Pusat Latihan Pengajar dan Kemahiran Lanjutan atau CIAST kini membuka permohonan kemasukan Ambilan 3/2026 bagi Kursus Diploma Pengajar Vokasional (DPV) – DKM dengan TVET I di Kampus Induk Shah Alam. Permohonan dibuka mulai 15 Jun 2026 selepas jam 3.00 petang dan ditutup pada 6 Julai 2026 jam 8.00 pagi.
Program ini sesuai untuk lepasan kemahiran yang memiliki SKM Tahap 3 dalam bidang berkaitan dan mahu menaik taraf laluan kerjaya sebagai tenaga pengajar TVET. CIAST menyatakan kursus DPV bertujuan melahirkan pengajar yang berketerampilan, memiliki Diploma Kemahiran Tahap 4 dalam bidang tertentu serta memenuhi keperluan latihan di bawah Akta 652.
Maklumat Ringkas Pengambilan CIAST DPV 2026
| Perkara | Maklumat |
|---|---|
| Program | Diploma Pengajar Vokasional (DPV) – DKM dengan TVET I |
| Ambilan | Ambilan 3/2026 |
| Institusi | Pusat Latihan Pengajar dan Kemahiran Lanjutan (CIAST) |
| Lokasi | Kampus Induk CIAST, Shah Alam |
| Bidang | DPV berkaitan bidang kemahiran/NOSS yang ditawarkan |
| Tempoh Latihan | 2 tahun |
| Persijilan | Diploma Kemahiran Malaysia Tahap 4 dan Diploma Kemahiran Malaysia Pengajaran TVET Tahap 4 |
| Tarikh Buka Permohonan | 15 Jun 2026, selepas jam 3.00 petang |
| Tarikh Tutup Permohonan | 6 Julai 2026, jam 8.00 pagi |
| Sistem Permohonan | Permohonan kursus TVET I, DPV, DLPV & TVET I Khas secara dalam talian |
Siapa Yang Sesuai Memohon?
Program ini lebih sesuai untuk calon yang sudah mempunyai asas kemahiran dan mahu beralih ke laluan pengajaran.
Antara calon yang patut beri perhatian:
- Lepasan SKM Tahap 3
- Graduan DKM atau DLKM
- Pekerja teknikal yang mahu jadi pengajar kemahiran
- Calon yang berminat mengajar di ILKA, ILKS, kolej kemahiran atau pusat latihan swasta
- Anak muda TVET yang mahu bina kerjaya lebih stabil dalam bidang pendidikan vokasional
Syarat umum DPV menyatakan pemohon mestilah warganegara Malaysia berumur antara 19 hingga 33 tahun, memiliki sekurang-kurangnya SKM Tahap 3 dalam bidang NOSS berkaitan, lulus SPM atau SVM dengan lulus Bahasa Malaysia dan Sejarah bagi calon SPM 2013 dan ke atas, serta lulus sesi temu duga.
Struktur Latihan DPV
Program DPV mengambil masa 2 tahun. Latihan ini merangkumi pembelajaran kemahiran Tahap 4 selama 1 tahun 3 bulan dan kursus Pengajaran TVET selama 9 bulan. Komponen Pengajaran TVET pula melibatkan metodologi vokasional selama 3 bulan serta latihan internship selama 6 bulan.
Ini bermakna calon bukan hanya belajar kemahiran teknikal, tetapi turut dilatih cara mengajar, membimbing pelatih, menyusun pembelajaran, mengurus latihan amali dan memahami peranan sebenar seorang pengajar TVET.
Kenapa Sijil Pengajar TVET-i Penting?
Dalam bidang TVET, mahir membuat kerja teknikal sahaja belum cukup untuk menjadi pengajar yang baik. Seorang pengajar perlu tahu cara menerangkan proses kerja, menilai kemahiran pelajar, membina bahan latihan dan mengurus pembelajaran amali dengan selamat.

Sebab itu komponen TVET I menjadi nilai tambah besar. Graduan yang memiliki kelayakan pengajaran TVET lebih mudah dilihat sebagai calon yang bersedia untuk mengajar di institusi latihan awam atau swasta.
Laluan ini juga membantu calon membina kredibiliti sebagai:
- Pengajar vokasional
- Tenaga pengajar kemahiran
- Pembantu pengajar teknikal
- Jurulatih industri
- Penyelia latihan
- Tenaga latihan di pusat bertauliah
Bagi calon yang sudah ada pengalaman bengkel atau industri, kelayakan DPV dan TVET I boleh menjadi jambatan untuk bergerak daripada kerja teknikal kepada kerjaya pendidikan kemahiran.
Kemudahan Sepanjang Latihan
CIAST memaklumkan bahawa pelajar kursus jangka panjang menerima elaun sara diri bulanan. Bagi pelajar yang tinggal di asrama, elaun tersebut dipotong untuk bayaran asrama, makan dan minum sepanjang berkursus, manakala baki elaun diterima untuk keperluan diri.
Maklumat kemudahan tertakluk kepada syarat semasa CIAST, jadi calon perlu membaca panduan rasmi permohonan sebelum menghantar borang secara dalam talian.
Cara Memohon Program DPV CIAST 2026
Permohonan dibuat secara dalam talian melalui sistem permohonan kursus CIAST/TVET yang disediakan.
Langkah mudah:
- Layari laman rasmi CIAST.
- Pilih pautan permohonan kursus TVET I, DPV, DLPV & TVET I Khas.
- Baca panduan syarat kemasukan terlebih dahulu.
- Pilih program Diploma Pengajar Vokasional (DPV) – DKM dengan TVET I.
- Lengkapkan maklumat diri, akademik dan kemahiran.
- Muat naik dokumen sokongan yang diminta.
- Semak semua maklumat sebelum menghantar permohonan.
- Pantau hebahan panggilan temu duga melalui laman rasmi CIAST.
Calon dinasihatkan tidak menunggu hari terakhir kerana permohonan ditutup pada 6 Julai 2026 jam 8.00 pagi.
Dokumen Yang Wajar Disediakan Awal
Sebelum memohon, sediakan dokumen berikut dalam bentuk salinan digital yang jelas:
- MyKad
- Sijil SPM atau SVM
- Sijil SKM Tahap 3
- DKM atau DLKM jika ada
- Transkrip atau penyata keputusan berkaitan
- Resume ringkas
- Dokumen pengalaman kerja jika ada
- Gambar terkini jika diminta sistem
Pastikan nama fail disusun dengan kemas supaya mudah dimuat naik semasa permohonan.
Persediaan Sebelum Ke Temu Duga
Temu duga untuk program seperti ini biasanya bukan sekadar melihat sijil. Panel mahu tahu sama ada calon benar-benar faham bidang kemahiran yang dipilih dan bersedia menjadi pengajar.
Calon boleh bersedia dengan perkara berikut:
- Ulang kaji asas bidang kemahiran SKM masing-masing
- Faham peranan pengajar TVET
- Sediakan jawapan kenapa mahu menjadi pengajar
- Terangkan pengalaman amali atau industri dengan jelas
- Tunjukkan disiplin, kematangan dan minat membimbing pelajar
Jawapan yang baik tidak perlu terlalu panjang. Yang penting, calon nampak jelas dengan hala tuju sendiri.
FAQ Program DPV CIAST
1. Apa maksud DPV?
DPV ialah Diploma Pengajar Vokasional, iaitu laluan latihan untuk membentuk tenaga pengajar dalam bidang kemahiran.
2. Berapa lama tempoh latihan DPV?
Tempoh pengajian ialah 2 tahun.
3. Siapa yang boleh memohon?
Calon warganegara Malaysia berumur 19 hingga 33 tahun dan memiliki SKM Tahap 3 dalam bidang NOSS berkaitan boleh memohon, tertakluk kepada syarat penuh CIAST.
4. Adakah perlu lulus temu duga?
Ya. Lulus sesi temu duga adalah sebahagian daripada syarat kemasukan.
5. Bila tarikh tutup permohonan?
Permohonan ditutup pada 6 Julai 2026 jam 8.00 pagi.
6. Di mana lokasi latihan?
Program DPV Ambilan 3/2026 dibuka untuk Kampus Induk CIAST Shah Alam.
Persediaan Sebelum Memulakan Pengajian Di Shah Alam
Bagi calon yang berjaya ditawarkan tempat, persediaan awal sangat penting. Kehidupan di pusat latihan bukan hanya tentang hadir kelas, tetapi juga membiasakan diri dengan jadual latihan, disiplin bengkel, tugasan amali, sesi teori dan kehidupan berasrama jika berkaitan.
Sediakan diri dari segi fizikal dan mental. Pastikan dokumen asal disimpan kemas, pakaian latihan mencukupi, kewangan peribadi dirancang dan keluarga dimaklumkan tentang komitmen tempoh pengajian. Program ini boleh menjadi titik perubahan besar bagi lepasan kemahiran yang mahu naik satu tahap daripada pekerja teknikal kepada pengajar vokasional yang mampu membimbing generasi TVET seterusnya.