Akan Ada Pengambilan Guru One-Off Lagi, KPM Perkenal Kluster Mata Pelajaran

Berita baik buat graduan terutama graduan dalam bidang Pendidikan! Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) memperkenalkan kaedah Kluster Mata Pelajaran (KMP) dalam pengambilan guru secara one-off bagi memastikan tiada lambakan graduan yang mengambil Ikhtisas Pendidikan.

Menteri Kanan Pendidikan Datuk Dr Radzi Jidin berkata langkah yang diperkenalkan itu bakal memberi peluang lebih luas kepada para graduan untuk memohon berdasarkan pemetaan ijazah sarjana muda yang bersesuaian.

Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut pengenalan Kluster Mata Pelajaran oleh KPM.

KLUSTER MATA PELAJARAN

Apa yang dimaksudkan dengan kaedah Kluster Mata Pelajaran (KMP) yang diperkenalkan oleh KPM adalah:

  • Graduan yang memiliki bidang pengkhususan utama tertentu boleh memohon untuk mengisi kekosongan mata pelajaran lain yang dikategorikan dalam kluster sama

Pendekatan yang akan digunakan untuk pertama kali ini juga akan digunakan bagi pengambilan guru akan datang juga. Ini bermaksud, akan ada lagi pengambilan guru buat graduan-graduan nanti!

OBJEKTIF PENGENALAN KLUSTER MATA PELAJARAN

Seperti yang dimaklumkan oleh Menteri Kanan Pendidikan Datuk Dr Radzi Jidin, pengenalan Kluster Mata Pelajaran ini adalah dengan matlamat untuk:

  • Memastikan tiada lambakan graduan yang mengambil Ikhtisas Pendidikan.
  • Membela nasib graduan pendidikan keluaran universiti yang masih tiada peluang ditempatkan mengajar di sekolah

LEBIH 18,000 GURU ONE-OFF TELAH DILANTIK

Seramai 18,702 Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PPP) Gred DG41 secara one-off telah dilantik dalam pengambilan khas bagi mengisi kekosongan guru di sekolah KPM di bawah bidang kuasa Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP).

Sehingga 28 Mac lepas pula, seramai 13,255 guru baharu berjaya ditempatkan ke seluruh negara, manakala baki 515 lagi akan ditempatkan mulai 11 April ini.

Berdasarkan status terkini (sehingga 29 Mac 2022), masih terdapat 4,932 kekosongan jawatan di bawah pengambilan khas ini yang perlu diisi oleh calon yang layak. KPM mendapati terdapat kekurangan bilangan graduan yang mempunyai Ikhtisas Pendidikan bagi Bahasa Inggeris dan Pendidikan Islam untuk pengambilan guru.

KPM komited untuk berusaha mencari bekalan guru yang mempunyai ikhtisas dua subjek kritikal berkenaan. Banyak senarai mata pelajaran yang tidak ada bekalan mencukupi dalam pasaran graduan, namun yang paling kritikal ialah yang mempunyai ikhtisas pendidikan Bahasa Inggeris.

Sumber

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma