Calon Guru, Ambil Tahu Konsep 6C Dalam Pengajaran Abad Ke 21 [PAK21] Ini

Kita sering kali mendengar konsep 4C dalam Pembelajaran Abad ke-21. Namun, adakah anda pernah mendengar penekanan 6C dalam Pembelajaran Abad ke-21 (PAK-21).

6C merujuk kepada enam kemahiran yang perlu diterapkan dalam diri murid oleh guru-guru melalui proses Pembelajaran dan Pemudahcaraan (PdPc) sama ada di dalam mahupun di luar bilik darjah.

Hanya guru yang mempunyai kemahiran 6C sahaja mampu menerapkan kemahiran 6C dalam kalangan murid. Khas buat calon guru atau graduan yang telah buat permohonan pengambilan guru, pastikan anda ambil tahun konsep 6C dalam PAK21 ini.

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui lebih lanjut konsep kemahiran 6C.

KONSEP KEMAHIRAN 6C

Berikut adalah kemahiran 6C yang perlu ada dalam diri setiap guru atau calon guru:

1) Critical Thinking (Pemikiran Kritis)

Pemikiran kritis adalah sebahagian daripada kemahiran berfikir yang dapat membantu manusia menyelesaikan sesuatu masalah dengan berkesan dan menyesuaikan diri dengan persekitaran. Individu yang ada kemahiran pemikiran kritis ini akan dipandang sebagai individu yang mampu berfikir lebih dari jangkaan orang ramai.

2) Creative Thinking (Pemikiran Kreatif)

Pemikiran kreatif adalah kecekapan menggunakan minda untuk menghasilkan idea yang baru, asli, luar biasa, pelbagai dan bernilai. Setiap orang ada pemikiran kreatif masing-masing. bagi mewujudkan pemikiran kreatif ini, kita perlu membuat lebih banyak kajian, bacaan, penilitian terhadap sesuatu dan sebagainya.

3) Collaboration (Kolaborasi)

Kolaborasi adalah satu proses yang melibatkan kerjasama oleh beberapa individu dalam satu kumpulan atau pasukan untuk mencapai hasil yang diinginkan dan sekaligus melahirkan kepercayaan antara ahli-ahli yang terlibat.

4) Communication (Komunikasi)

Kemahiran komunikasi adalah penting dalam proses penyampaian makluman, perkongsian pendapat dan interaksi antara dua pihak. Setiap guru patut terapkan kemahiran ini kepada murid sejak di awal persekolahan kerana kemahiran ini akan digunakan sehingga ke akhir hayat.

5) Character (Perwatakan)

Watak adalah satu corak tingkat laku, fikiran dan perasaan berdasarkan prinsip-prinsip kekuatan moral dan integriti.

6) Country (Kenegaraan)

Merujuk kepada sikap patriotisme dalam diri iaitu cinta akan negara dan mempunyai identiti nasional.

Penerapan 6C mungkin berlaku secara tidak sedar atau secara semula jadi. Namun setiap guru mestilah buat perancangan awal bagaimana nak terapkan elemen-elemen ini sepanjang sesi PdP.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma