Tawaran Kemasukan Program Kemahiran Inklusiviti Belia Autisme ILKBS Sesi 1 2021

Program Latihan Kemahiran Inklusiviti Belia ILKBS merupakan inisiatif daripada Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dalam menawarkan latihan kemahiran pada semua golongan belia secara inklusiviti tanpa meminggirkan golongan Orang Kurang Upaya bertepatan dengan Dasar Belia Malaysia yang telah digubal.

Melalui Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia (BPKB), 3 program bagi Latihan Kemahiran Inklusiviti Belia Autisme telah dilaksanakan bermula dari tahun 2018.

Kementerian Belia dan Sukan (KBS) ingin mempelawa belia autisme untuk menyertai Program Latihan Kemahiran Inklusiviti Belia (Autisme) yang terbuka kepada golongan belia Autisme yang memenuhi syarat pengambilan yang telah ditetapkan oleh Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia (BPKB).

3 JENIS PROGRAM LATIHAN KEMASUKAN

Pengambilan yang dibuka sesi ini melibatkan 3 program latihan kemahiran iaitu:

i) MyItCrew@ILKBS – Latihan kemahiran Bidang Teknologi Maklumat

Program ini adalah kemahiran dalam bidang Teknologi Maklumat. Kemahiran yang diperolehi dalam bidang Teknologi Maklumat ini seperti Aplikasi pengurusan pejabat serta aplikasi penyuntingan video dapat memastikan golongan belia Autisme ini bekerja dalam bidang yang berkaitan dengan Teknologi Maklumat ataupun menyertai bidang perniagaan sebagai usahawan. Program ini dijalankan di Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara Dusun Tua, Selangor.

ii) CullyVenture@ILKBS – Latihan Kemahiran Bidang Kulinari

Program ini adalah program latihan kemahiran dalam Bidang Kulinari. Kemahiran yang diperolehi dalam pembuatan bakeri, pastri dan makanan ini dapat memastikan golongan inklusiviti belia autisme ini bersedia bekerja dalam bidang Hospitaliti ataupun menyertai bidang perniagaan sebagai usahawan. Program ini dijalankan di Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara Sepang, Selangor.

iii) RimauCafe@ILKBS – Latihan Kemahiran Bidang Pengurusan Café

Program ini adalah kemahiran dalam bidang Pengurusan Cafe. Kemahiran yang diperolehi dalam bidang Pengurusan cafe ini seperti penyediaan makanan bakeri dan pastri, barista serta pengurusan perniagaan dapat memastikan golongan belia Autisme ini bekerja dalam bidang yang berkaitan dengan Pengurusan Cafe ataupun menyertai bidang perniagaan sebagai usahawan. Program ini dijalankan di Rimau Café, Menara KBS, Putrajaya.

SYARAT PERMOHONAN

Berikut adalah syarat permohonan yang perlu dipenuhi:

 • Warganegara Malaysia
 • Berumur 17 – 30 tahun
 • Memiliki kad OKU yang dikeluarkan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat
 • Terdiri daripada Autisme kategori Mild dan Hi Functioning sahaja.
 • Boleh membaca, menulis dan mengira
 • Boleh berdikari
 • Mengisi Borang Penilaian Karakter Calon
 • Calon yang berjaya akan dipanggil untuk sesi temuduga.

CARA MEMOHON

Belia yang berminat dengan program ditawarkan dan memenuhi syarat kelayakan di atas dipelawa untuk mohon bagi pengambilan sesi 1 2021. Permohonan boleh dibuat secara online melalui pautan berikut:

Tarikh tutup permohonan adalah pada 7 Mei 2021. Pemohon yang layak akan dipanggil untuk sesi temuduga pada 24 atau 25 Mei 2021. Untuk maklumat lanjut, anda boleh hubungi talian berikut:

 • En. Yusfarizal: 03 88713645
 • Pn. Zaharah: 03 88713693
 • Email: autismeilkbs@gmail.com
Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma