KPDNHEP Kini Ditukar Kepada KPDNKSH (Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Kos Sara Hidup)

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) kini dikenali sebagai Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDNKSH) berkuat kuasa 3 Dis lepas, kata Ketua Setiausahanya, Datuk Azman Mohd Yusof.

Azman berkata, pemilihan singkatan nama kementerian kepada KPDN, yang telah dipersetujui Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Datuk Seri Salahuddin Ayub, adalah bertepatan dengan peranan utama kementerian itu yang bertanggungjawab dalam mengharmonikan ekonomi negara.

Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut berkenaan peranan KPDNKSH.

NAMA BAHARU KPDN

Sejak bertukarnya kerajaan, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri bertukar:

  • Daripada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDNKSH)

FUNGSI UTAMA KPDN

Antara fungsi utama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri adalah:

  • bertanggungjawab dalam mengharmonikan ekonomi negara
  • sebagai peneraju dalam mengawal selia pembangunan ekosistem perdagangan domestik ke arah yang mampan, berdaya maju serta berdaya saing.

Dalam hubungan ini, ekosistem perdagangan dalam negeri yang mampan akan menyumbang kepada peningkatan Keluaran Dalam Negara Kasar Malaysia dan secara langsung akan memastikan kesejahteraan para pengguna di negara kita terutamanya dalam menangani agenda peningkatan kos sara hidup.

Datuk Azman Mohd Yusof berkata Visi, Misi dan Fungsi Kementerian adalah dikekalkan dan tiada sebarang pindaan.

Ini adalah kerana Visi, Misi dan Fungsi Kementerian yang sedia ada adalah selaras dengan fokus utama kerajaan pada masa kini yang melibatkan agenda merancakkan ekonomi negara dan menstabilkan kos sara hidup.

Sumber

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma