“Apakah Perkara Yang Memotivasikan Anda?” Ini Cara Jawab Soalan Temuduga Tersebut

Mungkin sesetengah calon tidak pernah terfikir penemuduga akan tanyakan soalan ini kerana jarang panel memberi soalan ini. Tetapi, jika diberi soalan sebegini pastikan anda tahu cara jawab yang betul!

Jangan main jawab sahaja. Mungkin bagi kebanyakan orang perkara yang memberi motivasi kepada diri adalah rumah besar, kereta mewah dan sebagainya. Walaupun perkara itu betul, tetapi jangan anda jawab sebegitu dalam temuduga jika nak lulus.

Nak tahu jawapan yang sesuai? Ikuti perkongsian di bawah untuk panduan menjawab soalan serta contoh jawapan.

PANDUAN JAWAB SOALAN MOTIVASI

Berikut adalah panduan menjawab soalan temuduga mengenai perkara yang memberi motivasi kepada anda:

Membaca Deskripsi Tugas

Mengapa anda perlu membaca deskripsi tugas jawatan yang dipohon terlebih dahulu? Ini kerana terdapat pernyataan dimana bakal majikan mungkin memerlukan seorang pekerja yang berdikari dan bermotivasi tinggi. Jadi, anda boleh jadikan senarai tugasan dan pernyataan yang diiklankan sebagai jawapan untuk menjawab soalan ini.

Contohnya :

” Apa yang saya lihat, syarikat ini ingin menjadi pengeluar barangan elektrik yang paling maju di Malaysia. Jadi, sebagai seorang yang sangat berpengalaman dalam bidang inovasi, saya ingin berkongsi idea yang sentiasa segar dengan syarikat ini untuk menjadikan misi dan visi tercapai dalam masa yang akan datang. ”

Fikirkan Idola Anda

Anda juga boleh dapatkan maklumat mengenai idola anda yang berjaya dalam karier masing-masing untuk memberikan jawapan ketika disoal dengan soalan ini. Tidak semestinya anda menyatakan tentang idola yang bekerja di syarikat itu sahaja. Malahan anda boleh sahaja ceritakan mengenai usahawan yang baru meningkat naik atau yang tidak dikenali oleh bakal majikan anda untuk dijadikan motivasi anda untuk berjaya dalam karier yang diceburi.

JAWAPAN YANG PERLU DIELAKKAN

Dalam menjawab soalan ini, pastikan anda ELAKKAN daripada jawab seperti berikut:

  • Saya sebenarnya inginkan sebuah rumah yang besar, duit yang banyak untuk masa hadapan saya. Jadi, itulah motivasi saya yang sebenarnya.
  • Saya sebenarnya bermotivasi tinggi dalam pekerjaan sebab saya ingin membayar hutang. Jadi, saya tidak mahu kehilangan pekerjaan ini.
  • Saya mempunyai motivasi yang tinggi kerana ingin mendapatkan idea untuk membuka perniagaan saya sendiri selepas ini.

Ingat, berikan jawapan yang sepadan dengan jawatan yang dipohon kerana bakal majikan biasanya memerlukan anda untuk sama-sama bekerja dengan pekerja yang lain untuk memberi tambah nilai yang berbaloi dengan syarikat mereka.

CONTOH JAWAPAN YANG SESUAI

Berikut adalah beberapa contoh jawapan yang sesuai boleh anda gunakan:

  • Saya memang suka bekerja dalam satu pasukan kerana saya suka menyumbang idea dan berkongsi pandangan dengan rakan sekerja yang lain. Ini kerana rakan sekerja juga mempunyai semangat serta motivasi yang tinggi untuk menyiapkan tugasan yang diberikan bersama-sama.
  • Peluang yang diberikan serta kepercayaan yang tinggi oleh majikan serta rakan sekerja menjadikan saya bermotivasi tinggi untuk menyiapkan tugasan dengan jauh lebih baik daripada sebelum ini. Malahan, saya lebih berpuas hati dan berharap ia juga menjadi contoh untuk pekerja yang lain.
  • Apa yang menjadikan diri saya bermotivasi dalam melakukan tugasan ialah apabila membaca kejayaan idola-idola saya dalam bidang ini yang sentiasa berusaha dan mencapai kejayaan satu demi satu. Mereka menjadikan saya sangat kuat dan sentiasa berusaha untuk mencapai kejayaan seperti mana mereka lakukan.

Nampak tak bagaimana cara untuk anda kawal soalan ini? Apa yang penting adalah sentiasa menampakkan diri anda positif dan tidak terlalu mengikut kehendak diri. Kaitkan dengan bidang tugas dan perkara berkaitan.

Semoga bermanfaat!

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma