Pengambilan Pegawai Kadet & Pelajar Awam UPNM Kini Dibuka

Universiti Pertahanan Nasional Malaysia kini membuka pengambilan 2 kategori pelajar iaitu Pegawai Kadet dan Pelajar Awam. Buat lepasan STAM, SPM, STPM, Matrikulasi dan Diploma 2019 yang belum memilih tempat pengajian, jadikan pilihan ini sebagai destinasi anda.

UPNM menawarkan program di peringkat Asasi, Diploma dan juga Ijazah Sarjana Muda. Berikut adalah perkongsian mengenai syarat kemasukan dan kelebihan menjadi Pegawai Kadet dan Pelajar AM di UPNM.

PENGAMBILAN PEGAWAI KADET & PELAJAR AWAMPengambilan Pegawai Kadet dan Pelajar Am UPNM Dibuka

Pegawai Kadet ditaja sepenuhnya oleh Kementerian Pertahanan diberi elaun dan lain-lain bantuan seperti pakaian, makan dan minum. Namun Pegawai Kadet tertakluk kepada Akta Angkatan Tentera 1972 serta perlu menjalani Latihan Ketenteraan semasa mengikuti pengajian di UPNM.

Manakala sebagai Pelajar Awam, pelajar akan ditanggung oleh PTPTN (dengan syarat perlu memohon) ataupun penaja kewangan lain seperti MARA, JPA, Kerajaan Negeri dan sebagainya tertakluk kepada syarat-syarat yang telah ditetapkan oleh badan pembiaya tersebut. Pelajar Awam tidak menjalani Latihan Ketenteraan tetapi perlu mematuhi kehidupan berdisiplin semasa berada di UPNM.

Kelebihan Menjadi Pegawai Kadet

Antara kelebihan menjadi Pegawai Kadet di UPNM adalah:

 • Gaji & elaun
 • Imbuhan
 • Bonus tahunan
 • Kos Pengajian, Penginapan & Latihan Ketenteraan
 • Ijazah & Bertauliah
 • Berkhidmat sebagai Pegawai Tentera selepas tamat Ijazah Sarjana Muda

Pegawai Kadet UPNM akan berkhidmat dalam Perkhidmatan Tentera Darat Malaysia (TDM), Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) atau Tentera Diraja Malaysia (TUDM) setelah tamat pengajian dan latihan ketenteraan

Syarat Permohonan

Bagi syarat kelayakan umum, calon-calon perlu memenuhi kriteria seperti berikut:

 1. Warganegara Malaysia
 2. Jantina Lelaki dan Wanita
 3. Umur 17 tahun 6 bulan hingga 19 tahun pada 31 Disember 2019. Calon-calon yang berumur bawah 17 tahun 6 bulan perlu mendapat kebenaran ibubapa/penjaga
 4. Fizikal:
  1. Tinggi minimum: 1.62 m (lelaki) dan 1.57 m (wanita)
  2. Berat minimum: 47.5 kg (lelaki) dan 45.0 kg (wanita)
  3. Beza ukuran dada pernafasan: 5 sm (lelaki) dan 4 sm (wanita)
  4. BMI: 18.0 sehingga 26.0
 5. Lulus pemeriksaan kesihatan oleh Pegawai Perubatan ATM dengan tahap penglihatan yang baik tanpa kaca mata dan kanta lekap.

Bagi syarat kelayakan akademik, kelayakan mestilah berlandaskan syarat yang telah ditetapkan oleh universiti mengikut Program Asasi seperti berikut:

 1. Program Asasi Perubatan
 2. Program Asasi kejuruteraan dan Sains Teknologi
 3. Program Asasi Pengurusan dan Strategi

Kriteria Pemilihan Pegawai Kadet

Proses pemilihan selama 4 hari adalah berdasarkan kepada merit Kelayakan Akademik, Ujian Kepimpinan, Ujian Fizikal, Ujian Bertulis dan Penilaian Lembaga Pemilihan seperti yang telah ditetapkan oleh ATM. Kecemerlangan dalam bidang sukan dan aktiviti ko-kurikulum akan diberi keutamaan.

Pelantikan Pegawai Kadet UPNM

Sepanjang Pengajian Program Asasi, calon-calon yang terpilih akan mengikuti pengajian sebagai pelajar awam di UPNM. Pelantikan sebagai PK Angkatan Tetap akan dilaksanakan pada tahun pertama pengajian. Pelantikan adalah berdasarkan kecemerlangan akademik, taraf minimum kesihatan dan keputusan Lembaga Pemilihan Awal.

MAKLUMAT PERMOHONAN

 1. Calon-calon hendaklah memohon melalui Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar (UPU) dengan mendaftar melalui UPU Online dan memilih UPNM sebagai pilihan pertama.
 2. Hanya calon-calon yang layak mengikut syarat-syarat tertera di atas akan disenarai pendek dan dipanggil untuk proses pemilihan di pusat pemilihan yang akan ditetapkan kelak
 3. Maklumat Permohonan. Sebarang pertanyaan sila hubungi 03-2071 4524/4526/2391

MENGAPA PILIH UPNM?

 • Peningkatan Kekerapan Pilihan Antara Universiti Awam :
  2018/2019: 24,824 jumlah permohonan (Pilihan1-Pilihan 8)
  2019/2020: 28,817 jumlah permohonan (Pilihan 1-Pilihan 12)
 • ‌Graduan berdisiplin tinggi yang direbut oleh majikan pelbagai sektor
 • ‌Majikan mudah mengenalpasti gaya, karakter, imej, ketrampilan graduan UPNM yang jelas menonjol dan unik berbanding graduan Institut Pengajian Tinggi yang lain

Jika anda berminat dalam program yang ditawarkan dan layak membuat permohonan, anda boleh membuat permohonan sekarang sementara pengambilan masih dibuka.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma