6 Perkhidmatan Pos Motosikal Dalam Negara Beserta Harga Pos

Biasanya yang selalu menggunakan servis penghantaran motosikal adalah pelajar universiti yang nak hantar motosikal dari rumah ke kolej kediaman mereka ataupun perantau yang bekerja di luar negeri masing-masing.

Ada yang hantar pulang ke kampung, ada juga yang hantar ke luar negeri lain. Apa yang penting dalam penghantaran adalah harga murah!

Oleh itu bagi memudahkan anda membuat perbandingan harga servis penghantaran motosikal dan tahu beberapa cara untuk pos motosikal, anda boleh ikuti perkongsian di bawah.

MAKLUMAT PENTING UNTUK PROSES PENGHANTARAN MOTOSIKAL

Untuk memudahkan urusan penghantaran, ada beberapa perkara yang perlu anda tahu mengenai proses penghantaran motosikal:

  • Pengirim perlu membawa motosikal bersama salinan geran motosikal dan kad pengenalan semasa menghantar motosikal ke kaunter
  • Pengirim perlu menanggalkan No. plat dan cermin sisi
  • Motosikal perlu dibungkus dan pastikan tanki minyak tidak penuh
  • Pengirim tidak digalakkan meletakkan kunci bersama-sama dengan motosikal semasa menghantar motosikal di kaunter

8 CARA POS MOTOSIKAL BESERTA HARGA

1. Nationwide Express

Harga penghantaran motosikal menggunakan Nationwide Express adalah berbeza berdasarkan CC motosikal anda. Anda boleh semak harga di sini.

8 Cara Pos Motosikal Dalam Negara Beserta Harga Pos

Anda boleh hubungi servis penghantaran nationwide express mengikut cawangan negeri anda di talian berikut.8 Cara Pos Motosikal Dalam Negara Beserta Harga Pos

2. Poslaju

Berikut adalah harga penghantaran motosikal melalui Pos Laju mengikut CC motosikal. Pelajar akan mendapat harga yang lebih murah berbanding biasa.

8 Cara Pos Motosikal Dalam Negara Beserta Harga Pos

Anda perlu mengisi dua borang iaitu satu borang untuk pos barang macam biasa dan satu lagi untuk semak keadaan motosikal sebelum dihantar ada kerosakan atau sebaliknya.

Selepas siap mengisi kedua-dua borang, anda perlu membuat bayaran seperti yang ditetapkan mengikut destinasi yang dituju. Apabila sudah siap membuat pembayaran, bawa motor anda ke garaj untuk buka No. Plat dan ‘Side Mirror’ dan kemudian baru balut.

3. KTMD

Berikut adalah senarai harga penghantaran motosikal oleh KTMD.

8 Cara Pos Motosikal Dalam Negara Beserta Harga Pos

Anda boleh semak maklumat lanjut di pautan berikut:

POS MOTOSIKAL KTMD

4. Skynet

Untuk penghantaran motosikal menggunakan Skynet, harganya adalah lebih kurang RM200. Namun untuk kepastian yang lebih jelas mengikut destinasi, anda boleh terus hubungi talian 035122 3369 atau terus ke laman web Skynet.

8 Cara Pos Motosikal Dalam Negara Beserta Harga Pos

5. Posto.my

Pasti tidak ramai yang tahu mengenai Posto.my. Ia merupakan satu perkhidmatan penghantaran motosikal yang menawarkan harga mengikut CC motosikal. Apa yang best sekali adalah mereka menawarkan Door-to-Door servis. Ambil dan hantar depan pintu anda! Semak harga penghantaran di bawah.

8 Cara Pos Motosikal Dalam Negara Beserta Harga Pos

6. GDEx

Harga penghantaran motosikal menggunakan GDEx ini adalah sekitar RM250 untuk 150 CC dan harganya berbeza jika CC tinggi dari itu. Untuk maklumat lanjut, anda boleh hubungi 03-77 87 2222 bagi mengenalpasti harga penghantaran.

8 Cara Pos Motosikal Dalam Negara Beserta Harga Pos

Semoga perkongsian ini dapat membantu anda mendapatkan servis penghantaran motosikal terbaik dan bandingkan harga untuk dapatkan harga terbaik untuk anda.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma