Cara Mohon Pelbagai Jawatan Kosong Di Universiti Utara Malaysia (UUM) Buat Lepasan Sekolah & Graduan

Warganegara Malaysia yang berkelayakan adalah dipelawa untuk kekosongan jawatan-jawatan kosong ditawarkan di Universiti Utara Malaysia (UUM). Calon boleh buat permohonan jawatan mengikut syarat-syarat yang telah ditetapkan seperti di bawah.

Pelbagai jawatan kosong kini dibuka kepada orang ramai dari pelbagai latar belakang pendidikan terutama buat golongan graduan. Calon yang berminat boleh buat permohonan secara dalam talian melalui sistem perjawatan UUM.

Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut jawatan kosong di UUM dan panduan lengkap membuat permohonan.

MAKLUMAT JAWATAN

 • Nama Majikan: Universiti Utara Malaysia (UUM)
 • Nama Jawatan: Pelbagai jawatan
 • Tarikh Tutup Permohonan: 28 Februari 2023

SENARAI JAWATAN

Berikut adalah senarai jawatan kosong bukan akademik yang tawarkan untuk permohonan:

 • Penolong Pegawai Tadbir N29
 • Penolong Pegawai Perubatan U29
 • Penerbit Rancangan B19

SYARAT PENDAFTARAN PERMOHONAN JAWATAN

Sebelum mendaftar sebagai pengguna, anda hendaklah membaca dan memahami keseluruhan syarat-syarat penyertaan di bawah:

 • Seorang individu hanya boleh mendaftar SATU (1) Login sahaja.
 • Penyertaan terbuka kepada semua individu yang berumur di antara 18 dan ke atas.
 • Pendaftaran ini adalah sebagai pengguna halaman Sistem Permohonan Jawatan Kosong UUM dan halaman-halaman web berkaitan dengannya.
 • Pendaftaran ini bertujuan untuk membolehkan anda memohon jawatan di UUM, mengemaskini maklumat permohonan dan memaparkan maklumat permohonan anda.
 • Pastikan maklumat yang diberikan adalah BENAR dan sekiranya maklumat itu didapati palsu, permohonan anda akan DIBATALKAN dan jika anda telah ditawarkan jawatan, perkhidmatan anda akan DITAMATKAN serta-merta dan anda boleh dikenakan TINDAKAN undang-undang.
 • Sila pastikan maklumat pada borang permohonan anda adalah BENAR. Di bawah Seksyen 5, Akta Suruhanjaya Perkhidmatan 1957 (Semakan-1989), seseorang pemohon yang memberi palsu atau mengelirukan dalam borang permohonan jika disabitkan boleh dihukum penjara 2 TAHUN atau denda dua ribu Ringgit Malaysia atau kedua-duanya sekali.
 • Pegawai yang sedang berkhidmat dengan Kerajaan boleh membuat permohonan secara ‘online’ selaras dengan Surat Pekeliling Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Bilangan 2 Tahun 2004: Permohonan Jawatan Secara Online Oleh Pegawai Sedang Berkhidmat.

CARA MEMOHON

Individu yang berminat boleh buat permohonan jawatan kosong di Universiti Utara Malaysia dengan ikut panduan berikut:

 1. Pergi ke laman http://pendaftar.uum.edu.my/
 2. Pemohon perlu mendaftar (bagi pengguna baharu) sebelum mengisi maklumat yang diperlukan dalam sistem
 3. Sila penuhkan maklumat peribadi, akademik, pengalaman dan lain-lain mengikut menu yang disediakan
 4. Bagi pengguna yang telah mempunyai login ke Sistem Permohonan Jawatan Kosong UUM hendaklah terlebih dahulu log masuk sebelum membuat sebarang permohonan jawatan

TEMPOH SAH LAKU data calon dalam sistem perjawatan adalah selama satu (1) tahun. Jika tiada proses kemaskini rekod atau permohonan baru dalam tempoh setahun, data pemohon akan secara automatik dipadamkan dari rekod. Selepas tamat tempoh sah laku, sekiranya pemohon ingin memohon jawatan di Universiti Utara Malaysia, pemohon hendaklah mengemukakan permohonan baru dengan mendaftar semula dalam Sistem Perjawatan

Bahagian Sumber Manusia, Universiti Utara Malaysia akan memaklumkan status permohonan semasa pemohon (panggilan ujian, panggilan temu duga dan surat tawaran pelantikan) melalui laman web ini (http://www.perjawatan.uum.edu.my/) iaitu pada Status Permohonan.

Notis pemberitahuan juga akan dihantar melalui email yang telah didaftar. Pemohon dikehendaki sentiasa menyemak email dan status permohonan ini bagi mengetahui maklumat terkini status permohonan masing-masing.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma