MoHE x Shopee (Siswa Mall): Latihan Kemahiran E-dagang & Bantuan Buat 12,000 Graduan

Kira-kira 12,000 graduan bakal mendapat manfaat daripada pelaksanaan program MoHE x Shopee: Siswa Mall yang menyediakan latihan dalam aspek e-dagang serta kemahiran berniaga dalam talian kepada para graduan institut pengajian tinggi (IPT) di Malaysia.

MoHE x Shopee: Siswa Mall adalah hasil kolaborasi strategik Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dengan pihak Shopee Malaysia bagi membentuk lebih ramai usahawan dalam kalangan pelajar dan graduan IPT berpandukan Pelan Tindakan Keusahawanan Institusi Pendidikan Tinggi 2021 hingga 2025.

Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut manfaat latihan kemahiran MoHE x Shopee yang ditawarkan.

GOLONGAN SASARAN

Kira-kira 12,000 graduan bakal mendapat manfaat tersebut merangkumi:

  • 5,000 graduan institusi pengajian tinggi awam (IPTA)
  • 5,000 graduan institusi pendidikan tinggi swasta (IPTS)
  • 2,000 graduan politeknik dan komuniti

Sasaran adalah bagi graduan tahun 2019, 2020 dan 2021.

MANFAAT MOHE X SHOPEE: SISWA MALL

Shopee Malaysia dilantik untuk:

  • Latihan keusahawan dan platform perniagaan dalam talian kepada graduan
  • Para graduan dapat dilatih dan diperkasakan khususnya dalam perkara yang berkaitan dengan bidang keusahawan dan e-dagang
  • Setiap pelajar yang berjaya dilatih di bawah program tersebut dan memulakan kedai di Shopee akan turut menerima ‘Pakej Bantuan Usahawan Siswa‘ yang disalurkan KPT kepada pelajar melalui Shopee
  • Pakej berkenaan merangkumi baucar kedai Shopee, kredit iklan sertai manfaat lain yang bertujuan untuk membantu usahawan siswa dalam perjalanan e-dagang mereka serta meningkatkan jualan kedai mereka

Program ini juga adalah salah satu program sokongan Pelan Tindakan Keusahawanan Institusi Pengajian Tinggi (PTKIPT) 2021-2025 dan menyokong Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPM) 2015-2025.

Pada masa yang sama pelancaran ini juga adalah satu inisiatif positif ke arah memenuhi aspirasi negara untuk menambah bilangan graduan yang memilih keusahawanan sebagai kerjaya pilihan.

BAGAIMANA DAFTAR MOHE X SHOPEE?

Untuk permulaan anda boleh terus ke laman Shopee untuk megetahui segala maklumat berkaitan. Maklumat lanjut pendaftaran Mohe X Shopee akan pihak kami update dari masa kesemasa.

Baca lanjut mengenai Mohe X Shopee di sini https://shp.ee/95qngdz

Nota: Maklumat lanjut mengenai pendaftaran atau pelaksanaan program MoHE x Shopee: Siswa Mall akan dimaklumkan sekiranya terdapat maklumat terbaru dari pihak KPT.

Sumber

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma