Tawaran Pembiayaan Alternatif MDEC Terbuka Buat Perusahaan Mikro, Kecil & Sederhana (PMKS)

Perlukan pembiayaan untuk syarikat pemula anda? MDEC telah bekerjasama dengan 15 platform Ekuiti Pendanaan Awam (ECF) dan Peer-to-Peer (P2P) untuk membantu usahawan mengatasi cabaran ekonomi dan membantu memantapkan aliran tunai untuk perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS).

Permohonan bagi Pembiayaan Alternatif 2022 kini dilanjutkan sehingga 31 Mei 2022. Jika anda seorang usahawan yang memerlukan pelepasan aliran tunai, ayuh mohon sekarang!

Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut Pembiayaan Alternatif yang ditawarkan oleh MDEC dan panduan buat permohonan.

PEMBIAYAAN ALTERNATIF 2022 MDEC

Pandemik COVID-19 telah menjejaskan kemampanan syarikat pemula dan syarikat teknologi dengan teruk di Malaysia. Syarikat terutamanya yang beroperasi kurang daripada 3 tahun berdepan dengan pelbagai cabaran memanfaatkan kemudahan pembiayaan kerana bank akan mengutamakan pelanggan sedia ada yang mempunyai rekod prestasi.

Oleh itu, jalan alternatif untuk pembiayaan dan pembiayaan adalah perlu bagi mereka, terutamanya menuju ke arah dunia pasca pandemik. Sebagai tindak balas terhadap perkara ini, MDEC telah bekerjasama dengan 12 platform Equity Crowdfunding (ECF) dan Peer-to-Peer (P2P) untuk membantu usahawan mengatasi cabaran ekonomi & menyediakan pelepasan aliran tunai untuk perusahaan mikro, kecil & sederhana (MSME).

MDEC akan menawarkan penilaian keutamaan kepada semua pemohon dengan menapis kelayakan anda sebelum menyalurkannya kepada pengendali ECF/P2P terpilih.

EKUITI PENDANAAN AWAM (ECF) & PEER TO PEER (P2P)

Ekuti Pendanaan Awam (ECF) adalah pengumpulan dana melalui orang awam. Sebagai pertukaran, pelaburan itu akan menjadi ekuiti syarikat.

Peer-to-Peer (P2P) membolehkan syarikat pemula mendapatkan pinjaman secara langsung dari individu lain dari memberi pinjaman melalui platform dalam talian dalam bentuk pendanaan awam.

TEMPOH PERMOHONAN

Tempoh permohonan Pembiayaan Alternatif 2022 dibuka sepanjang tempoh berikut:

  • 17 Mei hingga 31 Mei 2022

CARA MOHON MANFAAT PEMBIAYAAN ALTERNATIF

Berikut adalah panduan untuk anda mendapatkan manfaat daripada pembiayaan alternatif MDEC:

  1. Daftar dan log masuk ke platform GAIN MDEC
  2. Mulakan Aplikasi dan Pilih “Funding Facilitation’ > Alternatif Funding Program
  3. Isi maklumat syarikat dan Pilih Pilihan Platform ECF/ P2P
  4. MDEC akan melakukan saringan terhadap syarikat yang memohon dan serahkan kepada rakan ECF/P2P

Untuk maklumat lanjut berkenaan pembiayaan alternatif MDEC, anda boleh terus ke laman www.mdec.my.

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma