axis bank horny bhabhi scandal.visit the website xxx videos
yeahporn.top horny man makes al kinds of tricks with shaved wet fur pie.
www.pornforbuddy.com

COVID-19: Ikut Kuarantin Cara China, Itu Yang Perlu Rakyat Malaysia Lakukan

Penularan wabak penyakit Covid-19 di Malaysia kini semakin serius berikutan dengan kes yang semakin meningkat dari hari ke hari. Kerajaan telah mengambil langkah untuk mengurangkan penularan wabak tersebut dengan mengeluarkan Perintah Kawalan Pergerakan yang berkuatkuasa sehingga 31 Mac 2020.

Langkah kawalan ini melibatkan prosedur dan kawalan ketat yang diletakkan di bawah Majlis Keselamatan Negara (MKN) yang meminta agar semua pihak memberikan komitmen yang tinggi dalam usaha ini. Dalam usaha kawalan pergerakan ini, rakyat dinasihatkan untuk patuh arahan agar sentiasa berada di rumah selama 14 hari yang disebutkan.

Orang ramai yang gagal mematuhi arahan Perintah Kawalan Pergerakan boleh dikenakan hukuman penjara. Pengumuman yang dibuat oleh Perdana Menteri bukanlah perintah berkurung sepenuhnya atau complete lockdown, tetapi ini adalah perintah bagi mengurangkan rakyat berkumpul di satu tempat.

Namun, apa yang kita lihat sehingga hari ini adalah ramai rakyat daripada bandar besar berpusu-pusu pulang ke kampung bagi menghabiskan tempoh perintah kawalan sedangkan arahan kerajaan adalah jelas bahawa orang ramai perlu tinggal di mana mereka berada. Apabila ramai rakyat yang pulang ke kampung, ini akan menggalakkan lagi penyebaran wabak berlaku dengan lebih meluas.

Tahukah anda bahawa negara China kini dilaporkan berjaya mengawal Covid-19? Menurut laporan, bukan sahaja wilayah Hubei dan Wuhan yang dikuarantin malah seluruh China.

Berikut adalah cara kuarantin yang negara China lakukan sehingga berjaya mengawal penularan tersebut yang patut kita contohi.

KUARANTIN CARA NEGARA CHINA

Ketika tempoh kuarantin iaitu selama 40 hari, rakyat negara China telah ikuti perintah yang dikeluarkan dan hasilnya mereka berjaya mengawal penularan wabak tersebut sehingga kini. Berikut adalah cara rakyat China kuarantin:

  • Hanya seorang wakil isi rumah yang dibenarkan keluar untuk dapatkan barang keperluan penting setiap dua atau tiga hari.
  • Hanya kedai barangan keperluan, pasar raya, farmasi dan klinik sahaja dibuka.
  • Rakyatnya tidak boleh lepak di luar atau berjalan tanpa tujuan. Pihak polis akan membuat rondaan dan mengarahkan mereka balik ke rumah jika didapati berada di luar.
  • Semua rakyat China perlu memeriksa suhu sebelum memasuki mana-mana bangunan.
  • Jika keluar rumah, mereka perlu memakai topeng muka dan sentiasa membawa cecair pembasmi kuman.
  • Jika terpegang butang lif atau apa-apa benda di luar, mereka akan mencuci tangan sebelum masuk ke dalam kereta dan memegang barangan lain.
  • Mereka juga perlu mencuci barangan yang dibeli termasuk plastik dan beg pakai semula, kunci kereta dan telefon bimbit.

Teliti dan fahami langkah yang diambil oleh rakyat negara China di atas untuk kita contohi. Tindakan ini perlu diambil segera kerana kita tidak boleh menunggu lebih lama sehingga keadaan menjadi lebih tegang. Berharap semua pihak dapat bersabar menghadapi dugaan ini, jangan panik dan sentiasalah bertenang.

Mungkin tindakan yang diambil oleh kerajaan Malaysia dalam Perintah Kawalan Pergerakan itu menimbulkan kesulitan dan kesukaran untuk rakyat dalam menjalani kehidupan seharian dan terburu-buru. Namun tindakan yang diambil ini adalah sangat penting bagi membendung penularan wabak Covid-19 yang telah meragut dua nyawa setakat ini.

Jangan ambil mudah dengan perintah yang diberikan oleh kerajaan ini. Semua rakyat bertanggungjawab untuk berdisiplin dalam ikuti perintah ini. Percayalah dengan langkah-langkah sekatan pergerakan yang dilaksanakan oleh kerajaan, kita mampu menyekat penularan wabak ini dalam masa yang terdekat

https://baseofporn.com
https://www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma