Panduan Hasilkan Video Rakaman Temuduga Online Calon Guru SPP

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) melalui Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP) akan mengeluarkan iklan pengambilan calon guru sebanyak 18,702 pada 7 Julai 2021. Graduan yang berminat untuk memohon jawatan guru yang dibuka ini boleh daftar akaun mySPP terlebih dahulu. Permohonan boleh dibuat apabila iklan tersebut dibuka nanti.

Bagi calon yang betul-betul nak lulus, anda dinasihatkan untuk buat persediaan awal, iaitu bermula dari sekarang. Dah boleh study contoh-contoh soalan temuduga calon guru dan panduan membuat rakaman temuduga calon guru SPP kerana temuduga calon guru mungkin dilaksanakan secara atas talian sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui panduan membuat rakaman video temuduga calon guru SPP.

ARAHAN & PANDUAN TUGASAN VIDEO

Bagi melaksanakan urusan temu duga secara rakaman video, calon perlu mematuhi syarat yang telah diberikan oleh SPP iaitu merangkumi arahan, panduan tugasan video, senarai semak dan panduan muat naik.

Pandual Hasilkan Video Rakaman Tugasan & Temuduga Calon Guru SPP

ARAHAN TEMUDUGA SPP (HANTAR DOKUMEN)

Mengikut arahan yang diberikan oleh SPP, calon diminta untuk melengkapkan dokumen berdasarkan senarai semak yang diberi contohnya di bawah:

Pandual Hasilkan Video Rakaman Tugasan & Temuduga Calon Guru SPP

Calon perlu mengimbas (scan) dokumen yang diminta dan simpan (save) di dalam satu folder. Folder itu perlu dinamakan berdasarkan kehendak SPP

Contoh nama folder: 991028145038_BAHASA_MELAYU

Pastikan dokumen yang diimbas adalah dokumen asal yang berwarna sahaja. Calon perlu peka kerana SPP berhak menolak permohonan calon jika tidak menepati syarat.

Di dalam folder utama iaitu 991028145038_BAHASA_MELAYU, ada pula dua folder lain iaitu:

A. Video rakaman; dan
B. Senarai semak

Untuk folder A, calon perlu meletakkan video rakaman yang telah dibuat oleh calon, manakala folder B adalah senarai dokumen.

PANDUAN TUGASAN VIDEO OLEH SPP

Calon perlu menyediakan satu rakaman video yang mempersembahkan Curriculum Vitae (CV) dan keterampilan diri yang menunjukkan bahawa calon layak untuk dilantik sebagai Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Gred DG41.

Video yang dihasilkan juga tidak boleh melebihi durasi 5 minit yang merangkumi tiga komponen berikut:

KOMPONEN 1: PENGENALAN DIRI

Dalam komponen 1, masa diberi hanya 2 minit untuk memperkenalkan diri. Calon dinasihatkan untuk mengolah ayat sebaik mungkin berdasarkan isi yang diberi.

Panduan Hasilkan Video Rakaman Tugasan & Temuduga Calon Guru SPP

KOMPONEN 2: KEMAHIRAN MENGAJAR

Komponen 2 pula adalah kemahiran mengajar. Pada bahagian ini, calon perlu memilih sekurang-kurangnya dua kemahiran mengajar. Sebagai contoh, calon boleh memilih dua komponen iaitu set induksi dan juga penutup. Pilihlah kemahiran yang anda betul-betul mahir supaya dapat melakukannya dengan cara yang terbaik.

Panduan Hasilkan Video Rakaman Tugasan & Temuduga Calon Guru SPP

KOMPONEN 3: PENGETAHUAN AM

Tujuan bahagian ini adalah untuk menguji tahap pengetahuan am ataupun kecaknaan calon terhadap isi terkini. Calon bebas untuk memilih apa sahaja tajuk yang ingin dikupas, asalkan berkait dengan pendidikan.

Panduan Hasilkan Video Rakaman Tugasan & Temuduga Calon Guru SPP

Calon bebas mempamerkan kreativiti penggambaran video serta bilangan shot video. Namun untuk suntingan video, suntingan hanya dibenarkan di antara komponen sahaja. Ini bermaksud, hanya transition antara komponen sahaja dibenarkan.

Suntingan di dalam komponen seperti memasukkan sarikata, imej dan tajuk adalah TIDAK DIBENARKAN oleh SPP. Video perlu dimuatnaik dalam saiz 720p berformat MP4.

PANDUAN MUAT NAIK VIDEO RAKAMAN

Setelah selesaikan ke semua dokumen dan juga rakaman video yang diminta dan berdurasi 5 minit itu, langkah yang terakhir adalah memuat naik video rakaman ke GOOGLE DRIVE.

Pastikan folder di dalam google drive telah ditukar tetapannya kepada umum (public) sebelum dihantar kepada pihak SPP. Biasanya pihak SPP akan sediakan pautan email.

Dah selesai hantar semua tugasan yang diminta, calon hanya perlu tunggu keputusan kelayakan yang akan diumumkan nanti.

CONTOH VIDEO TUGASAN TEMUDUGA SPP

Berikut adalah contoh-contoh video tugasan temuduga online SPP yang boleh dijadikan rujukan:

Sumber

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma