axis bank horny bhabhi scandal.visit the website xxx videos
yeahporn.top horny man makes al kinds of tricks with shaved wet fur pie.
www.pornforbuddy.com

Ibu Yang Tak Sempat Ganti Puasa Kerana Mengandung & Menyusu Tidak Perlu Bayar Fidyah – Mufti WP

Tidak lama lagi bulan Ramadan akan tiba pasti ramai yang sudah buntu nak ganti puasa yang lepas ditinggalkan. Bagi ibu yang bersalin pada bulan puasa tahun lepas, banyak juga nak kena ganti ya. Tambahan pula rasa tidak larat nak ganti puasa bila menyusukan anak.

Selepas bersalin, tentunya ramai ibu-ibu masih menyusukan anak dan ada pula yang dah mengandung lagi. Jadi, memang agak berat rasanya untuk menggantikan banyak hari puasa yang tertinggal. Jika tidak sempat ganti bagaimana ya? Adakah perlu bayar fidyah?

Isu fidyah ini sering dipersoalkan terutamanya bagi ibu yang mengandung, bersalin atau menyusukan anak. Maklumlah, risau akan hukumnya.

Bagi penjelasan yang lebih terang, ikuti perkongsian di bawah untuk penerangan daripada bekas Mufti Wilayah Persekutuan yang diolah dari artikel beliau.

Ibu Yang Tak Sempat Ganti Puasa Kerana Mengandung & Menyusu Tidak Perlu Bayar Fidyah - Mufti W

HUKUM BAYAR FIDYAH KEPADA IBU YANG TIDAK SEMPAT GANTI PUASA KERANA MENGANDUNG ATAU MENYUSUKAN ANAK

SOALAN:
Assalamualaikum wbt,

Adakah wanita yang tidak sempat menggantikan puasa Ramadhan sehingga tiba Ramadhan seterusnya wajib qadha’ dan membayar kafarah?

Alasan dia menangguhkan ialah kerana mengandung atau menyusukan anak.

Terima kasih.

JAWAPAN:
Waalaikumussalam wbt,

Alhamdulillah segala puji dan syukur kami panjatkan kepada Allah ﷻ. Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad ﷺ, ahli keluarga Baginda, para sahabat, serta mereka yang mengikuti jejak langkah Baginda hingga ke hari Kiamat.

Di dalam Syariat Islam, mengandung dan menyusukan anak adalah bentuk keuzuran yang mengharuskan berbuka. Daripada Anas al-Ka’biy RA, Rasulullah ﷺ bersabda:

إِنَّ اللَّهَ تَعَالَى وَضَعَ عَنِ الْمُسَافِرِ الصَّوْمَ وَشَطْرَ الصَّلاَةِ، وَعَنِ الْحَامِلِ أَوِ الْمُرْضِعِ الصَّوْمَ

Maksudnya: “Allah SWT meringankan puasa dan memendekkan solat bagi orang yang bermusafir, sementara perempuan mengandung dan yang menyusukan anak, Allah meringankan puasanya sahaja.”

Riwayat al-Tirmizi (715) dan Abu Daud (2408)

”Wajib ke atas wanita yang tidak berpuasa kerana mengandung atau menyusukan anak untuk menggantikan puasa selepas berlalunya Ramadhan.”

Jika dia tidak sempat menggantikannya, bukan kerana keuzuran, maka dia dianggap berdosa dan diwajibkan untuk membayar fidyah sebanyak satu cupak makanan ruji tempatan, seberat 600 gram.

Rujuk al-Fiqh al-Manhaji (2/92).

Berkata Syeikh Muhammad al-Zuhaili dalam al-Mu`tamad fi al-Fiqh al-Syafie (2/200):

“Adapun sekiranya seseorang itu melewatkan qadha puasa Ramadhan kerana suatu keuzuran; seperti sakitnya berpanjangan, menyusukan, mengandung, atau sentiasa musafir, sehingga masuk ke Ramadhan yang lain, maka tidak wajib fidyah akibat kelewatan ini, dan wajib qadha sahaja.”

Kenyataan yang sama dinukilkan daripada kitab al-Taqrirat al-Sadidah (Qism Ibadat) (hlm. 456) oleh Syeikh Hasan al-Kaf:

“Jika seseorang itu melewatkan qadha kerana suatu keuzuran seperti musafir, sakit, menyusukan, lupa dan jahil – maka dia tidak wajib bayar fidyah.”

Ibu Yang Tak Sempat Ganti Puasa Kerana Mengandung & Menyusu Tidak Perlu Bayar Fidyah - Mufti W

KESIMPULAN

Apa yang dapat disimpulkan berdasarkan pencerahan oleh mufti WP tadi adalah jelas bahawa ibu-ibu yang melewatkan ganti puasa kerana uzur Syarie seperti sentiasa sakit, perlu menyusukan anak dan mengandung adalah tidak wajib dikenakan bayaran fidyah jika mereka tidak sempat menggantikan puasa sebelum tiba Ramadan seterusnya.

Semoga penjelasan ini memberi jawapan kepada persoalan yang dicari.

Wallahua’lam

Sumber

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.
https://baseofporn.com
https://www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma