7 Kemahiran Perkeranian/Pembantu Tadbir Yang Boleh Dimasukkan Dalam Resume

Berminat dengan kerja dalam bidang pengkeranian atau pentadbiran? Jawatan-jawatan ini biasanya ditawarkan dalam agensi kerajaan dan swasta dan terbuka kepada pemohon dari pelbagai latar belakang pendidikan. Namun, majikan yang nak ambil pekerja dalam bidang ini pasti akan memandang kemahiran yang pemohon ada terlebih dahulu.

Bagi yang nak mohon kerja dalam bidang pengkeranian/ pentadbiran pastikan anda ada beberapa kemahiran asas yang dapat menunjukkan bahawa anda mempunyai keupayaan yang diperlukan oleh majikan. Tonjolkan kemahiran anda melalui resume yang dihantar.

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui 7 kemahiran perkeranian/ pentadbiran yang boleh dimasukkan dalam resume bagi menarik minat majikan.

7 KEMAHIRAN PERKERANIAN/ PENTADBIRAN

Berikut adalah contoh kemahiran perkeranian/pentadbiran yang boleh dimasukkan dalam resume:

1 Komunikasi Lisan & Bertulis

Anda akan banyak berkomunikasi dengan pelbagai orang di pejabat bermula daripada pekerja biasa,  rakan sejawat, pelanggan, eksekutif dan pengurus syarikat. komunikasi yang akan berlaku mungkin melalui telefon, secara langsung, emel, Skype dan sebagainya. Kemahiran komunikasi yang ada dapat membantu anda membina hubungan yang baik di tempat kerja dan meningkatkan prestasi kerja anda

Kemahiran komunikasi bertulis pula lebih banyak melibatkan emel secara profesional kepada pelanggan atau pekerja. Emel tersebut harus menggunakan penggunaan bahasa yang profesional, tiada kesalahan tatabahasa dan juga mudah difahami. Kemahiran komunikasi bertulis juga melibatkan penggunaan Microsoft Word untuk menaip dokumen di tempat kerja termasuk memo, pembentangan atau penyediaan bahan maklumat lain.

2 Kemahiran Asas Komputer

Anda boleh menyelesaikan banyak tugas asas dengan menggunakan komputer. Kemahiran asas menggunakan komputer membolehkan anda menyelesaikan tugas mudah seperti memasukkan data dengan menggunakan spreadsheet di dalam Microsoft Excel. Penting juga untuk anda mempunyai pengetahuan dan kemahiran menggunakan Microsoft Office yang lain seperti PowerPoint, One Note dan Outlook untuk kegunaan seharian.

Tingkatkan kemahiran menaip supaya semua kerja atau tugasan yang diberikan dapat diselesaikan dengan cepat tanpa sebarang kesalahan.

Baca juga: 5 Kemahiran Digital Tanpa ‘Coding’ Yang Boleh Diletakkan Dalam Resume Anda

7 Kemahiran Perkeranian/Pembantu Tadbir Yang Boleh Dimasukkan Dalam Resume

3 Kreatif

Anda perlu mempunyai fikiran yang kreatif apabila berlakunya keadaan atau kejadian yang muncul secara tiba-tiba dan tidak disangka. Dengan pemikiran yang kreatif anda dapat menyelesaikan masalah dengan mudah dan cepat

7 Kemahiran Perkeranian/Pembantu Tadbir Yang Boleh Dimasukkan Dalam Resume

4 Pengurusan Organisasi

Menyimpan dokumen dalam bentuk digital atau cetakan yang difailkan dan disimpan akan membantu anda mengetahui di mana dokumen penting berada sekiranya anda perlu mengambilnya dengan segera. Kemahiran ini juga dapat memastikan bahawa maklumat sulit disimpan di tempat yang selamat, mengurangkan risiko kehilangan atau dicuri.

Ia juga membantu anda untuk mengingati projek, tugas dan mesyuarat yang akan datang. Dengan membuat nota semasa pembentangan atau tutorial kerja, anda dapat merujuk maklumat tersebut apabila diperlukan.

5 Pengetahuan Asas Matematik

Bergantung pada jawatan, anda mungkin perlu mengetahui asas matematik dan cara memasukkan nombor terutamanya menggunakan Microsoft Excel. Hal ini kerana kebanyakan syarikat menggunakan Microsoft Excel untuk mencatat dan mengatur maklumat bernombor serta diperlukan dalam membuat asas perakaunan.

6 Kerja Berpasukan

Menjadi seorang pekerja di bawah perkeranian atau pentadbiran ini akan melibatkan anda melakukan pelbagai perkara berkaitan syarikat. Tidak seperti jawatan lain yang hanya tertumpu dengan kerja mereka sahaja.

Contohnya jawatan juruaudit yang hanya fokus kepada audit laporan syarikat. Tugas seorang kerani/ pembantu tadbir ini luas dan akan terlibat dengan semua orang di syarikat. Jadi kerja berpasukan adalah sangat penting.

7 Pengurusan Masa

Boleh dikatakan hampir semua hal mengenai syarikat  (tidak termasuk hal khusus) bahagian pengkeranian/ pentadbiran perlu uruskan atau ambil tahu. Jadi pengurusan masa adalah sangat penting! Bagaimana nak siapkan semua kerja jika tiada kemahiran pengurusan masa? Bukan sahaja pengurusan masa, anda juga perlu bijak mengurus tugas.

Baca juga: Tiada Pengalaman Kerja, Ini Perkara Yang Perlu Ada Dalam Resume Untuk Memikat Majikan

Sekurangnya dengan meletakkan kemahiran perkeranian ini ke dalam resume dapat membuatkan majikan mengetahui kemahiran asas anda selain daripada kemahiran lain yang diperlukan oleh mereka.

Bagi pencari kerja yang TIADA KEMAHIRAN bekerja, anda boleh sertai kursus online percuma yang disediakan oleh kerajaan, iaitu melalui E-LATiH HRDF. Daftar E-LATiH HRDF sekarang, lebih 200 kursus percuma disediakan.

Semoga bermanfaat!

Sumber

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma