8 Kesalahan Yang Selalu Pelajar Lakukan Dalam Menyediakan Tesis

Dalam menulis tesis ini terdapat pelbagai jenis pelajar. Ada yang main tulis sahaja asalkan siap, ada juga yang betul-betul teliti dalam menulis tesis. Pastinya ramai pelajar yang buat tesis dengan bersungguh-sungguh agar lulus dengan cemerlang.

Namun walaupun pelajar merasakan apa yang mereka buat itu sudah betul, sebenarnya ada beberapa kesalahan yang pelajar tidak sedar mereka lakukan. Kesalahan ini dikongsikan sendiri oleh examiner PhD viva Mohammad Tazli Azizan.

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui kesalahan-kesalahan itu agar kita semua ambil perhatian dalam menyediakan tesis.

KESALAHAN PELAJAR DALAM MENULIS TESIS

8 Kesalahan Yang Selalu Pelajar Lakukan Dalam Menyediakan Tesis

1 Abstrak

Yang pertama sekali yang akan pemeriksa lihat adalah bahagian Abstrak. Masa menulis abstrak, pastikan abstrak tersebut holistik yang lengkap dari pengenalan sehinggalah hasil kajian dan kesimpulan. Selalunya pelajar yang menulis FYP dan MSc yang sering melakukan kesilapan dalam bahagian ini. Selalunya kesalahan mereka adalah abstrak tidak lengkap.

2 Permasalahan Kajian

Kesalahan yang pelajar selalu lakukan di bahagian ini adalah tidak dapat tentukan masalah berdasarkan kajian dengan tepat. Tiba-tiba sahaja muncul penyelesaian kepada masalah yang tidak tahu apa punca. Jadi di bahagian ini, pelajar mestilah peka dan tentukan permasalahan kajian dengan tepat dan jelas.

3 Objektif

Walaupun nampak ringkas, ramai juga yang terlepas pandang bahgian objektif ini. Pelajar sering masukkan objektif yang tidak jelas kerana selalunya ayat panduan atau keyword mereka tidak betul. Bila dah bahagian objektif pun sudah tidak betul, bahagian seterusnya pula pasti akan menghadapi masalah.

Mungkin pelajar sendiri tidak nampak masalahnya di mana. Tetapi kekeliruan akan terkesan kepada pemeriksa nanti.

4 Keaslian Penulisan

Kadang-kadang pelajar tidak kira Degree ataupun PhD ini cuma pura-pura sibuk sahaja buat tesis. Sebenarnya ada yang sibuk ‘copy paste’ sahaja ataupun curi idea orang lain. Macam mana nak sumbangkan kepada pembinaan ilmu baru kalau pelajar buat perkara yang semua orang dah pernah buat?

Walaupun agak susah sebenarnya nak keluarkan idea sendiri, tetapi percayalah idea baru yang dikeluarkan sendiri lah yang menghasilkan hasil yang paling berkualiti.

5 Kajian Lepas

Kebanyakan pelajar fikir Kajian Lepas ini hanyalah ringkasan kepada jurnal yang kita baca. Salah sebenarnya! Kajian Lepas adalah satu idea di mana pelajar membina pengetahuan atau idea berdasarkan kajian orang lain. Sekiranya ada persamaan antara kajian-kajian lepas yang anda kaji, kenapa perkara itu berlaku? Sekiranya ada perbezaan, kenapa pula ia berlaku?

Fikir dengan lebih kritikal dan ilmiah untuk mencari jawapan kajian tersebut. Kajian Lepas yang bagus adalah apabila pelajar dapat gambaran lebih besar hasil daripada kajian-kajian jurnal lepas dan kaitkan semula objektif kajian tersebut.

6 Metodologi kajian

Bahagian ini pun ada isu dalam kalangan pelajar. Pelajar perlu berbalik kepada objektif asal. Jika kaedah atau metodologi pelajar tidak cuba untuk menjawab objektif, maka huru haralah kajian nanti.  Jenis data yang akan kita kaji pun kena pastikan sah dan dipercayai. Jika bahagian ini pelajar buat silap dan pemeriksa nampak silap tu, sama ada anda perlu Viva semula ataupun gagal terus.

7 Hasil Kajian & Analisis

Bahagian inilah bahagian utama yang pemeriksa lihat. Tesis yang kuat adalah akan dapat hasil kajian yang ‘triangulate’ untuk mengesahkan hasil kajian kita. Contohnya bila kita dapat satu pemerhatian atau hasil, kita akan mencari sebab kenapa fenomena itu berlaku, kemudian kita akan kaitkan balik dengan penemuan-penemuan lain dalam kajian, penemuan-penemuan lain daripada kajian orang lain dan seterusnya kaitkan dengan teori asal yang berkait dengan kajian kita.

8 Kesimpulan

Untuk bahagian kesimpulan, pelajar perlu jawab balik objektif kajian. Tercapai atau tidak? Jika tidak, kenapa dan apa limitasi dalam kajian? Apa pula cadangan untuk sambung kajian dan penyataan kepada anda beri cadangan tersebut.

Semoga perkongsian ini sedikit sebanyak dapat membantu pelajar yang sedang atau akan menyediakan tesis. Bila dah cek kesalahan-kesalahan yang dikongsikan ini, cuba cek balik tesis anda dan pastikan anda tidak lakukan kesalahan ini. Ingat, jika anda sedar ada kesalahan dalam menulis tesis jangan anda hiraukan kerana kesalahan tersebut mungkin akan disedari oleh pemeriksa nanti.

Selamat maju jaya!

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma