MyDaftar OKU: Panduan Pendaftaran OKU Secara Online Dengan Mudah

Mengikut Akta Orang Kurang Upaya 2008, “OKU termasuklah mereka yang mempunyai kekurangan jangka panjang fizikal, mental, intelektual atau deria yang apabila berinteraksi dengan pelbagai halangan, boleh menyekat penyertaan penuh dan berkesan mereka dalam masyarakat

Individu OKU boleh membuat pendaftaran di Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk mendapatkan kemudahan yang bersesuaian dengan keperluan OKU dan membolehkan OKU yang berdaftar mendapat perkhidmatan yang bersesuaian dengan keperluan berdasarkan tahap kefungsian/ketidakupayaan mereka.

MyDaftar OKU telah diperkenalkan bagi memberi kemudahan untuk buat pendaftaran individu OKU secara atas talian.

MYDAFTAR OKU

MyDaftar OKU merupakan inisiatif Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk menambahbaik sistem pendaftaran sedia ada.

Sistem ini akan memantapkan lagi penyampaian perkhidmatan kepada OKU dalam urusan pendaftaran selari dengan Teras Strategik 8: Pelan Tindakan OKU 2016-2022 yang menggariskan tentang keperluan mewujudkan pangkalan data OKU dan sistem maklumat yang komprehensif bagi meningkatkan pendaftaran OKU.

Sistem MyDaftar OKU ini penting bagi membolehkan pihak Kerajaan membuat perancangan teliti secara holistik dan dapat menggubal dasar yang bersesuaian dengan keperluan OKU berdasarkan data-data yang tepat dan menyeluruh. Ianya juga bagi memastikan tiada golongan OKU yang tercicir dan ketinggalan daripada perhatian Kerajaan serta mendapat kesaksamaan dan peluang penyertaan golongan OKU ke dalam masyarakat tercapai.

7 KATEGORI OKU

Terdapat 7 kategori OKU yang boleh dipertimbangkan bagi pendaftaran OKU oleh JKM seperti berikut:

 • Kurang Upaya Pendengaran
 • Kurang Upaya Penglihatan
 • Kurang Upaya Pertuturan
 • Kurang Upaya Fizikal
 • Kurang Upaya Pembelajaran
 • Kurang Upaya Mental
 • Kurang Upaya Pelbagai

Untuk maklumat terperinci jenis kurang upaya yang layak, rujuk DI SINI.

PANDUAN PENDAFTARAN OKU MELALUI MYDAFTAR OKU

Untuk makluman anda, permohonan pendaftaran OKU boleh dibuat di mana-mana Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah ATAU secara dalam talian dengan menggunakan Borang Permohonan Pendaftaran OKU (BPPOKU) Pindaan 2019.

 1. Dapatkan borang permohonan pendaftaran di pautan berikut:
  https://oku.jkm.gov.my/daftar_oku/create
 2. Lengkapkan BPPOKU Pin, 2019 seperti berikut:
  Bahagian A: Biodata Pemohon
  Bahagian C: Keizinan Mengeluarkan Maklumat Perubatan
 3. Dapatkan pengesahan ketidakupayaan dari fasiliti kesihatan berdekatan (bagi keupayaan jelas seperti kudung tangan/ kaki, kehilangan ibu jari tangan atau kaki atau mana-mana dua jari tangan/ kaki, pengesahan ketidakupayaan tidak diperlukan)
 4. Kad OKU digital dalam bentuk QR code akan diterima dalam tempoh 24 jam selepas diluluskan
 5. Kad OKU fizikal boleh dituntut dalam tempoh 7 hari di Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah berdekatan selepas diluluskan

KEMUDAHAN DAN KEISTIMEWAAN OKU BERDAFTAR

Semak kemudahan dan keistimewaan OKU berdaftar di bawah:

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma