axis bank horny bhabhi scandal.visit the website xxx videos
yeahporn.top horny man makes al kinds of tricks with shaved wet fur pie.
www.pornforbuddy.com

Punca Ramai Calon Gagal Permohonan UPU, Jangan Buat 5 Perkara Ini!

Bagi pelajar lepasan SPM, diploma, matrikulasi, STPM dan sebagainya pasti akan teruja dan tidak sabar untuk melanjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi terutamanya ke universiti awam tempatan. Anda pasti akan sentiasa tertanya-tanya bila agaknya permohonan Unit Pengambilan Pelajar (UPU) akan dibuka. Namun, permohonan UPU bukanlah boleh dibuat sesuka hati.

Bagi yang masih belum pernah memohon UPU, anda perlu tahu beberapa punca yang boleh menyebabkan permohonan UPU gagal walaupun anda telah memenuhi syarat kelayakan yang ditetapkan oleh universiti.

Kegagalan permohonan UPU ini boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Di bawah kami senaraikan beberapa faktor utama yang diketahui menjadi penyumbang kepada kegagalan permohonan UPU setiap tahun.

PUNCA-PUNCA GAGAL PERMOHONAN UPU

Punca Anda Gagal Permohonan UPU

1.  Tidak Menepati Syarat Khas Program Yang Dipohon

 

Perkara utama yang akan dilihat oleh sesebuah IPTA untuk mengambil calon adalah kesesuaian calon dengan syarat program yang dipohon. Syarat am untuk kemasukan ke IPTA adalah sekurang-kurangnya 5 kredit dalam mana-mana subjek termasuk Bahasa Melayu dan Sejarah.

Baca: Syarat Mohon UPU

Sekiranya anda tidak memenuhi syarat am yang telah ditetapkan ini, mana-mana IPTA tidak dapat menerima permohonan anda. Anda juga perlu meneliti syarat khusus program  dan pastikan keputusan SPM anda menepati syarat khusus yang ditetapkan.

Walaupun anda tidak mempunyai kelayakan untuk permohonan UPU, pelbagai pilihan program kemahiran lain yang ada seperti Institusi Latihan Perindustrian, Institusi Kemahiran Belia Negara (IKBN) dan banyak lagi.

2. Memohon Program Pengajian Yang Popular

Dalam membuat permohonan UPU, pastikan anda juga memohon program yang tidak menjadi pilihan ramai orang untuk mengelakkan anda gagal dalam permohonan. Ini adalah kerana apabila anda memohon kursus yang popular, anda perlu menanggung risiko tinggi kegagalan kerana sudah tentu persaingannya sangat sengit.

Anda terpaksa bersaing dengan pemohon lain yang mungkin mempunyai kelulusan lebih baik dari anda dan mempunyai lebih kelayakan yang diperlukan oleh IPTA. Selalunya program pengajian popular adalah seperti program perguruan, perubatan dan kejuruteraan menjadi pilihan utama pemohon. Apa yang menyukarkan lagi permohonan adalah kuota pengambilan untuk program seperti ini sangatlah terhad.

Maka, ramai pemohon yang terpaksa ditolak permohonannya selepas dinilai menerusi kiraan merit. Jika keputusan kiraan merit menunjukkan ramai lagi pemohon lain yang markah meritnya lebih tinggi berbanding anda, makin sukarlah untuk anda diterima dalam program tersebut.

3. Gagal Dalam Temuduga

Memohon dalam program yang memerlukan anda menghadiri temuduga misalnya program perguruan, anda perlu lulus temuduga berkenaan. Terdapat juga IPTA yang mewajibkan pelajar untuk melakukan perkenalan diri dalam bentuk video sebagai ganti kepada temuduga. Sekiranya anda gagal dalam temuduga itu secara automatiknya permohonan anda gagal.

Baca: 99 Contoh Soalan Temuduga Beserta Jawapan

Untuk mengelakkan anda gagal dalam temuduga, pastikan anda benar-benar fokus dan tonjolkan personaliti yang positif ketika hadir ke temuduga seterusnya dapat yakinkan penemuduga bahawa anda layak untuk melanjutkan pengajian dalam bidang yang dimohon.

Anda mestilah sentiasa peka mengenai perkara seperti ini dan barulah anda boleh membuat keputusan yang bijak untuk berjaya dalam permohonan UPU ini.

4. Menolak tawaran Dan Memohon Semula Melalui E-rayuan

Tidak mustahil untuk anda berfikir untuk menolak tawaran universiti yang ditawarkan kepada anda dan memohon semula melalui e-rayuan hanya kerana anda tidak berminat dengan tawaran yang diberikan. Tidak dinafikan ini merupakan situasi yang majoriti pemohon lakukan.

Untuk pengetahuan anda, e-rayuan dibuka hanya kepada pemohon yang langsung tidak ditawarkan UPU. Oleh itu, sekiranya anda masih benar-benar berminat untuk melanjutkan pengajian ke IPTA, terima sahaja dahulu tawaran tersebut atau anda terpaksa menanggung kecewa dan gagal dalam permohonan e-rayuan tersebut.

Apabila anda sudah masuk ke IPTA, anda boleh membuat permohonan untuk menukar kursus kerana pihak IPTA pasti akan pertimbangkan permohonan anda dengan beberapa syarat yang ditetapkan.

Kebanyakan daripada mereka memohon untuk menukar program dengan alasan mereka gagal memahami subjek yang diajarkan dan sebagainya. Jadi permohonan itu mungkin diluluskan atas pertimbangan dekan pusat pengajian.

5. Kecuaian Pemohon Dalam Membuat Permohonan

Punca Anda Gagal Permohonan UPU

Dalam melakukan permohonan, pastikan anda teliti dan semak segala perkara yang perlu dilakukan. Antara kecuaian yang sering dilakukan oleh pemohon adalah tidak sahkan dan hantar permohonan yang dilakukan. Selepas membuat pilihan program yang dingin dimohon, pastikan anda peka dengan langkah permohonan yang ditetapkan dan akhirnya pastikan anda menekan butang sah dan hantar di akhir permohonan.

Apabila anda tidak menekan butang sah dan hantar permohonan, permohonan anda adalah sia-sia kerana pihak UPU tidak akan menerima sebarang permohonan daripada anda. Jadi, pastikan anda peka dengan setiap langkah yang ditetapkan untuk melengkapkan permohonan.

Selain itu, pastikan juga dokumen yang diminta dimuatnaik ke dalam UPUOnline. Jangan tertinggal walaupun satu dokumen yang diminta. Lebih baik jika anda lakukan senarai dokumen yang perlu dimuatnaik untuk mengelakkan anda tertinggal mana-mana dokumen penting.

Jadi, pemohon diingatkan agar berhati-hati dalam membuat permohonan dan teliti dengan punca yang dikongsikan di atas agar anda tidak melakukan kesilapan-kesilapan yang boleh menggagalkan anda dalam permohonan UPU. Sangat penting untuk anda peka mengenai isu-isu ini supaya anda boleh membuat keputusan yang bijak untuk berjaya dalam permohonan UPU ini.

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.
https://baseofporn.com
https://www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma