Apa Itu CIAST? Pemegang Sijil Kemahiran Malaysia (SKM), Sila Ambil Tahu Jika Nak Jadi Pengajar

Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) adalah satu dokumen yang diiktiraf dan dikeluarkan oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) Malaysia. Bagi yang berminat nak jadi tenaga pengajar tu, anda boleh ambil SKM untuk melayakkan diri jadi tenaga pengajar kemahiran. Tak perlu ada degree pun boleh jadi tenaga pengajar tau!

Anda pemegang Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) yang berminat nak jadi Pengajar Kemahiran? Dah ada SKM Tahap 3 dan tidak tahu hendak ke mana  serta ingin tingkatkan kemahiran mengajar anda? Ayuh kenali CIAST!

Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut berkenaan CIAST yang anda kena tahu.

CENTRE FOR INSTRUCTOR AND ADVANCED SKILL TRAINING (CIAST)

Pusat Latihan Pengajar dan Kemahiran Lanjutan atau lebih dikenali sebagai Centre for Instructor and Advanced Skill Training (CIAST) terletak di Shah Alam, Selangor.

CIAST telah mula beroperasi pada tahun 1983 dengan bantuan kewangan daripada Kerajaan Jepun dibawah Projek Pembangunan Sumber Manusia ASEAN dan dikawal selia oleh pakar-pakar teknikal dan pengurusan dari Jepun menerusi JICA sehingga tahun 1991.

CIAST beroperasi sepenuhnya dibawah Jabatan Tenaga Manusia, Kementerian Sumber Manusia bermula pada 1991 sehingga Mei 2007 sebelum dipindahkan pengurusannya di bawah Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) di kementerian yang sama pada Jun 2007.

PROGRAM DITAWARKAN DI CIAST

CIAST menawarkan Kursus Jangka Panjang seperti:

  • Sijil Pengajar Vokasional/ Vocational Training Officer (VTO) Tahap 3;
  • Diploma Lanjutan Pengajar Vokasional (DLPV) Tahap 5 (Bidang Elektronik, Mekatronik, Pengeluaran, Kimpalan dan Automotif); dan
  • Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 + VTO (Bidang Elektronik, Mekatronik, Pengeluaran, Kimpalan, Automotif, Komputer Sistem dan Komputer Rangkaian).

Selain daripada itu, CIAST turut menawarkan kursus jangka pendek dalam bidang teknikal dan kursus-kursus berkaitan dengan kemahiran mengajar khususnya dalam bidang vokasional.

Baca juga: Boleh Ke Sambung Degree Jika Ambil SKM? Boleh, Nak Jadi Tenaga Pengajar Pun Boleh!

KELEBIHAN PENGAJIAN DI CIAST

Antara kelebihan mengikuti latihan pengajar di CIAST adalah:

  • Yuran pengajian untuk kursus jangka panjang di CIAST adalah percuma. Hanya yuran peralatan pelajar akan dikenakan semasa pendaftaran pelajar sebanyak RM 500 – RM 700 sahaja.
  • CIAST menyediakan elaun tuisyen bulanan kepada pelajar untuk kursus jangka panjang. Bayaran elaun adalah untuk perbelanjaan penginapan dan makan sepanjang tempoh pengajian.
  • CIAST menyediakan kemudahan asrama untuk pelajar jangka panjang. Pelajar yang baru mendaftar dikehendaki tinggal di asrama selama satu semester.

Baca juga: Sijil Diperlukan & Panduan Jadi Tenaga Pengajar Kemahiran, Tak Perlu Ada Ijazah Pun

CARA MOHON LATIHAN PENGAJAR DI CIAST

Permohonan bagi mengikuti latihan pengajar di CIAST boleh dibuat melalui aplikasi dalam talian e-Permohonan di laman web CIAST sepanjang tahun atau merujuk laman web dari semasa ke semasa.

Untuk maklumat tepat, lengkap dan terkini, pemohon wajib melayari Laman Web CIAST di:

Untuk maklumat lanjut atau sebarang pertanyaan, anda boleh hubungi:

  • Emel: pengambilan@ciast.gov.my
  • Tel: 03 554 38200 / 8225/ 8226/ 8227 (Unit Pengurusan Pembangunan Pengajar Baru – UPPPB)
  • Soalan Lazim: https://www.ciast.gov.my/

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma