“Ada Ijazah, Kenapa Mohon Jawatan Gred 29?” Ini Contoh Jawapan Lengkap Yang Anda Boleh Tiru

“Ada Ijazah, Kenapa Mohon Jawatan Gred 29?”. Kerap juga soalan ini diberikan kepada calon temuduga yang ada kelulusan ijazah tetapi mohon jawatan gred 29 atau jawatan dengan kelulusan STPM/ diploma. Jangan salah sangka, bukan panel nak halang anda mohon jawatan gred yang rendah. Tetapi sebenarnya panel nak uji cara calon menjawab soalan.

Nak jawab ada caranya, jangan berikan jawapan yang terlalu ringkas. Tunjukkan bahawa anda tahu mengenai dasar one-step-lower dan berikan jawapan yang jelas kenapa anda mohon jawatan dengan gred yang lebih rendah.

Ikuti perkongsian di bawah untuk dapatkan tips menjawab soalan dan beberapa contoh jawapan yang anda boleh gunakan.

TIPS JAWAB SOALAN

Berikut adalah tips menjawab soalan berkaitan permohonan jawatan yang lebih rendah daripada kelayakan:

  • Ucapkan terima kasih atas soalan yang diberi
  • Sebutkan dasar “one step lower” yang telah ditetapkan oleh pihak Suruhanjaya Perkhidmatan awam sebagai tanda anda ambil tahu dan banyak membaca
  • Nyatakan anda sanggup untuk bekerja dari bawah
  • Nyatakan gred yang lebih rendah akan beri kemahiran yang berguna untuk kegunaan sekiranya menjadi pegawai

CONTOH JAWAPAN TERBAIK

Sekiranya anda ditanya soalan “Ada Ijazah, kenapa mohon jawatan gred rendah?”, anda boleh ikut jawapan yang dikongsikan di bawah:

Contoh 1

Terima kasih tuan di atas soalan yang diberikan. Saya memohon jawatan diploma selaras dengan dasar one step lower yang telah ditetapkan oleh pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam yang membenarkan pemegang Ijazah Sarjana Muda untuk memohon jawatan bertaraf STPM/diploma di dalam sesuatu permohonan jawatan di dalam sistem SPA.

Jadi saya tidak kisah memohon jawatan yang lebih rendah daripada kelayakan yang saya ada kerana jika saya bermula dari bawah saya akan lebih mahir tentang bidang tugas dan cara kerja dalam sektor awam yang mana boleh menjadikan saya seorang pegawai dalam kumpulan profesional yang cemerlang sekiranya saya mempunyai rezeki untuk memegang jawatan sebagai seorang pegawai di masa hadapan.

Contoh 2

Sekiranya saya mengisi maklumat pendidikan yang rendah dalam SPA dan tidak mengatakan saya mempunyai kelayakan yang tinggi demi untuk mohon jawatan yang rendah, semestinya saya akan dikatakan menipu maklumat akademik. Saya mohon jawatan selaras dengan dasar one step lower. Jadi tidak menjadi masalah sekiranya saya memohon jawatan gred 29.

Dan saya tidak kisah sekiranya bekerja dari bawah kerana saya boleh banyak belajar dari bawah yang boleh saya gunakan kemahiran dan pengalaman tersebut untuk menjadi seorang pegawai yang cemerlang sekiranya saya mempunyai rezeki untuk menjadi seorang pegawai.

Contoh 3

Saya tidak kisah untuk bekerja dibawah kelulusan yang saya miliki kerana pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam telah meletakkan syarat bahawa pemohon boleh memohon jawatan one step below dan bagi pendapat saya, lebih baik sekiranya saya bermula dari bawah dimana boleh membantu untuk saya memahami lebih jelas tentang skop kerja sebagai Pembantu Tadbir Pengkeranian dan Operasi, yang mana boleh memberikan saya ilmu untuk mendidik anak buah dalam seliaan saya sekiranya satu hari nanti saya mendapat jawatan setaraf dengan kelulusan akademik yang saya miliki.

Dah jelas dengan jawapan yang dikongsikan dan nampak cara untuk menjawab soalan ini dengan bijak? Semoga perkongsian idea untuk jawapan ini dapat membantu anda menghadapi temuduga nanti.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma