Rawatan Perubatan Yang Membatalkan Puasa Dan Tak Membatalkan Puasa – KKM

Setiap muslim yang sudah aqil baligh adalah diwajibkan berpuasa. Bila masuknya bulan Ramadhan ini pelbagai persoalan timbul mengenai bermacam aspek. Namun perkongsian kali ini adalah membincangkan tentang rawatan perubatan yang membatalkan puasa dan tidak membatalkan puasa umat Islam.

Ini kerana seringkali menjadi persoalan dalam kalangan pesakit berkaitan batal atau tidak puasa jika mengambil atau menggunakan ubat semasa berpuasa.

Bagi menyelesaikan kemusykilan ini, ikuti perkongsian oleh KKM di bawah untuk fahami berkenaan status batal atau tidak batal puasa jika mengambil ubat semasa berpuasa.

KEWAJIPAN BERPUASA BUAT ORANG SAKIT

Mengikut pandangan agama dan perubatan secara khususnya, orang sakit adalah:

 • diharuskan untuk meninggalkan puasa sekiranya tidak mampu.

Mereka wajib menggantikan puasa yang ditinggalkan itu (qada). Sekiranya mereka masih mahu berpuasa, pengawasan yang rapi adalah diperlukan. Jika memudaratkan, mereka wajib untuk berbuka.

Bagi pesakit kronik dan wanita hamil pula, mereka seharusnya mendapatkan nasihat doktor dan ahli farmasi terlebih dahulu sekiranya ingin berpuasa. Secara umumnya, mereka boleh menjalani ibadah puasa dengan baik, dengan syarat mereka mematuhi jadual pengambilan ubat, mengawal pemakanan dan mengikut nasihat daripada doktor agar kesihatan tidak terjejas.

PENGGUNAAN UBAT & ALAT-ALATAN PERUBATAN SEMASA BERPUASA

Apabila berpuasa, semua tahu bahawa kita perlu mengelakkan diri daripada memasukkan sesuatu melebihi had tertentu pada rongga-rongga badan seperti mulut, hidung, telinga, saluran dubur dan faraj. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang dibenarkan ketika berpuasa selagi tidak melebihi had yang ditetapkan.

Rawatan Perubatan Yang TIDAK Membatalkan Puasa

Perkara-perkara berkaitan dengan rawatan perubatan yang TIDAK membatalkan puasa ialah:

 1. Menggunakan ubat titis mata, titis telinga dan cucian telinga (dengan syarat tidak sampai batas gegendang telinga).
 2. Tablet sublingual (bawah lidah) dengan syarat diletakkan di bawah lidah dan tidak ditelan.
 3. Melakukan prosedur tampalan gigi, cabutan, pembersihan gigi atau memberus gigi dengan syarat individu yang berpuasa tidak menelan apa-apa bahan semasa prosedur rawatan tersebut.
 4. Semua jenis suntikan sama ada melalui lapisan kulit, otot, sendi atau salur darah.
 5. Pendermaan, pemindahan darah atau pengambilan sampel darah untuk ujian makmal.
 6. Ubat jenis sapuan (krim atau salap), balutan dan plaster pada permukaan kulit.
 7. Memasukkan tiub kateter melalui salur darah untuk tujuan pemeriksaan seperti prosedur angiogram untuk pemeriksaan jantung.
 8. Pemeriksaan laparoscop, iaitu pemeriksaan dalaman dengan menggunakan alat yang dimasukkan melalui dinding abdomen untuk pemeriksaan bahagian dalaman pesakit.
 9. Ubat kumur secara gargle (sehingga air hampir ke tekak), dan ubat terapeutik semburan ke mulut yang tidak melibatkan proses menelan.
 10. Menjalani biopsy iaitu pengambilan spesimen atau cebisan daripada anggota badan.
 11. Penggunaan ubat semburan (spray) hidung tanpa disedut.
 12. Rawatan bius setempat atau separuh.
 13. Penggunaan ubat buasir dengan memasukkan semula kawasan buasir pada tempatnya tanpa melibatkan kawasan rongga yang dalam.
Nota: Sumber rujukan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, Panduan Berpuasa bagi Pesakit. 2013

Rawatan Perubatan Yang MEMBATALKAN Puasa

Perkara-perkara berkaitan dengan rawatan perubatan yang MEMBATALKAN puasa ialah:

 1. Pengambilan ubat jenis biji dan ubat minum.
 2. Penggunaan alat sedutan (* inhaler) untuk rawatan lelah (asma) atau penyakit paru-paru kronik.
 3. Memasukkan sebarang tiub kecil (pesari) atau ubat ke dalam faraj termasuk prosedur cucian dan pemeriksaan dalaman vagina wanita.
 4. Memasukkan sebarang tiub kateter, alat pemeriksaan dalam saluran kencing, barium atau ubat pencuci yang dimasukkan sama ada ke dalam saluran kencing bagi lelaki atau wanita.
 5. Penggunaan alat seperti enema, tiub supositori, teropong protoscope atau jari pegawai perubatan yang dimasukkan ke dalam dubur atau rektum untuk pemeriksaan.
 6. Penggunaan teropong usus (endoscope) atau teropong perut (gasteroscope) untuk tujuan pemeriksaan sistem penghadaman.
 7. Penggunaan bius menyeluruh yang melibatkan penggunaan gas.
Nota: Sumber rujukan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, Panduan Berpuasa bagi Pesakit. 2013

SUNTIKAN VAKSIN COVID-19 KETIKA RAMADHAN

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri telah mengeluarkan kenyataan bahawa suntikan vaksin Covid-19 pada bulan Ramadhan adalah:

 • Hukumnya harus dan TIDAK membatalkan puasa

” Untuk suntikan vaksin Covid-19, kita putuskan dalam majlis fatwa dan juga fatwa-fatwa lama (pernah menyentuh) kalau berkenaan suntikan vaksin, tiada masalah ia dibolehkan.

“Jika kita lihat sekarang, seluruh dunia membenarkan (suntikan vaksin pada bulan Ramadan) dan terbaru kita menerima pandangan daripada Mufti Besar Arab Saudi (Sheikh Abdul Aziz Al-Asheikh) yang menyatakan keharusan untuk bervaksin sekalipun pada bulan Ramadan dan tidak membatalkan puasa,”

GUNA INHALER: BATAL ATAU TIDAK BATAL PUASA?

Secara umumnya, inhaler terbahagi kepada dua jenis iaitu pencegah dan pelega. Pesakit yang menggunakan inhaler jenis pencegah dinasihatkan supaya menggunakan inhaler tersebut seperti yang diarahkan.

 • Waktu pengambilan boleh ditukarkan kepada waktu bersahur dan waktu berbuka puasa.
 • Kawalan penyakit yang baik dengan penggunaan ubat inhaler jenis pencegah yang konsisten dapat mengelakkan serangan asma ketika berpuasa.
 • Perkara ini sekali gus dapat mengurangkan keperluan pesakit menggunakan inhaler jenis pelega, yang digunakan hanya apabila pesakit terkena serangan asma secara tiba-tiba.

Terdapat dua pendapat berkaitan hukum batal atau tidak batal puasa dalam penggunaan inhaler.

i) Pendapat pertama menyatakan batal puasa kerana bahan-bahan dalam inhaler akan sampai ke dalam perut melalui mulut.

ii) Pendapat kedua menyatakan tidak batal puasa kerana satu semburan inhaler hanya mempunyai isipadu beberapa titisan air dan diibaratkan seperti keadaan berkumur-kumur yang tidak membatalkan puasa. Ia juga dilihat sebagai keperluan rawatan yang mendesak.

Oleh yang demikian, terpulang kepada pesakit untuk membuat pilihan berdasarkan keyakinan mereka. Sekiranya yakin ia membatalkan puasa, maka wajib bagi pesakit tersebut menggantikan semula puasa yang tertinggal itu pada bulan-bulan yang berikutnya.

CARA PENGAMBILAN UBAT SEMASA BERPUASA

Bagi mereka yang sakit, puasa bukanlah penghalang untuk meneruskan rawatan.

 • Pengubahsuaian cara pengambilan ubat-ubatan boleh dilakukan oleh pesakit.
 • Pesakit juga harus peka terhadap tahap kesihatan diri dan perlu bersedia untuk berbuka puasa sekiranya keadaan memerlukan.
 • Perkara ini penting bagi mengelak sebarang kesan mudarat yang tidak diingini.
 • Dapatkan nasihat doktor dan ahli farmasi terlebih dahulu sebelum membuat pengubahsuaian dos serta waktu pengambilan ubat-ubatan.

Terdapat segelintir pesakit yang mengubahsuai cara pengambilan ubat-ubatan mereka semasa puasa tanpa merujuk kepada doktor atau ahli farmasi. Lebih teruk lagi, sesetengah mereka langsung tidak mahu mengambil ubat semasa berpuasa.

Keadaan pesakit yang berhenti mengambil ubat semasa berpuasa amat membimbangkan terutama dalam kalangan pesakit yang menghidap penyakit kronik seperti hipertensi, diabetes dan asma. Perkara seperti ini boleh memberi komplikasi penyakit dating kepada pesakit.

PANDUAN PENGAMBILAN UBAT-UBATAN SEMASA BERPUASA

Berikut adalah panduan umum berkaitan pengambilan ubat-ubatan semasa berpuasa.

Rawatan Perubatan Yang Membatalkan Puasa Dan Tak Membatalkan Puasa – KKM

PESAKIT DIABETES

Rawatan Perubatan Yang Membatalkan Puasa Dan Tak Membatalkan Puasa – KKM

Bagi pesakit diabetes yang mengambil suntikan insulin, dos dan waktu insulin disuntik harus diubahsuai mengikut arahan doktor berdasarkan ujian tahap gula dalam darah yang dilakukan sebelum bulan puasa.

 • Berbincang dengan doktor tentang pengambilan ubat-ubatan dan dos insulin untuk bulan Ramadan kerana ianya dapat mengelakkan paras gula dalam darah daripada menjadi terlalu rendah (hipoglisemia) atau terlalu tinggi (hiperglisemia).
 • Pesakit diabetes juga perlu mendapatkan pemeriksaan kesihatan dan menjalani program pendidikan bersama Pegawai Perubatan, Pegawai Dietetik, Pegawai Farmasi dan Jururawat Diabetes untuk memahami cara-cara berpuasa dengan betul ketika bulan Ramadan.

Keadaan HIPOglisemia (paras gula yang rendah dalam darah)

Ciri-cirinya adalah:

 • Mengantuk/ Terlalu lemah
 • Amat lapar
 • Menggigil/ Menggeletar
 • Peluh dingin
 • Keliru/ Gangguan emosi/ Resah/ Gelisah
 • Pening / Mudah pitam

Keadaan HIPERglisemia (paras gula yang tinggi dalam darah)

Ciri-cirinya adalah:

 • Sangat dahaga
 • Kerap membuang air kecil
 • Sangat letih

Segera berbuka apabila mengalami tanda-tanda sama ada hipoglisemia, hiperglisemia atau dehidrasi kerana ia boleh memudaratkan anda. Segera berjumpa dengan doktor jika tanda-tanda masih tidak hilang atau keadaan semakin teruk.

TIPS DAN PERKARA YANG PERLU DIBERI PERHATIAN OLEH PESAKIT

 • Lambatkan waktu bersahur. Makan dengan secukupnya, kerana jika makan terlalu awal atau sedikit boleh mengakibatkan masalah hipoglisemia.
 • Percepatkan berbuka puasa. Berbuka dengan air dan makan 1-2 biji kurma untuk mendapatkan tenaga dengan segera.
 • Digalakkan mengambil hidangan utama selepas solat maghrib. Jangan makan berlebihan ketika berbuka.
 • Pilih makanan yang kurang kandungan gula, lemak dan garam.
 • Mematuhi jadual pengambilan ubat-ubatan dan waktu suntikan insulin yang disyorkan doktor.
 • Mengenali tanda-tanda hiperglisemia, hipoglisemia dan dehidrasi (kekurangan cairan badan).
 • Segera berbuka jika terdapat tanda-tanda yang boleh memudaratkan.
 • Keputusan pesakit untuk berpuasa harus dibincangkan dengan doktor. Pengawasan, pendidikan, penjagaan diri serta pengubahsuaian jadual pemakanan dan ubat-ubatan dapat membantu pesakit mengawal penyakit semasa berpuasa.
 • Jika panduan dan syarat dapat dipatuhi, ibadah puasa dapat dilaksanakan dengan selamat dan ianya tidak menjadi halangan besar bagi pesakit untuk berpuasa.

Maklumat ini hanyalah sebagai panduan umum. Mungkin terdapat perbezaan pendapat dalam hal berkaitan pengambilan ubat-ubatan serta status batal dan tidak batal puasa dalam penerangan yang diberikan. Perbezaan yang wujud mungkin disebabkan kaedah qias dan penentuan hukum yang berbeza antara mazhab atau pendapat. Sehubungan itu, informasi yang diberikan ini adalah berdasarkan pandangan hukum daripada mazhab Syafie dan panduan berpuasa bagi pesakit JAKIM 2013.

Semoga bermanfaat buat anda semua.

Sumber

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma