Laluan Kerjaya Bidang Psikologi Yang Ramai Tak Tahu. Nak Jadi Guru/ Pensyarah Pun Boleh

Bidang psikologi adalah antara bidang yang popular dan mendapat perhatian daripada kalangan anak muda di Malaysia. Ramai juga yang mempunyai keinginan untuk menceburi bidang psikologi selepas tamat sekolah. Namun tak ramai yang tahu laluan-laluan kerjaya selepas tamat belajar dalam bidang psikologi ini.

Banyak sebenarnya laluan kerjaya, nak jadi cikgu pun boleh tau! Graduan lulusan psikologi ada pilihan untuk terus sambung pengajian ke peringkat yang lebih tinggi ataupun berhenti dan mulakan kerjaya. Nak tahu laluan kerjaya yang boleh diceburi untuk pelajar bidang psikologi?

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui laluan kerjaya bidang psikologi di Malaysia.

KERJAYA DALAM PERKHIDMATAN AWAM

Dalam jabatan kerajaan, ada juga jawatan yang berkaitan dengan ahli psikologi ditawarkan iaitu:

 • Pegawai Psikologi (Klinikal)
  – Mesti ada sarjana muda psikologi ( atau 15 subjek pra-syarat); dan
  – Sarjana psikologi klinikal
  – Jumlah jawatan adalah terhad
 • Pegawai Psikologi (Kaunseling)
  – Mesti ada sarjana muda psikologi (atau 15 subjek pra-syarat); dan
  – Sarjana psikologi kaunseling
  – Perlu bersaing dengan kaunselor berdaftar (yang bukan ahli psikologi)
 • Pegawai Psikologi (Umum)
  – Biasanya ada sarjanamuda psikologi sahaja
  – Tisak dikira ahli psikologi lagi melainkan mereka sambung belajar sarjana psikologi selain psikologi klinikal atau psikologi kaunseling
  – Perlu bersaing dengan graduan kaunseling sama ada berdaftar atau tidak

LALUAN KERJAYA BIDANG PSIKOLOGI

1 Pensyarah

Antara kerjaya yang paling banyak diambil peluang setelah tamat belajar dalam bidang psikologi adalah menjadi pensyarah di kolej. universiti mengajar kursus-kursus dalam program psikologi. Anda perlu bijak mencari peluang untuk mohon jawatan yang ditawarkan.

Rujuk: Cara Mohon Jawatan Pegawai Pendidikan Pengajian Tinggi Gred DH41 (Pensyarah IPT)

2 Kaunselor

Kaunselor membantu orang yang mempunyai pelbagai masalah, termasuk isu penyalahgunaan perkahwinan, keluarga, emosi, pendidikan, dan bahan. Hampir separuh daripada semua kaunselor bekerja dalam penjagaan kesihatan atau tetapan kebajikan sosial, sementara 11 peratus lagi bekerja untuk kerajaan negeri dan daerah.

Walaupun keperluan berbeza-beza, hampir semua negeri memerlukan sekurang-kurangnya gelar sarjana untuk menjadi seorang kaunselor berlesen. Tetapan kerja biasa termasuk sekolah, kolej dan universiti K-12, hospital, klinik kesihatan mental, dan pejabat amali swasta.

3 Psikologi Sekolah

Psikologi sekolah bekerja dalam pengaturan pendidikan untuk membantu kanak-kanak menangani masalah emosi, akademik, dan sosial. Terima kasih kepada peningkatan minat dalam kesihatan mental kanak-kanak dan undang-undang pendidikan persekutuan, psikologi sekolah telah menjadi pesat menjadi salah satu bidang yang paling pesat berkembang.

Permintaan untuk ahli psikologi sekolah yang berkelayakan melebihi bilangan calon yang ada, yang bermaksud bahawa peluang pekerjaan adalah banyak.

4 Guru Pendidikan Khas

Walaupun sedikit di luar kerjaya psikologi tradisional, bidang pendidikan khusus menawarkan banyak peluang bagi mereka yang suka membantu kanak-kanak. Guru pendidikan khas bekerja dengan pelajar yang mempunyai pelbagai kecacatan.

Untuk menjadi guru pendidikan khas, anda mesti mempunyai sekurang-kurangnya ijazah sarjana muda dan melengkapkan program latihan guru dalam pendidikan khas. Oleh kerana peningkatan pendaftaran dalam program pendidikan khas dan kekurangan guru-guru yang berkelayakan, permintaan pekerjaan adalah kukuh dan dijangka berkembang.

5 Psikologi Kesihatan

Psikologi kesihatan memberi tumpuan kepada membantu orang yang hidup lebih sihat. Mereka mengkaji bagaimana faktor psikologi, biologi, dan sosial mempengaruhi kesihatan. Dua bidang penting dalam psikologi kesihatan termasuk membantu orang mengelakkan penyakit dan menggalakkan tingkah laku yang sihat. Mendidik orang tentang sebab-sebab penyakit dan mengajar tabiat yang lebih sihat hanya dua perkara yang boleh dilakukan psikologi kesihatan secara teratur.

Profesional ini sering bekerja dalam tetapan seperti hospital, universiti, pusat penjagaan kesihatan, dan agensi kerajaan. Sesetengah tugas pekerjaan yang mereka lakukan termasuk membantu orang untuk menurunkan berat badan, berhenti merokok, makan sihat, dan mengurangkan tekanan .

6 Psikologi Klinikal

Psikologi klinikal menilai, mendiagnosis dan merawat pelanggan yang mengalami gangguan psikologi. Para profesional ini biasanya bekerja dalam pengaturan hospital, klinik kesihatan mental, atau amalan swasta.

Psikologi klinikal adalah bidang pekerjaan tunggal terbesar dalam psikologi, tetapi masih terdapat banyak pekerjaan yang tersedia untuk profesional yang berkelayakan. Untuk menjadi ahli psikologi klinikal, anda mesti mempunyai ijazah kedoktoran dalam psikologi klinikal dan kebanyakan negeri memerlukan minimum satu tahun magang. Kebanyakan program sekolah lepasan dalam psikologi klinikal agak kompetitif.

7 Kaunselor Kerjaya Atau Vokasional

Kaunselor kerjaya membantu individu membuat keputusan kerjaya dan menggunakan alat termasuk penilaian personaliti, inventori faedah, dan langkah penilaian lain.

Mereka sering bermula dengan melihat kepentingan klien, sejarah pekerjaan, pendidikan, kemahiran, dan ciri-ciri keperibadian untuk menentukan kerjaya yang mana adalah perlawanan yang baik. Mereka juga membantu pelanggan bekerja dalam kemahiran membina, mengamalkan wawancara, meningkatkan resume, dan mencari pembukaan kerja. Membantu pelanggan yang berurusan dengan kehilangan pekerjaan atau tekanan berkaitan pekerjaan juga biasa.

8 Psikologi Forensik Atau Jenayah

Psikologi forensik menggunakan psikologi untuk bidang penyiasatan jenayah dan undang-undang. Ini dengan cepat menjadi salah satu kerjaya psikologi terpuji berkat penggambaran banyak dalam filem, program televisyen dan buku-buku popular.

Walaupun bidang itu mungkin tidak begitu glamor seperti yang digambarkan dalam media, psikologi forensik masih merupakan pilihan kerjaya yang menarik dengan banyak potensi untuk pertumbuhan. Psikologi forensik kerap bekerja dengan pakar lain untuk menyelesaikan pertikaian penjagaan kanak-kanak, meneliti tuntutan insurans, melakukan penilaian penjagaan kanak-kanak, dan menyiasat penyalahgunaan kanak-kanak yang disyaki.

KERJAYA LAIN BIDANG PSIKOLOGI

Sebenarnya banyak lagi laluan kerjaya dalam bidang psikologi ini. Namun setiap kerjaya adalah berbeza mengikut bidang yang kita pelajari. Antara laluan kerjaya lain adalah:

 • Ahli Terapi Seni
 • Psikologi Penerbangan
 • Psikologi Kejuruteraan
 • Pakar Psikologi Eksperimen
 • Kaunselor Genetik
 • Geropsychologist
 • Psikologi Kesihatan
 • Psikologi Industri- Organisasi
 • Psikologi Sukan
 • Pakar Psikologi Lalu Lintas
 • Penasihat Akademik
 • Jururawat Psikiatri Lanjutan
 • Ejen Pengiklanan
 • Jurulatih Haiwan
 • Pekerja Kes
 • Pekerja Penjagaan kanak-kanak
 • Pentadbir Pendidikan
 • Guru Sekolah Rendah
 • dan banyak lagi!

Bagi individu yang belajar bidang psikologi juga berpeluang untuk mohon kerja-kerja yang tidak mengkhususkan sesuatu bidang sebagai syarat kelayakan. Antaranya seperti Pegawai Polis, kerja dalam bidang pentadbiran dan lain-lain.

Semoga bermanfaat!

Sumber

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma