Mengapa Cover Letter Penting Dalam Memohon Kerja? Ini Jawapannya Beserta Tips Menghantar Cover Letter

Dalam setiap proses permohonan sesuatu jawatan, resume adalah perkara utama yang perlu anda serahkan. Namun ada juga sesetengah syarikat yang meminta anda untuk menghantar cover letter sekali dengan resume untuk menjelaskan mengapa anda layak menjawat jawatan yang diiklankan.

Walaupun cover letter tidak perlu dihantar bagi beberapa jenis jawatan kerja, namun ada baiknya anda masukkan juga cover letter dalam setiap permohonan yang anda buat.

Berikut adalah perkongsian mengenai apa itu cover letter, mengapa penting untuk anda hantar cover letter dan tips menghantar cover letter.

APA ITU COVER LETTER?

Cover letter adalah satu surat lamaran dengan satu halaman sahaja yang lengkap memberi informasi tentang posisi jawatan yang anda mohon, kelayakan anda dalam jawatan tersebut dan sebab anda berminat bekerja dengan syarikat tersebut. Cover letter yang baik dapat membantu anda menonjolkan diri lebih dari calon lain.

Mengapa Cover Letter Penting Dalam Memohon Kerja? Ini Jawapannya Beserta Tips Menghantar Cover Letter

MENGAPA COVER LETTER PENTING DALAM MEMOHON KERJA?

Berikut adalah beberapa sebab mengapa cover letter penting dalam memohon kerja:

Ia Menceritakan Tentang Diri Anda

Cover letter memberi anda peluang untuk menceritakan tentang diri anda secara terperinci sebelum berpeluang untuk temuduga dengan pengurus pengambilan pekerja. Dalam cover letter, anda berpeluang menunjukkan kelayakan anda untuk pekerjaan itu dan menjelaskan apa yang menjadikan anda sesuai. Majikan juga dapat mengetahui lebih banyak mengenai diri dan potensi anda.

Cover letter memberi anda peluang untuk menonjolkan diri anda dan menunjukkan jenis nilai teras yang boleh anda bawa kepada syarikat.

Membina Hubungan Dengan Majikan

Perkara utama yang perlu anda tahu dalam memohon kerja adalah membina hubungan yang baik dengan majikan sangat penting untuk mendapatkan pekerjaan yang sesuai dengan matlamat kerjaya anda.

Perbezaan utama antara resume dan cover letter adalah resume merangkumi fakta tentang apa yang telah anda lakukan, sedangkan cover letter menunjukkan keperibadian sebenar anda kepada majikan.

Dalam membuat cover letter, tunjukkan pencapaian yang paling bermakna bagi anda dalam kerjaya profesional dan mengapa anda menyatakan hal itu. Dengan menjelaskan pencapaian anda, majikan akan menilai kelayakan anda dan mudah tertarik jika pencapaian anda membawa makna di tempat kerja.

Menjelaskan Hubungan Anda Dengan Kenalan Yang Merujuk Anda

Mungkin dalam situasi di mana anda mendapat tawaran untuk memohon kerja di sesuatu syarikat adalah daripada kenalan anda seperti saudara mara atau rakan.

Dalam cover letter anda akan menerangkan bagaimana anda tertarik dengan tawaran kenalan anda dan bagaimana tawaran tersebut memberi inspirasi kepada anda untuk memohon kerja.

BILA PERLU HANTAR COVER LETTER?

Berikut adalah beberapa situasi yang memerlukan anda hantar cover letter:

  1. Apabila syarikat meminta: Syarikat akan memaklumkan kepada anda jika mereka memerlukan cover letter anda semasa permohonan kerja. Sekiranya ia tertulis pilihan, sediakan juga cover letter dan hantar bersama resume dan permohonan anda.
  2. Sekiranya majikan perlu semasa temuduga: Jika anda memohon kerja tanpa cover letter dan dapat tawaran temuduga, bawa sekali cover letter anda sebagai persediaan. Ini jarang berlaku, tapi ada kemungkinan juga majikan akan minta cover letter semasa temuduga.
  3. Jika anda tahu nama pengurus pengambilan pekerja (HR): Alamatkan cover letter tersebut terus ke pengurus pengambilan pekerja jika anda tahu nama mereka.
  4. Sekiranya kenalan anda merujuk  anda ke jawatan yang diminta. Kirim cover letter anda kepada orang yang anda kenal di dalam syarikat. Mereka akan menghantarnya kepada jabatan sumber manusia atau kepada pengurus pengambilan organisasi mereka.

TIPS MENGHANTAR COVER LETTER

Mengapa Cover Letter Penting Dalam Memohon Kerja? Ini Jawapannya Beserta Tips Menghantar Cover Letter

Resume dan cover letter biasanya merupakan dokumen utama yang dihantar oleh pemohon kepada majikan semasa permohonan kerja. Namun, pertimbangkan petua ini sebelum menyerahkan resume dan cover letter anda untuk pekerjaan yang anda mohon.

  1. Baca keterangan jawatan. Keterangan jawatan biasanya akan menyenaraikan kelayakan yang diinginkan untuk jawatan tersebut. Ini dapat membantu anda mengetahui sama ada anda sesuai untuk jawatan ini. Pastikan juga anda perhatikan arahan permohonan yang ditulis dalam keterangan.
  2. Peruntukkan masa anda dengan betul. Ambil masa secukupnya untuk buat resume dan cover letter yang bagus dan sesuai dengan pekerjaan yang diminta.  Dalam cover letter, majikan ingin mengetahui bagaimana anda dapat memberi manfaat kepada syarikat. Jadi cover letter anda mestilah sampaikannya.
  3. Buat portfolio. Buat portfolio untuk mempamerkan pekerjaan yang telah anda lakukan sepanjang anda berkarier. Anda juga boleh menyertakan salinan resume anda, yang memudahkan majikan melihat semuanya dalam satu halaman.  Kalau anda dah sampai tahap temuduga, cetak portfolio dan tunjukkan juga kepada pengurus pengambilan kerja anda.
  4. Pantau media sosial anda. Banyak majikan pada hari ini memeriksa akaun media sosial pemohon terlebih dahulu sebelum diambil bekerja untuk melihat apa yang dipaparkan oleh pemohon secara terbuka. Ini boleh menjadi petunjuk bagi majikan untuk melihat apakah anda sesuai untuk syarikat mereka.

Semoga perkongsian ini bermanfaat bagi anda yang masih tidak tahu kepentingan menghantar cover letter. Ingat, sebelum menghantar cover letter kepada sesuatu syarikat, ikuti tips yang dikongsikan di atas. Jadikan cover letter sebagai satu surat untuk anda menonjolkan diri dan potensi anda. Selamat maju jaya!

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma