Pengecualian Memperbaharui Roadtax & Lesen Memandu Sehingga 31 Disember 2021

Kementerian Pengangkutan Malaysia (MOT) amat peka dengan maklum balas dan kesukaran orang ramai baru-baru ini dalam menggunakan perkhidmatan agensi-agensi di bawahnya seperti Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) ketika negara dilanda pandemik COVID-19.

Sehubungan itu, MOT telah memutuskan untuk memberi pelanjutan terhadap tempoh pembaharuan Lesen Kenderaan Motor (LKM) dan Lesen Memandu Malaysia (LMM) sehingga 31 Disember 2021.

Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut pengecualian pembaharuan lesen memandu dan lesen kenderaan motor.

PENGECUALIAN PEMBAHARUAN YANG TERLIBAT

MOT telah memutuskan untuk memberi pelanjutan terhadap tempoh pembaharuan:

  • Lesen Kenderaan Motor (LKM); dan
  • Lesen Memandu Malaysia (LMM)

TIADA TINDAKAN DIKENAKAN JIKA TAMAT TEMPOH

Selaras dengan keputusan ini, mana-mana pemilik LKM dan LMM yang telah tamat tempoh sah tidak akan dikenakan tindakan penguatkuasaan dan pematuhan oleh pihak JPJ serta Polis Diraja Malaysia (PDRM) sehingga:

  • Tempoh pengecualian: Sehingga 31 Disember 2021.

SYARAT PENGECUALIAN PEMBAHARUAN LESEN

Namun para pemandu diingatkan untuk memastikan kenderaan mereka:

  • Memiliki perlindungan insurans yang sah; dan
  • Menunjukkan sijil perlindungan e-cover note insurans

Kedua-dua perkara ini perlu ditunjukkan kepada anggota penguatkuasa trafik sekiranya diminta.

KAUNTER JPJ DIBUKA SEPENUHNYA

Selain daripada itu, MOT mengambil inisiatif terhadap keperluan orang ramai menerusi pengoperasian semua kaunter JPJ di seluruh negara dan juga kaunter rakan strategik JPJ (Puspakom) dengan kapasiti 100% secara walk-in mulai 6 September 2021. Antara lain ia bertujuan memastikan orang ramai dapat melaksanakan urusan pembaharuan LKM dan LMM dengan lancar dalam tempoh pelanjutan yang dibenarkan.

Pelanggan yang ingin berurusan di kaunter JPJ mestilah mendapat vaksinasi lengkap sebagai langkah berjaga-jaga yang diperlukan bagi menjaga kesihatan dan keselamatan orang ramai termasuk kakitangan yang bertugas. Pada masa yang sama, pelawat juga perlu menunjukkan status Risiko Rendah COVID-19 menerusi aplikasi MySejahtera.

Mulai 6 September 2021 juga, JPJ akan menghentikan sistem janji temu dalam talian untuk memberi sokongan kepada pelanggan yang menerima vaksinasi lengkap untuk berurusan di kaunter JPJ.

KEMUDAHAN PORTAL MYSIKAP JPJ

Dalam masa sama, orang ramai digalakkan menggunakan perkhidmatan dalam talian menerusi portal mySIKAP JPJ (https://public.jpj.gov.my), atau melalui portal dalam talian rakan-rakan strategik JPJ yang lain seperti Pos Malaysia Berhad, MyEG dan PUSPAKOM, untuk membuat apa-apa transaksi JPJ yang berkaitan.

Rujuk: Senarai 38 Urusan JPJ Boleh Dibuat Online & Cara Daftar MySIKAP JPJ

Ini bertujuan mengelakkan kesesakan di kaunter JPJ serta memberi kemudahan dan kesenangan kepada orang ramai dalam membuat transaksi pembaharuan LKM dan LMM.

MOT ingin mengingatkan orang ramai supaya sentiasa mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan ketika berurusan di mana-mana kaunter JPJ termasuk memakai pelitup separuh muka, menggunakan cecair pembasmi kuman atau ‘hand sanitizer’, mengamalkan penjarakan fizikal dan mendaftar masuk atau ‘check-in’ menggunakan aplikasi MySejahtera.

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma