Ada Ke Pengeluaran KWSP 2023? Ini Penjelasan Terkini Perdana Menteri

Pasti ramai rakyat Malaysia yang mengharapkan kerajaan kali ini membenarkan pengeluaran simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bagi tahun 2023 kan?

Kerajaan Perpaduan menekankan pendekatan rahmah dalam membela nasib rakyat susah terutamanya golongan rentan dan mudah terjejas. Selaras dengan itu, Kerajaan telah memperkenalkan konsep Payung Rahmah sebagai induk kepada initiatif-initiatif membantu golongan kurang berkemampuan dalam mendepani cabaran kos sara hidup.

Program bantuan tunai untuk B40 di bawah Kementerian Kewangan dijenamakan semula kepada Sumbangan Tunai Rahmah (STR) dan akan terus ditambah baik. Namun masih ada harapan ke pengeluaran KWSP tahun 2023 dibenarkan?

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui penjelasan Perdana Menteri terkini berkenaan pengeluaran KWSP 2023.

PENJELASAN PERDANA MENTERI BERKENAAN PENGELUARAN KWSP 2023

Kerajaan perlu membuat penelitian lanjut dan mempertimbangkan masa depan pencarum sebelum membuat keputusan membenarkan pengeluaran sekali lagi tabung Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ini kerana, menurut Perdana Menteri, hasil pemeriksaan yang dilakukan mendapati majoriti simpanan kumpulan pencarum berkenaan terlalu rendah sekali gus boleh membuatkan golongan ini berhadapan pelbagai kesukaran pada masa depan.

“Kalau semua tengok orang yang simpan KWSP itu, duit (baki simpanan) sedikit sekali… jadi saya (akan) pertimbang keperluan yang mendesak dan (kerana melibatkan) masa depan mereka,

“(Jumlahnya) terlalu kecil, saya check jumlah yang ada dalam kalangan majoriti pencarum KWSP (adalah) sangat kecil, saya bimbang masa depan mereka, (maka) kita cari jalan (terbaik) untuk bantu mereka,” kata Anwar.

Semalam, media melaporkan Pertubuhan Aktivis Rakyat Malaysia (Prorakyat) meminta kerajaan mempertimbangkan cadangan pengeluaran wang caruman KWSP sebanyak RM30,000.

Menurut Presidennya, Khairul Anuar Othman, pengeluaran secara one-off antara RM10,000 hingga RM30,000 adalah bertujuan sebagai langkah penyelesaian jangka pendek dan panjang supaya rakyat tidak terputus perbelanjaan wang tunai Tambah beliau, pihaknya menerima banyak aduan daripada pencarum KWSP yang mahu pengeluaran dibenarkan sekali lagi.
Sumber

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma