axis bank horny bhabhi scandal.visit the website xxx videos
yeahporn.top horny man makes al kinds of tricks with shaved wet fur pie.
www.pornforbuddy.com

Pelajar IPT Bukan Kena “Lockdown”, Ini Perkara Anda Boleh Buat Semasa Tempoh Perintah Kawalan Pergerakan

Seperti sedia maklum, penularan wabak Covid-19 kini berada di tahap pandemik di mana keadaan ini sangat merisaukan seluruh dunia. Peningkatan penularan yang berlaku secara mendadak ini menyebabkan Kerajaan telah mengambil tindakan serius dalam mengawal pergerakan rakyat bagi mengurangkan penyebaran wabak penyakit ini.

Perdana Menteri Malaysia dalam siaran langsung semalam telah membuat pengumuman mengenai Perintah Kawalan Pergerakan bagi semua rakyat Malaysia bermula 18 Mac 2020 hingga 31 Mac 2020 disebabkan pandemik Covid-19.

Salah satu perkara yang disebutkan dalam perintah kawalan pergerakan yang akan bermula 18 Mac nanti adalah penutupan semua institusi pendidikan tinggi IPT awam dan swasta serta institusi latihan kemahiran.

Dalam tempoh kawalan ini, ada pelajar IPT yang pulang ke rumah malah ada juga yang menetap di IPT masing-masing. Tidak salah untuk mereka menetap, cuma aktiviti luar mereka langsung tidak boleh lakukan.

Berikut adalah perkongsian mengenai aktiviti yang pelajar IPT boleh lakukan sepanjang tempoh kawalan pergerakan ini.

AKTIVITI SEMASA DALAM TEMPOH KAWALAN

1 Belajar Memasak

Dengan zaman yang serba canggih ini, tidak ada lagi alasan yang anda boleh beri dalam belajar sesuatu. Jika dilihat dalam media sosial Facebook dan Instagram, banyak perkongsian mengenai masakan mudah yang boleh anda ikuti.

Jika dikatakan mengenai memasak, pasti orang akan berfikir bahawa hanya perempuan yang perlu belajar. Tetapi hakikatnya tidak kira lelaki atau perempuan perlu belajar memasak. Jika tidak berminat, sekurang kurangnya anda tahu asas-asas dalam masakan supaya mudah dalam kehidupan kelak.

Memasak ini bukan hanya untuk yang mahu berkahwin sahaja tetapi kemahiran memasak ini sebenarnya sangat berguna untuk kehidupan kita sendiri.

2 Baca Buku

Membaca ini pasti tidak merugikan sesiapa. Tidak kira apa jenis buku yang anda baca, pasti anda akan memperoleh pengetahuan serba sedikit.

Jika anda seorang yang tidak minat membaca, jadikan aktiviti ini sebagai kebiasaan anda dengan meletakkan matlamat anda mahu membaca berapa muka surat sehari atau seminggu.

Lagi bagus jika anda membaca buku yang meluaskan minda dan menajamkan fikiran. Anda boleh juga bertukar-tukar buku dengan rakan kita untuk mempelbagaikan jenis buku yang kita baca.

3 Tolong Mak Ayah Dan Adik-beradik Di Rumah

Dengan masa yang ada ini, sebenarnya inilah ruang untuk kita luangkan masa bersama keluarga di rumah. Tidak semestinya melakukan aktiviti luar tetapi di rumah juga boleh merapatkan sillaturrahim bersama keluarga.

Bantu mak ayah di rumah dengan membuat kerja-kerja rumah seperti basuh baju, memasak, siram pokok, lipat baju dan lain-lain yang boleh meringankan beban mereka. Apa salahnya bagi mereka berehat pula.

Bagi yang ada adik-beradik, anda boleh luangkan masa dengan mereka dengan mengajar mengenai pelajaran mereka dan mengajar mengaji. Ini adalah antara aktiviti berfaedah yang dapat memberi manfaat kepada anda dan keluarga.

4 Buat Bisnes

Pasti ramai pelajar IPT sekarang yang berniaga sendiri secara kecil-kecilan bagi menambah pendapatan. Bagi yang belum mulakan bisnes, apa kata anda gunakan masa yang ada ni untuk tambah wang poket anda.

Gunakan masa yang ada dengan bijak. Memandangkanย  kawalan sekarang tidak membenarkan perniagaan dijalankan, anda boleh berniaga secara atas talian.

Jika anda tidak mempunyai modal, anda boleh mulakan dengan jadi dropship sesuatu produk. Kerja dropship ini mudah sahaja, anda hanya perlu mempromosikan produk-produk daripada agent dan setiap barang yang anda jual anda akan dapat komisyen.

5 Belajar ICT

Penggunaan komputer pada masa sekarang adalah amat penting dan meluas. Banyak kaedah yang anda boleh gunakan dalam mempelajari ICT seperti melalui Youtube, Personal Class secara online dan belajar melalui rakan yang anda yang berkemahiran.

Kemahiran dalam grafik, suntingan video, bina laman web, coding dan kemahiran dalam penggunaan Microsoft Word dan Excel pasti akan memberi kelebihan kepada anda pada masa akan datang.

6 Berkebun

Pasti ramai yang tidak pernah terfikir untuk melakukan aktiviti seperti berkebun. Maklumlah, mentaliti sekarang hanya orang kampung sahaja akan berkebun. Jika anda mempunyai tanah lapang di kawasan rumah apa salahnya jika anda berkebun?

Walaupun tanaman anda tidak dapat menghasilkan keluaran yang banyak untuk dijual, tetapi sekurang-kurangnya hasil tanaman tersebut anda boleh gunakan untuk makanan harian yang sudah pastinya sihat.

7 Ulangkaji dan Persediaan Pelajaran

Mungkin perkara ini adalah perkara yang mungkin pelajar tidak gemar. Menurut sesetengah pelajar IPT, masa cuti adalah bukan masa untuk melakukan ulangkaji. Salah tu. Daripada masa cuti dalam kawalan ini anda habiskan dengan aktiviti tidak berfaedah seperti melayari media sosial, lebih baik anda habiskan dengan lakukan ulangkaji pelajaran.

Walaupun peperiksaan menjelang lambat lagi, apa salahnya jika anda lakukan persediaan sebelum mula sesi pembelajaran semula. Anda juga boleh membuat persediaan pelajaran dengan membuat pembacaan mengenai topik yang belum diajar oleh pensyarah.

Apabila anda membuat pembacaan awal, anda akan lebih bersedia apabila masuk belajar semula nanti. Jadikan peluang ini sebagai peluang untuk anda belajar lebih gigih dan mencapai keputusan yang cemerlang.

Semoga perkongsian ini bermanfaat buat pelajar IPT yang buntu memikirkan aktiviti yang akan dilakukan pada masa cuti dalam kawalan pergerakan sehingga 31 Mac 2020. Lakukan aktiviti berfaedah yang dalam memberi manfaat kepada anda dan pastikan anda tidak lakukan sebarang aktiviti luar.

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.
https://baseofporn.com
https://www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma