axis bank horny bhabhi scandal.visit the website xxx videos
yeahporn.top horny man makes al kinds of tricks with shaved wet fur pie.
www.pornforbuddy.com

Resepi Air Nabeez, Air Rendaman Kurma Yang Buat Korang Kekal Bertenaga Di Bulan Ramadan

Air minuman Nabeez bukanlah resepi yang baru pada hari ini, namun masih ramai yang belum mengamalkannya. Mungkin ramai lagi yang tidak tahu tentang air ini. Air Nabeez ini merupakan minuman kesukaan Rasulullah SAW. Biasanya, beliau merendam kurma atau kismis di dalam bekas tertutup selama 12 jam. Kemudian airnya diminum dan buah kurma yang sudah lembut langsung ditelan tanpa mengunyah terlebih dahulu.

Air ini juga meningkatkan penghadaman yang baik kerana bahan-bahan yang digunakan mempunyai serat larut yang tinggi.

Sempena bulan Ramadhan ini, jom ikuti perkongsian tentang resepi dan khasiat air minuman Nabeez ini yang mungkin ramai tidak tahu.

RESEPI MUDAH AIR NABEEZ

Resepi Air Nabeez, Air Rendaman Kurma Yang Buat Korang Kekal Bertenaga Di Bulan Ramadan

Anda hanya perlukan dua bahan iaitu kurma dan air kosong. Cara-caranya:

  1. Ambil kurma dalam bilangan ganjil. Anggaran air dlm 500ml ke 1liter. Ambil 3 biji kurma dan buang bijinya. Carik-carik isi kurma. Ada juga yang guna kismis tapi jangan campur ye. Kalau buat kurma, kurma je. Kalau kismis, kismis je.
  2. Rendam isi kurma dalam air masak biasa malam sebelum tidur. Letak di luar sahaja. Tak perlu simpan dalam peti sejuk tau. Tutup bekas air tu jangan biarkan terbuka.
  3. Sahur esok air tu dah boleh diminum.
  4. Air ni boleh juga diamalkan sebelum sarapan pagi bila hari-hari lain walaupun bukan di bulan ramadhan. Amalkan masa perut kosong.

KHASIAT AIR NABEEZ

Resepi Air Nabeez, Air Rendaman Kurma Yang Buat Korang Kekal Bertenaga Di Bulan Ramadan

Antara khasiat air minuman Nabeez ini ialah:

  • Pemberi dan pemulih tenaga (inilah sebab mengapa kita disunahkan untuk memakan buah kurma pada saat berbuka puasa).
  • Tinggi kandungan fiber ~ menghilangkan kolestrol jahat yang terkumpul di dalam tubuh. Sangat bagus dalam menghilangkan sembelit (atau meredakan dan memulihkan diri dari sembelit).
  • Pemberi zat besi yang sangat bagus.
  • Kaya akan potassium ~ penting dalam menjaga jantung & menstabilkan tekanan darah.
  • Air nabeez adalah minuman berakali, yang mampu menolong membuang kelebihan asam pada perut dan memulihkan sistem pencernaan tubuh.

Juga membantu badan untuk menyingkirkan bahan-bahan toksin yang berbahaya didalam tubuh. Dalam kata lain berguna sebagai sebagai detox. Disebabkan air nabeez tinggi akan kadar fiber, ia mampu membantu proses pencernaan yang baik dan meningkatkan / menajamkan fikiran. Agar kita tidak mudah lupa.

Cadangan menu ini sesuai untuk sahur bagi mereka yang tidak mahu makan makanan berat. Air Nabeez adalah pemakanan Nabi Muhammad s.a.w. Rendam kurma dengan air masak malam ni. Sahur esok minum. Insyaallah, perut mampu bertahan. Buat ni untuk sekali minum sahaja ya. Jangan simpan lama-lama sangat. Nanti masam dah tak boleh minum.

Selamat beramal!

https://baseofporn.com
https://www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma