkungan RM25,000.

Kalau anda merasakan kos ini terlalu besar, anda juga kontena terpakai yang dijual dengan harga dalam lingkungan RM5,000 hingga RM8,000.

Harga adalah bergantung kepada kepanjangan dan luas kontena yang dipilih. Cari sahaja di laman web untuk buat pembelian.

2)Pembelian Tanah

Tapak rumah kontena juga sama seperti membina rumah biasa. Anda memerlukan tapak yang sesuai untuk membina rumah kontena. Jika anda sudah mempunyai sebidang tanah, dah tak perlu risau lagi tentang mencari tempat baru, tetapi anda masih perlu memeriksa status tanah tersebut untuk mengetahui jika anda boleh membina rumah kontena di situ.

Untuk mendapatkan kepastian tentang hal tersebut, anda boleh bertanya dengan pejabat tanah dan juga majlis pembandaran yang bertanggungjawab di kawasan tanah.

3) Perbelanjaan Lain

Rumah Kontena Kini Jadi Kediaman Pilihan Alternatif Di Malaysia

Untuk membina rumah kontena bukanlah sekadar meletakkan sebuah kontena di tapak yang anda memiliki sahaja.

Terdapat beberapa perbelanjaan lain yang anda perlu tahu dan beri perhatian, iaitu:

  • Peralatan tanah dan utiliti – RM8,000
  • Bumbung – RM4,000
  • Tandas dan pemasangan dapur – RM3,000
  • Pemagaran dan landskap – RM2,000
  • Pewayaran elektrik dan pemasangan penyaman udara – RM2,000
  • Kemahiran kerja – RM5,000

Untuk membina rumah kontena dua tingkat pula kos lain adalah:

  • Menaik taraf ke tingkat dua – RM6,000
  • Pembinaan tangga – RM1,500

Harga-harga di atas hanyalah anggaran kasar berdasarkan perbelajaan yang telah didapati daripada pemilik rumah kontena.

Memang tidak pelik jika rumah kontena akan menjadi trend kediaman semasa apabila lebih ramai anak muda yang mula memilih rumah kontena sebagai tempat perlindungan mereka. Rumah kontena ini sangat sesuai untuk golongan bujang dan keluarga kecil bagi menjimatkan kos pembinaan rumah. Jika anda ingin ketahui lebih lanjut, anda boleh juga tanya kepada mereka yang memiliki rumah kontena.

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.
https://baseofporn.com
https://www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma