UPUOnline: Panduan Memilih Program Pengajian Agar Tidak Terlepas Tawaran UPU

Keputusan mesyuarat antara Kementerian Pendidikan Malaysia dengan Kementerian Pengajian Tinggi telah bersetuju bahawa permohonan UPU bagi kemasukan Sesi Akademik 2021/2022 bagi murid lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2020, Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) 2020 dan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) 2020 akan dibuka pada bulan Januari 2021.

Permohonan UPU untuk sesi 2021/2022 agak berbeza daripada permohonan yang lepas dari segi keperluan dan proses kemasukan. Baca keperluan untuk pengisian UPU  sesi 2021/2022.

Ikuti perkongsian di bawah untuk panduan memilih program pengajian bagi memudahkan urusan permohonan calon nanti.

PANDUAN MEMILIH PROGRAM PENGAJIAN UPU

1 Melepasi Syarat Am & Syarat Khas

Perkara utama yang setiap calon perlu berhati hati dan teliti dalam membuat pemilihan program pengajian adalah syarat am dan syarat khas program instusi/ agensi yang ditetapkan. Baca betul-betul syarat kelayakan dan lihat sama ada sesuai dengan kelayakan anda atau tidak.

Jika kelayakan anda tidak memenuhi syarat yang ditetapkan, anda dinasihatkan untuk tidak memohon program pengajian tersebut. Hanya mohon program pengajian yang sesuai dengan kelayakan anda sahaja.

2 Program Yang Minat

Dah semak syarat kelayakan dan tahu program pengajian yang anda layak, lebih baik anda senaraikan terlebih dahulu. Dalam banyak-banyak program pengajian yang anda layak mohon, bidang mana yang anda minat?

Pastikan anda mohon program pengajian yang anda minat. Minat adalah penting untuk membolehkan anda meneruskan pengajian dengan lebih lancar.

3 Pilihan Program Mengikut Keutamaan

Ramai yang tidak ‘alert’ dengan perkara ini. Turutan pilihan program adalah penting semasa mengisi UPUOnline. Letakkan pilihan UTAMA yang anda minat di pilihan paling atas, iaitu PILIHAN PERTAMA. Diikuti dengan yang kurang minat di pilihan paling bawah.

4 Rujuk Kaunselor

Tidak yakin dengan program pengajian yang dipilih, jangan segan silu untuk merujuk kaunselor di sekolah anda. Anda boleh berbincang mengenai program pengajian, skop kerjaya lepas tamat belajar dan sebagainya.

Jangan buat keputusan sebab minat sahaja, kerjaya masa depan pun penting ya!

5 Pelbagai Pilihan Bidang & Institusi / Agensi

Terdapat pelbagai pilihan bidang daripada pelbagai institusi. Pastikan anda semak satu demi satu dan lihat institusi mana yang menawarkan program pengajian yang betul-betul anda mahu dan sesuai dengan kelayakan.

Maklumat lanjut mengenai permohonan UPU Sesi 2021/2021 akan dikemaskini apabila telah diumumkan oleh Kementerian Pengajian Tinggi dan Jabatan Pendidikan Tinggi nanti.

UPUOnline: Panduan Memilih Program Pengajian Agar Tidak Terlepas Tawaran

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma