Selangor Umum Pakej Selangor Prihatin Untuk Rakyat. RM200 Untuk Petugas Kesihatan & Pelajar IPT Serta Bantuan Lain

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari telah mengumumkan pakej rangsangan ekonomi yang bernilai keseluruhannya RM127.78 juta.

Sebanyak tujuh Pakej Rangsangan Selangor Prihatin Covid-19 akan dilaksanakan oleh kerajaan negeri dalam usaha untuk mengurangkan beban kehidupan dan kesulitan ekonomi akibat daripada Perintah Kawalan Pergerakan yang dijalankan berikutan dengan penularan Covid-91.

Kerajaan negeri memandang serius penularan COVID-19 yang kini sudah dikategorikan sebagai pandemik oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang memaksa Kerajaan Malaysia melaksanakan langkah drastik, iaitu Perintah Kawalan Pergerakan untuk memutuskan rantaian jangkitan wabak terbabit.

“Perintah itu semestinya memberi kesan kepada kehidupan seharian rakyat Malaysia umumnya dan rakyat negeri ini khususnya. Justeru, untuk mengurangkan beban kehidupan dan kesulitan ekonomi akibat perintah itu, Kerajaan Selangor akan melaksanakan pakej rangsangan yang dikenali sebagai Pakej Selangor Prihatin,” katanya.

Berikut adalah tujuh inisiatif yang disediakan oleh kerajaan negeri bagi membantu rakyat negeri Selangor.

7 PAKEJ SELANGOR PRIHATIN

Lanjutan tempoh akhir bayaran cukai tanah/petak dari 31 Mei kepada 30 Jun depan. Kelonggaran turut diberikan kepada semua pembayar cukai untuk melewatkan pembayaran cukai tanah/petak selama satu bulan tanpa sebarang bebanan kos kepada pihak kerajaan negeri.

1. Petugas Hospital

Inisiatif ini adalah bagi menghargai petugas barisan hadapan menangani COVID-19 dengan meluluskan insentif ‘one-off’ RM200 dan bantuan makanan semasa bertugas sehingga 31 Mac ini kepada 6,000 petugas yang dikenal pasti di hospital-hospital seluruh Selangor. Jumlah keseluruhan bantuan adalah RM1.2 juta.

2. Penjaja Berlesen

Bantuan kepada penjaja, peniaga berlesen menerusi pengecualian sewa bagi 80,000 penjaja dan peniaga berlesen dalam premis untuk meringankan beban hilang punca pendapatan utama dengan nilai keseluruhan bantuan RM12 juta.

Yang turut disediakan adalah RM40 juta sebagai pemberian khas ‘one-off’ RM500 bagi melancarkan aliran tunai masing-masing. Permohonan akan dibuka pada 1 hingga 30 April depan sebelum bantuan disalurkan selepas tamat Perintah Kawalan Pergerakan.

3. Peminjam Hijrah

Meringankan beban usahawan Skim HIJRAH Selangor, iaitu skim pinjaman mikrokredit dengan penangguhan serta-merta bayaran balik pinjaman bagi tiga bulan ansuran kepada semua 40,000 peminjam. Beban kewangan akan ditanggung oleh kerajaan negeri adalah sebanyak RM70 juta.

4. Mahasiswa

Memudahcara urus diri mahasiswa dari Selangor di institusi-institusi pengajian tinggi (IPT) yang tidak dibenarkan pulang ke kampung. Mahasiswa-mahasiswa Selangor yang terpaksa kekal di IPT di Sabah dan Sarawak akan menerima bantuan sara diri ‘one-off’ RM200 yang membabitkan keseluruhan 2,500 pelajar.

Bagi pelajar-pelajar Selangor di tempat lain yang terpaksa kekal di kampus masing-masing, khususnya di Universiti Selangor (UNISEL), Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS) dan Kolej INPENS, akan diberi makanan percuma bermula 22 Mac hingga 31 Mac. Nilai keseluruhan bantuan berkenaan RM2.3 juta.

5. Penyewa Skim Smart Sewa

Meringankan beban peserta Skim Smart Sewa. Kerajaan negeri meluluskan penangguhan bayaran sewa sebanyak tiga bulan ansuran untuk 2,700 penyewa dengan kos RM600,000.

6. Pengundi Selangor

Penggunaan khas peruntukan 56 Ahli Dewan Negeri (ADUN) Selangor. Kelonggaran akan diberikan kepada setiap ADUN dengan anggaran kira-kira RM30,000 sebagai perbelanjaan aktiviti Mesra Rakyat, khususnya untuk keperluan harian individu dan keluarga yang terkesan. Peruntukan mininum untuk inisiatif ini RM1.68 Juta.

7. Pembayar Cukai

Lanjutan tempoh akhir bayaran cukai tanah/petak dari 31 Mei kepada 30 Jun depan. Kelonggaran turut diberikan kepada semua pembayar cukai untuk melewatkan pembayaran cukai tanah/petak selama satu bulan tanpa sebarang bebanan kos kepada pihak kerajaan negeri.

Sumber

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma