MyPTPTN: Semakan Baki Pinjaman Semasa & Bayaran Balik Pinjaman PTPTN Melalui Aplikasi

Mudah, cepat dan selamat. Itu manfaat yang diperoleh pelanggan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) apabila tidak perlu lagi hadir secara fizikal ke pejabat untuk melakukan sebarang urusan.

Seiring ledakan teknologi dan dunia tanpa sempadan di samping penggunaan peranti yang semakin rancak, aplikasi mudah alih dikenali sebagai myPTPTN yang dilancarkan secara rasmi pada 29 Mac lalu memberi kemudahan teknologi digital secara menyeluruh kepada pelanggan PTPTN.

Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut manfaat MyPTPTN dan kemudahan yang disediakan kepada pelanggan PTPTN.

MANFAAT MYPTPTN

Di tengah-tengah penularan pandemik COVID-19 ketika ini yang belum reda, kewujudan aplikasi berkenaan turut memanfaatkan pelanggannya apabila:

 • mereka tidak perlu lagi bergegas, beratur dan berkumpul di pejabat PTPTN secara fizikal.

Dengan ada aplikasi myPTPTN, urusan lebih mudah apabila pelanggan cuma perlu:

 • memuat turun aplikasi berkenaan di App Store, Play Store serta Huawei AppGallery dan segalanya boleh diakses di hujung jari.

Pengenalan aplikasi myPTPTN selari dengan Teras Ke-5 Pelan Strategik PTPTN 2021-2025 iaitu memperkasakan organisasi ke arah lebih dinamik dan cemerlang melalui pendigitalan bagi memastikan penyampaian perkhidmatan kepada pelanggan tidak terjejas serta sentiasa pada tahap terbaik.

Dengan adanya myPTPTN, ia dapat mengintegrasikan semua kemudahan dalam satu sistem, sekali gus memanfaatkan lebih 3.63 juta peminjam dan 5.28 juta pendeposit Skim Simpanan Pendidikan Nasional (Simpan SSPN).

KEMUDAHAN APLIKASI MYPTPTN

Manfaat aplikasi itu jelas menawarkan pelbagai kelebihan kepada pelanggan. Kini, pelanggan dapat menikmati pelbagai kemudahan PTPTN dalam satu aplikasi secara Single Sign On (SSO).

Kemudahan disediakan dalam aplikasi myPTPTN merangkumi:

 • semakan penyata pinjaman,
 • bayaran balik pinjaman,
 • semakan penyata Simpan SSPN,
 • pembukaan akaun dan penambahan deposit Simpan SSPN serta
 • permohonan potongan gaji dan debit terus bagi bayaran balik pinjaman serta Simpan SSPN.

Bukan itu sahaja, myPTPTN juga menyalurkan sebarang maklumat atau pemberitahuan kepada pelanggan dengan kadar lebih cepat melalui push notification di inbox yang terdapat dalam aplikasi berkenaan.

Antaranya mencakupi makluman tawaran Wang Pendahuluan Pinjaman (WPP), makluman kelulusan pinjaman dan makluman tarikh bayaran pinjaman dikreditkan ke dalam akaun bank. Ia sangat berguna kepada pelajar.

PENDAFTARAN MYPTPTN

Bagi yang ingin gunakan kemudahan ditawarkan oleh PTPTN ini, iaitu aplikasi MyPTPTN, anda boleh memuat turun aplikasi berkenaan di:

 • App Store
 • Play Store
 • Huawei AppGallery

Jika sebelum ini pelanggan perlu masuk di portal yang berbeza untuk mendapatkan perkhidmatan PTPTN, kini pelanggan dapat menikmati pelbagai kemudahan PTPTN berkaitan bayaran balik, simpanan dan pinjaman dalam satu aplikasi secara Single Sign On (SSO).

Inilah kecanggihan teknologi dalam aplikasi mudah alih PTPTN yang dikenali sebagai myPTPTN. Setiap pengguna memerlukan pengesahan identiti secara elektronik sebelum membuat sebarang urus niaga termasuk pengesahan melalui e-mel dan nombor telefon semasa pendaftaran.

Ia termasuk transaksi disahkan dengan menggunakan Kod Kebenaran Transaksi (TAC). Oleh itu, pengguna tidak perlu bimbang untuk menggunakan kemudahan dalam myPTPTN. Segala transaksi adalah mudah, selamat dan terjamin

KEMPEN MYPTPTN, KLIK-KLIK JE!

Bagi menarik lebih ramai menggunakan aplikasi itu, PTPTN menganjurkan Kempen myPTPTN, Klik-klik je!, dengan hadiah keseluruhan berjumlah:

 • RM250,000.

Ia terbuka kepada semua pengguna aplikasi mudah alih itu yang menggunakan perkhidmatan disediakan sepanjang tempoh kempen bermula:

 • 29 Mac sehingga 15 Jun 2022.

kempen ini juga adalah sebagai tanda penghargaan PTPTN kepada peminjam dan pendeposit setia Simpan SSPN sempena Sambutan Jubli Perak 25 Tahun PTPTN.

Sumber

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma