MyLesen GDL 2.0: Mohon Peluang Pekerjaan Melalui Program Pembangunan Pemandu Kenderaan Perdagangan

Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ) menawarkan peluang pekerjaan khususnya individu yang terjejas akibat wabak Covid-19 menerusi program MyLesen GDL 2.0. syarikat logistik dan pengangkutan yang memerlukan pemandu perdagangan atau pemandu lori turut digalakkan untuk menyertai program berkenaan.

Pendaftaran terhad kepada 700 permohonan yang terawal dan penempatan kerja adalah bergantung kepada tawaran pekerjaan oleh industri. Oleh itu, orang ramai yang berminat nak dapatkan peluang pekerjaan ini diminta untuk buat pendaftaran segera.

Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut program ditawarkan dan panduan buat permohonan.

MYLESEN GDL 2.0

Salah satu inisiatif di bawah Pelan Induk Logistik & Fasilitasi Perdagangan (Masterplan) dan Dasar Pengangkutan Negara (DPN) 2019-2030 adalah untuk mengatasi masalah kekurangan pemandu kenderaan perdagangan dalam industri logistik.

Di bawah inisiatif ini, satu program iaitu Program MyLesen GDL 2.0 telah dirangka bertujuan untuk menarik dan melatih calon warganegara Malaysia berumur 21 tahun ke atas yang mempunyai kelas D (tempoh memegang lesen sekurang-kurangnya satu tahun) atau kelas E Competent Driving License (CDL) dan tiada dalam senarai hitam mahkamah, JPJ atau PDRM yang berpotensi untuk mengisi kekosongan jawatan dengan menawarkan subsidi bagi lesen memandu (E Full) dan Goods Driving License (GDL) Bersendi.

Program ini menawarkan peluang pekerjaan terutama kepada rakyat yang terjejas akibat penularan wabak pandemik Covid-19 dan terbuka kepada semua calon warganegara Malaysia.

Sehubungan itu, sekiranya tuan/puan berminat untuk mengisi kekosongan jawatan pemandu kenderaan perdagangan menerusi program ini, dipohon tuan/puan untuk mengisi borang penyertaan ini. Tarikh tutup penyertaan adalah pada:

 • Tarikh tutup permohonan: Sehingga kuota dipenuhi.

SYARAT KELAYAKAN

Hanya pemohon yang memenuhi syarat kelayakan berikut sahaja akan dipertimbangkan:

 • Warganegara Malaysia
 • Memiliki lesen kelas D atau E lesen Memandu Kompeten (CDL)
 • Berumur 21 tahun ke atas
 • Calon tiada dalam senarai hitam sama ada oleh pihak Mahkamah, JPJ atau PDRM
 • Calon mempunyai kesihatan tubuh badan yang baik
 • Penyertaan calon adalah tertakluk terma dan syarat yang ditetapkan

TERMA & SYARAT PENYERTAAN

Penyertaan peserta adalah tertakluk terma dan syarat berikut:

 • Peserta perlu mematuhi syarat lulus pemeriksaan perubatan kesihatan permohonan Lesen Vokasional (Borang JPJL8A) yang ditetapkan dan kos pemeriksaan adalah ditanggung oleh peserta sendiri dan tidak termasuk di dalam pakej ini.
 • Peserta akan ditemuduga oleh syarikat logistik / pengangkutan dan ditawarkan pekerjaan / penempatan di syarikat terlebih dahulu sebelum memulakan latihan di Institut Memandu (IM) yang terpilih.
 • Pengambilan peserta di bawah program ini sebagai pekerja (pemandu kenderaan perdagangan) syarikat adalah tertakluk kepada apa-apa syarat dan syarat tambahan yang ditentukan oleh pihak syarikat logistik / pengangkutan dari semasa ke semasa.
 • Kos yuran peserta akan ditaja sepenuhnya melibatkan fi latihan, amali, ujian dan lesen E Full & GDL Bersendi. Pakej tajaan yuran ini hanya untuk lulus kali pertama dan kedua sahaja.
 • Kos pengangkutan ke Institut Memandu (IM) dan kos-kos tambahan lain adalah tidak termasuk di dalam pakej ini dan perlu ditanggung oleh peserta sendiri.
 • Peserta akan diberikan elaun RM500 secara one-off (pembayaran untuk sekali) ketika tempoh latihan dijalankan.
 • Peserta perlu mengikuti kursus, latihan, amali dan lesen E Full & GDL Bersendi mengikut SOP yang ditetapkan.
 • Peserta hendaklah bersedia mengikuti program ini berdasarkan tempoh masa dan jadual latihan serta ujian yang ditetapkan.
 • Peserta adalah tertakluk kepada apa-apa syarat tambahan yang ditetapkan oleh Kementerian Pengangkutan Malaysia (MOT) dan Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ) dari semasa ke semasa.
 • Peserta diwajibkan untuk menandatangani borang Aku Janji penyertaan program bagi memastikan komitmen dan kebajikan semua pihak berjalan lancar sehingga program tamat.

CARA MOHON

Sekiranya anda berminat untuk sertai program yang ditawarkan, anda boleh buat permohonan dengan mengisi borang permohonan online yang disediakan di bawah:

Hanya pemohon yang memenuhi syarat kelayakan sahaja akan dipertimbangkan dan pendaftaran adalah terhad kepada permohonan yang terawal sahaja.

Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh kemukakan ke alamat emel mygdl2.0@mof.gov.my.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma