Tawaran Program Latihan Keusahawanan Sosial Belia (SERY) Anjuran KBS Buat Pelajar IPT & Belia

Kementerian Belia dan Sukan (KBS) pada 6 Julai 2022 telah menganjurkan majlis pra pelancaran sebuah program baharu iaitu “Social Entrepreneurship for Rural Youth” (SERY) di bawah Rangka Tindakan Keusahawanan Sosial 2030 atau SEMy2030.

Program ini khusus untuk membangunkan potensi belia dalam bidang keusahawanan sosial dalam usaha mengupayakan belia agar dapat menyumbang kepada pembangunan sosioekonomi dan komuniti luar bandar. Program ini juga disokong Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) dan United Nations Development Programme (UNDP) selaku rakan strategik program.

Bagi belia yang berminat untuk mendapatkan latihan keushawanan melalui program ini, anda boleh buat pendaftran dalam tempoh ditetapkan.

SOCIAL ENTREPRENEURSHIP FOR RURAL YOUTH (SERY)

Program ini khusus untuk membangunkan potensi belia dalam bidang keusahawanan sosial dalam usaha mengupayakan belia agar dapat menyumbang kepada pembangunan sosioekonomi dan komuniti luar bandar.

Program ini menggabungkan latihan, bimbingan dan pementoran yang akan dilaksanakan selama enam (6) bulan dengan kerjasama myHarapan iaitu sebuah badan bukan kerajaan dalam bidang keusahawanan sosial.

Selain itu, program ini juga disokong Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) dan United Nations Development Programme (UNDP) selaku rakan strategik program.

SERY merupakan sebuah program berstruktur yang diadakan khusus buat belia Malaysia di luar bandar yang menekankan aspek keusahawanan sosial. Tumpuan akan diberikan kepada keusahawanan sosial yang mana ianya selari dengan Dasar Keusahawanan Nasional

SYARAT KELAYAKAN

Tawaran untuk mengikuti program yang ditawarkan adalah dibuka kepada belia yang memenuhi syarat kelayakan berikut:

 • Terbuka kepada semua belia warganegara
 • Kategori umuur 18 hingga 30 tahun (Pelajar IPT/ Orang Awam)
 • Idea keusahawanan sosial anda haruslah tergolong dalam salah satu kategori di bawah:
  i) Pembangunan Komuniti
  ii) Pendidikan
  iii) Alam Sekitar
 • Setiap kumpulan dikehendaki mencadangkan satu idea keusahawanan sosial yang boleh menangani masalah sosia;
 • Penyertaan berkumpulan (minimum 3 orang dan maksimum 5 orang)

CARA MOHON

Tarikh tutup penyertaan adalah pada 30 JULAI 2022 (sebelum 5 petang). Sekiranya anda berminat dengan program latihan yang ditawarkan dan memenuhi syarat kelayakan di atas, anda boleh buat permohonan penyertaan melalui laman berikut:

Sila isikan maklumat yang dikehendaki dalam ruang yang disediakan. Maklumat perlulah diisi secara ringkas tetapi merangkumi aspek penting dalam perancangan projek sosial anda. Anda boleh mengisi borang ini dalam Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris.

Untuk sebarang pertanyaan lanjut mengenai program SERY, sila hantar email ke alamat sery@kbs.gov.my.

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma