Tawaran Kemasukan Tingkatan 4 Program Al-Syahadah Al-Ulya Ulul Albab KPM 

Al-Syahadah al-Ulya Ulul Albab (SUUA) merupakan penggabungan Kurikulum Kebangsaan aliran tahfiz sains dalam Kurikulum Bersepadu Tahfiz (KBT) dan Kitab Turath untuk murid tahfiz pada peringkat menengah atas.

Pelaksanaan program ini adalah bagi memantapkan dan memperkasakan KBT dalam arus perdana ke arah melahirkan murid-murid yang seimbang dan cemerlang dalam matapelajaran berasaskan naqil dan aqli serta ilmu turath untuk menyediakan generasi ulama pelapis dan cendiakawan islam mengikut acuan Malaysia yang menghayati konsep Maqasid Syariah.

Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut program yang ditawarkan dan panduan buat permohonan bagi yang berminat.

TARIKH PERMOHONAN

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) mempelawa murid lepasan Tingkatan Tiga (3) Tahun 2021 untuk memohon program Al-Syahadah al-Ulya Ulul Albab yang ditawarkan bagi ambilan Tahun 2022.

Bahagian Pendidikan Islam KPM bersetuju untuk membuka peluang kedua kepada murid-murid Tingkatan 4 yang memenuh isyarat dan berminat untuk membuat permohonan sepanjang tempoh berikut:

 • 14 Mac hingga 21 Mac 2022

MATAPELAJARAN KURIKULUM AL-SYAHADAH AL-ULYA ULUL ALBAB

Berikut adalah matapelajaran kurikulum Al-Syahadah al-Ulya Ulul Albab:

 1. Bahasa Melayu
 2. Bahasa Inggeris
 3. Matematik
 4. Sejarah
 5. Matematik Tambahan
 6. Biologi
 7. Fizik
 8. Kimia
 9. Tahfiz Al-Quran

Matapelajaran Kitab Turath:

 1. Turath Al-Quran Wa Al-Sunnah
 2. Turath Al-Lughah Al-Arabiah
 3. Turath Al-Dirasat Al Islamiah

SYARAT KELAYAKAN

Permohonan ini terbuka kepada murid yang berkelayakan berdasarkan syarat permohonan seperti yang berikut:

 • Warganegara Malaysia.
 • Murid yang mengikuti Kurikulum Bersepadu Tahfiz (KBT) KPM dari sekolah-sekolah Kementerian Pendidikan Malaysia, sekolah-sekolah Jabatan Agama Islam Negeri, Majlis Agama Islam Negeri, Yayasan Negeri dan sekolah-sekolah swasta yang berdaftar dengan Bahagian Pendidikan Swasta atau Pihak Berkuasa agama Negeri (PBAN).
 • Pemilihan calon akan dinilai berdasarkan pelaporan Pentaksiran Bilik Darjah (PBD), Pentaksiran Psikometrik (PPsi) dan Pentaksiran Aktiviti Jasmani, Sukan dan Kesihatan (PAJSK).
 • Calon telah menguasai hafazan al-Quran sekurang-kurangnya 15 juzuk yang diperakukan oleh pihak sekolah.
 • Calon akan melalui proses temu duga secara bersemuka di pusat temu duga terpilih dan perlu hadir membawa dokumen seperti yang berikut:
  i) salinan keputusan akhir Pentaksiran Bilik Darjah (PBD) atau peperiksaan pertengahan/akhir tahun 2021 yang telah disahkan; dan
  ii) buku rekod hafazan al-Quran yang telah disahkan oleh pihak sekolah.
 • Mempunyai tubuh badan yang sihat untuk mengikuti pengajian ini sepenuhnya sehingga tamat tingkatan lima

CARA MOHON

Calon yang berminat dan memenuhi syarat kelayakan di atas boleh buat permohonan secara dalam talian dengan melayari laman sesawang berikut:

Untuk maklumat lanjut berkenaan tawaran kemasukan ke program Al-Syahadah Al-Ulya Ulul Albab, anda boleh rujuk di laman web rasmi KPM di pautan https://www.moe.gov.my/.

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma